Asa cum am promis, continuam articolul anterior si adaugam cateva dintre metodele pe care trebuie sa le aplicati pentru a va promova magazinul online. In articolul acesta vom aborda si elemente care se aplica foarte bine si atunci cand exista si un magazin fizic, nu doar unul virtual.
10. Imprima URL-ul magazinului pe toate materialele promotionale. Fie ca este vorba de o carte de vizita, un flayer sau un plic de corespondenta, url-ul magazinului trebuie sa se regasesca peste tot. Mai mult, trebuie sa ai in permanenta asupra ta un material promotional (nu trebuie sa fie un flayer A5, poate sa fie si un biletel personalizat frumos) pe care sa fie trecut URL-ul si elementele distinctive ale brandului. Sacosele pentru cumparaturi trebuie si ele personalizate cu URL-ul, atunci cand ai un magazin fizic si pui cumparaturile intr-o astfel de plasa. Poti, totodata, sa adaugi in coletele expediate si cate o sacosica personalizata. Daca ti se pare ca va fi un cost prea mare, poti alege sa pui doar in anumite colete, a caror valoare este peste un anumit plafon.
Masina personala sau cea de serviciu (acolo unde este cazul) poate fi si ea inscriptionata, mai discret sau mai vizibil, cu denumirea magazinului si cu URL-ul.
11. Adauga cate un mic cadou in coletele expediate. Unul dintre cele mai utilizate astfel de cadouri este magnetul pentru frigider, care are, evident, inscriptionat URL-ul magazinului. Daca este bine realizat, oamenii il vor pune pe frigider si isi vor aminti de fiecare data de unde au achizitionat produsele si sunt sanse foarte mari sa se intoarca pentru a comanda din nou. In plus, fiind pus la vedere, magnetul va fi vazut si de prieteni si poate deveni usor un subiect interesant de discutii si, de aici pana la o vizita (cel putin) pe site este o cale foarte scurta.
12. Ofera cupoane cu reduceri atunci cand expediezi comenzile. Nu trebuie sa oferi reduceri mari, si nici macar la fiecare comanda sau tuturor clientilor. Poti stabili anumite plafoane, fie in functie de fidelitate, fie in functie de valoarea totala, fie ca recompensa pentru recomandarea site-ului catre alti potentiali clienti. Aceste cupoane pot fi transmisibile, asa ca pot fi daruite unei alte persoane interesate de produsele tale. Un client castigat.
13. Optimizeaza imaginile de pe site. Fotografiile produselor pe care le incarci in site trebuie sa fie denumite corect si cat mai expresiv sau reprezentativ. Altfel spus, schimba denumirea pozei din 2435.jpg in „pantofi-mov-cu-platforma”. Astfel, cei ce cauta pe internet pantofi mov cu platforma sau pantofi cu platforma au sanse mai mari sa gaseasca si site-ul tau prin intermediul fotografiei respective.
14. Rasplateste-ti clientii care te recomanda. Poti crea un sistem tip referral, un sistem prin care incurajezi oamenii sa te recomande apropiatilor. Astfel, la prima achizitie pe care o face un referral, cel care a facut recomandarea poate primi fie un discount, fie un cadou la alegere de pe site. Aceasta metoda este foarte buna pentru a atrage noi clienti si pentru a-i fideliza pe cei existenti.
15. Comenteaza pe diverse bloguri sau forumuri. Atentie insa, nu vorbim aici de face spam si de a promova agresiv site-ul, ci de a introduse un URL in semnatura sau cu legatura pe username. Comentand, raspunzand la intrebari si implicandu-te activ dar cinstit si cu informatii cat se poate de corecte si de relevante, vei capata o reputatie foarte buna, iar oamenii vor incepe sa dea clic pe nume sau pe linkul din semnatura. Trebuie insa avuta grija si in alegerea numelui de utilizator: cat mai reprezentativ, usor de tinut minte, si nu de tipul pisicuta2015 sau mihai2653.
16. Creeaza parteneriate cu alte afaceri locale. Probabil ca nu ai intrat prea mult in contact cu alte afaceri micute sau medii din zona sau din orasul tau. Este insa timpul sa o faci. Daca ai si un magazin fizic, atunci poti sa propui altor magazine sa puna undeva pe tejghea cateva pliante cu magazinul tau si mai ales cu URL-ul acestuia. In schimb, poti sa oferi exact acelasi lucru. Daca nu ai un magazin fizic, poti incerca sa oferi altceva in schimb, cum ar fi sa pui pe site un link catre ei sau sa iei pliantele lor cu tine atunci cand mergi la diverse expozitii, targuri sau evenimente care sa aiba legatura si cu domeniul lor.
17. Implica-ti angajatii in mod activ. Cea mai simpla metoda de a face asta este sa le oferi tricouri si tinute personalizate, pe care sa le poarte in timpul serviciului, fie ca vorbim de magazinul fizic, de evenimentele la care participa sau atunci cand fac livrari in oras (de exemplu), dar chiar si in timpul liber.
18. Sponsorizeaza evenimente locale. Daca ai un magazin mai mic sau esti la inceput este mai greu, insa nu toate sponsorizarile trebuie sa fie foarte consistente. Alage cu grija un eveniment la care sa participe cat mai multi din piata ta tinta, si alege o sponsorizare cat mai vizibila. De exemplu, daca ai un magazin de haine poti alege sa oferi drept premiu la un concurs pentru tineri 10 tricouri inscriptionate cu numele si URL-ul magazinului sau poti oferi 3 premii mai consistente, cu unele dintre cele mai populare sau mai noi produse de pe site, ca sa ii faci curiosi sa intre sa vada ce alte noutati sunt pe site. Vei fi promovat si cu un