Asacum am promis in articolul anterior, astazi continuam lista lucrurilor pe care le putem face pentru a scurta timpul necesar redactarii unui articol, fara a diminua insa calitatea sau dimensiunea acestuia.

Pe langa imbunatatirea vitezei de tastare, crearea de liste si documentarea prealabila, avem nevoie de multe alte trucuri pentru a castiga cateva ore in plus pe saptamana, pe care sa il dedicam tot scrisului.

7. Faceti pauze (cu cap!)

Unii specialisti, mai bine spus autori de articole si bloggeri renumiti, sugereaza ca aceste pauze trebuie sa fie luate la intervale fixe, adica dupa 25 sau 30 de minute de scris ar trebui sa luam o pauza de 5-10 minute, dupa care sa ne intoarcem la textul nostru. Pentru a cronometra cu exactitate timpul, ei sugereaza chiar utilizarea unui sistem de avertizare, gen alarma pe telefon sau chiar cronometru de tipul celor pentru bucatarie. Mie, personal, nu mi se pare o solutie prea inspirata, pentru ca poate tocmai atunci cand suna alarma eram in mijlocul unei idei si sunetul strident imi va intrerupe firul gandirii. Cu toate acestea, poate pentru unii dintre voi functioneaza si aceasta metoda, deci am mentionat-o aici.

Citeste si Cum sa creezi un continut de calitate – 7 pasi ai editarii unui text

Varianta mea de pauze este urmatoarea: pauzele trebuie luate atunci cand termini un paragraf important, cand treci de la un subiect la altul sau, de exemplu, in cazul articolului de fata, atunci cand trec de la punctul 7 la punctul 8. Fiind vorba de terminarea unei idei si inceperea alteia noi, gandirea si concentrarea nostra nu vor suferi, ci chiar va fi stimulata. Aceste pauze nu sunt, bineinteles, obligatorii, insa este bine sa luam si pauze in timp ce scriem. Unii au nevoie de mai multe pauze (in functie si de experienta, de subiectul abordat, de complexitatea sa, dar si de factori subiectivi, precum oboseala sau dispozitia), altii de mai putine.

Pauzele pot fi folosite pentru a ne ridica de la birou (foarte important!), pentru a face cativa pasi si pentru a ne destinde putin. Daca in schimb luam o pauza pentru a raspunde la emailuri si pentru a redacta un alt document, atunci nu mai este vorba de pauza, ci de intrerupere!

8. Stabileste-ti un deadline

Tendinta de a amana mereu ceea ce putem face azi este una generala si reprezinta o mare tentatie, mai ales cand chiar dispunem de ceva timp. Cu toate acestea insa, amanarea este foarte daunatoare, din mai multe motive. In primul rand, cu cat amani mai mult, cu atat vei incepe sa te stresezi mai tare din cauza asta si nu vei reusi sa scrii cel mai reusit articol al tau. In plus, daca lasi pe ultima suta de metri, este posibil sa nu mai poti efectiv sa il faci, din cauze variate, cum ar fi un eveniment neprevazut, o problema de sanatate, o intalnire prelungita sau neanuntata, etc.

Citeste si 7 lucruri despre care sa scrii pe blogul de companie

Stabilirea unui termen limita este, astfel, benefica si sanatoasa in acelasi timp. Daca ne propunem un deadline si suntem rigurosi, vom reusi sa il respectam. Exemplul studentilor este graitor: desi au tot timpul semestrului pentru a invata, ei amana pana il ultimele zile, cand – de cele mai multe ori – reusesc sa recupereze materia. Cu alte cuvinte, daca suntem presati de un termen limita, reusim sa ne ducem sarcina la bun sfarsit. Iar daca nu, rezultatul este, ca si in cazul studentilor, unul nefericit.

Termenul limita trebuie sa fie stabilit in parametri rezonalibi, aproximativ timpul minim estimat pentru a-l termina. Un termen prea restrans nu va fi respectat, insa unul prea lejer va duce la o amanare si depasire.

9. Foloseste cea mai productiva perioada a ta

Suntem diferiti, asa ca nu toti gandim la fel, reactionam la fel si gestionam timpul la fel. Unii sunt mai matinali, altii prefera sa doarma mai tarziu, dar sa lucreze noaptea. Specialisti germani in domeniul medicinei au descoperit ca responsabil de preferintele sau productivitatea noastra in raport cu perioada din zi este creierul. Deci, unii sunt mai productivi si mai activi in timpul noptii, altii in orele diminetii. Indiferent in ce categorie va incadrati, este important sa respectati aceasta perioada si sa o fructificati. Asa-numitii „Bufnite de noapte” (cei ce prefera orele tarzii) vor incerca in zadar sa scrie un articol de calitate pana in pranz, daca nu au inca ceasul biologic potrivit.

10. Foloseste cuvinte simple

Nu pierde timpul in cautarea de cuvinte complicate care sa le inlocuiasca pe cele comune. Este o greseala ce nu isi are rostul.

Dincolo de tentatia de a folosi cuvinte pompoase, neologisme, sintagme si termeni stiintifici ori de specialitate, daca nu scrii o carte dedicata unui public limitat ci creezi articole sau continut web de orice fel, se afla un cititor grabit, un om care nu are timp sa citeasca si sa inteleaga sensul fiecarui termen specializat din text. De aceea trebuie sa folosesti cuvinte obisnuite, simple, propozitii scurte, fraze scurte si fara complicatii, pentru a fi usor si rapid de parcurs de oricine.

Concluzii

Daca nu esti un scriitor de text cu experienta in spate de ceva ani, atunci aplicarea a cel putin una dintre aceste sugestii iti poate imbunatatii considerabil viteza de redactare. Aplicandu-le treptat si invatand din mers, vei castiga atat experienta, cat si timp pentru a scrie mai multe articole, mai mari si mai documentate.