Cu totii ne dorim sa facem ceea ce ne-am propus la cele mai inalte standarde de calitate si, totodata, in cel mai scurt timp posibil, pentru a ne putea apoi concentra si asupra altor sarcini sau activitati pe care le avem de efectuat intr-o zi. Din pacate nu reusim mereu sa impacam consumul de timp si calitatea, mai ales atunci cand vine vorba de a realiza texte si continut pentru site-ul sau blogul de care ne ocupam.
Totusi, exista si oameni care o fac! Cum reusesc?!
In primul rand trebuie sa tinem cont de faptul ca unii oameni sunt mai priceputi in a crea continut, in cazul lor totul pare a curge firesc, fara a depune prea mare efort in acest sens. Adevaul este ca, pe langa aceste abilitati innascute, cei mai multi dintre bloggeri au deja multa experienta in spate si au invatat deja cum si ce trebuie sa scrie, cum sa se organizeze, cum sa isi imparta timpul si cand este mai bine sa scrie si cand sa se ocupe de celelalte sarcini.
Aceste lucruri pot fi invatate, iar noi vom detalia aici cateva dintre cele mai simple si mai usor de aplicat metode in acest sens.
1. Tastarea efectiva.
Desi poate parea o chestiune de la sine inteleasa, acest aspect este foarte important, mai ales pentru cei ce au sistematizate ideile si stiu ce vor sa spuna, dar nu o fac suficient de repede. Astfel, in mod normal, o persoana ar trebui sa poata tasta 60 de cuvinte pe minut. Minim. Pentru un articol de 2000 de cuvinte tastarea cu aceasta viteza ar presupune aproximativ 30 de minute, fara a face pauze si fara a „pierde timpul” cu formulari, corectari, reveniri asupra textului sau corecturi. Daca tastam mai incet, atunci creste exponential si timpul efectiv dedicat scrierii, fara a pune la socoteala toate celelalte aspecte ale redactarii.
Astfel, prima regula este aceea a exersarii tastarii. Cu cat scriem mai mult, cu atat vom invata sa scriem mai repede si fara a mai privi tastatura. Nu conteaza ce scriem, putem efectiv copia un text sau povesti filmul la care am fost cu o seara in urma. Important este sa scriem mult si corect!
2. Lista cu idei
Unul dintre cele mai problematice aspecte legate de scrierea unui articol pentru blog este identificarea unei idei: despre ce sa mai scriu azi? De cate ori v-ati pus aceasta intrebare? Probabil ca in fiecare zi sau in 90% din cazuri, mai ales atunci cand trebuie sa scrii pe mai multe bloguri sau sa livrezi cate un articol pe zi pentru acelasi blog. Uneori aflam raspunsul in 2 minute, altadata ne poate consuma si jumatate de ora, iar ideea salvatoare se poate dovedi a nu fi chiar atat de buna pe cat am sperat sau am crezut initial. De aceea trebuie sa avem in permanenta un plan de rezerva: lista cu idei. Poate in anumite zile ne simtim plini de insiratie si gasim mai multe idei decat putem pune in practica in ziua respectiva. Sau poate, pornind de la la o idee apar alte posibilitati. Toate acestea trebuie notate undeva, facuta o lista clara. Fie ca o notati in agenda de pe birou, fie ca folositi un tabel in Excel, fie ca o puneti in fisierul din Cloud, lista nu trebuie sa lipseasca.
Mai mult decat atat, aceasta lista trebuie completata frecvent. Fie ca va alocati o ora pe saptamana sau pe luna (in functie de numarul de articole pe care trebuie sa le realizati) in care sa gasiti teme de articol, fie ca pur si simplu notati toate posibilitatile, urmand ca apoi sa le prelucrati si sa le cizelati, aceasta activitate si lista in sine va va deveni indispensabila si va va ajuta sa scrieti mai repede si cu spor mai mare un text.
3. Scapati de tot ceea ce va distrage atentia
Cat timp am scris acest articol am experimentat toate – sau aproape toate – situatiile ce imi puteau distrage atentia. Pe langa faptul ca va face sa irositi timp, o intrerupere determina si o pierdere a concentrarii, firul ideii se poate rupe si textul rezultat poate nu va mai avea la final aceeasi logica precum cea de la care s-a pornit sau care a fost dorita initial.
Astfel de perturbari sunt pretutindeni, cu atat mai mult atunci cand ne aflam in fata unui computer. Fie ca este vorba de verificarea emailului (pentru ca asteptam sau nu un email important), o verificare rapida a retelelor de socializare, o verificare a traficului pe site, toate acestea reprezinta surse de distragere a atentiei si dauneaza demersului scriitoricesc. Daca lucram de acasa tentatiile sunt chiar mai mari, cu atat mai mult cu cat nu suntem singuri, iar ceilalti isi petrec timpul liber cum doresc. Nu toate pot fi eliminate, insa o mare parte din ele, cele care tin de noi, pot fi diminuate.
#1: Lucreaza intr-un spatiu linistit. Daca esti la birou, inchide usa si roaga-ti colegii sa nu te deranjeze cand e usa inchisa decat daca este o urgenta. Daca lucrezi de acasa, amenajeaza-ti o camera sau dormitorul cu o zona de birou, inchide usa si anunta ca nu poti fi deranjat. Varianta cea mai drastica este aceea de a merge la biblioteca. Bibliotecile sunt, prin definitie, locuri unde trebuie sa se pastreze linistea, deci iti vei gasi cu siguranta locul.
#2: Opreste muzica. Tuturor ne place sa ascultam muzica, ne relaxeaza si ne da o stare de bine. Studii realizate in 2012 au relevat faptul ca muzica usoara, cu versuri, reprezinta o sursa de distragere a atentiei si limiteaza creativitatea, in timp ce muzica clasica si baroca are o influenta pozitiva, fiind chiar indicata in timpul activitatilor cognitive. Astfel, fie opriti muzica cu totul cat timp scrieti, fie optati pentru melodii clasice, fara versuri, pe care sa o ascultati in surdina.
#3: Lucreaza offline. Daca opresti semnalul wireless de la computer, sigur nu vei mai intra pe internet si te vei putea astfel concentra asupra articolului pe care il ai de terminat.
#4: Termina toate celelalte sarcini inainte de a te apuca de scris. Daca te vei gandi in permanenta la ce mai ai de facut si la cat este de important sa termini totul in ziua respectiva, arunci concentrarea si cheful de a scrie se vor duce in jos. Mai bine rezolvi toate celelalte sarcini urgente si te intorci mai tarziu la scris.
4. Traseaza o schema a articolului
Desi pentru unii poate parea o pierdere de timp, in realitate realizarea unui plan cu ideile principale ale articolului va scuteste de multa bataie de cap si va ajuta sa organizati continutul, avand astfel clar de la inceput ce doriti sa spuneti, in ce ordine logica si cu ce finalitate. Orice articol trebuie sa aiba introducere, concluzii finale, iar continutul sa fie impartit in paragrafe logice si functionale.
5. Documentare
Probabil aceasta trebuia sa fie prima notita din acest articol, pentru ca de o documentare corecta depinde si viteza cu care scriem, dar si calitatea articolului. Ideal este sa alegem ca tema un subiect care ne este familiar si pe care il stapanim. Este adevarat ca nu putem sa fim experti in toate sau inca de la inceput, insa nici nu trebuie sa scriem despre ceva doar ca da bine si ca cititorii nostri vor fi impresionati sau interesati. Mai intai ne documentam temeinic, ne informam, si abia apoi ne apucam de scris. Cu cat stapanim mai putin tema sau domeniul, cu atat va dura mai mult sa elaboram un text coerent, corect si de calitate.
Solutia este sa incepi sa te informezi si sa te documentezi inainte de a incepe sa scrii un text. Dupa ce ai inteles pe deplin problematica, dupa ce ti-ai notat toate datele de care ai nevoie si ti-ai creat structura, abia atunci te poti apuca efectiv de scris. Astfel castigi si timp, si informatii, si pastrezi calitatea scriiturii tale.
6. Scrie, apoi corecteaza
Din lipsa de timp, cei mai multi incearca sa editeze textul pe masura ce il creeaza, ceea ce este foarte obositor si, in plus, contraproductiv. Mintea noastra este setata pentru a scrie efectiv, pentru a crea si a pune in ordine gandurile si frazele. Daca incercam sa ne intoarcem la paragraful anterior si sa il recitim, sa il corectam si sa reformulam o sintagma, atunci creierul este pus in dificultate, pentru ca trebuie sa se deconecteze de la ceea ce facea si sa treaca la ceva nou, diferit. Se pierde concentrarea, si niciuna dintre cele doua sarcini nu va fi realizata optim. De aceea este mai bine sa terminam de scris, sa luam o pauza – de preferat pana a doua zi – si sa il editam mai tarziu. Asa se pot observa mult mai usor si greselile de exprimare, si cele de ortografie si punctuatie (se intampla oricui!).
Continuarea… in articolul urmator!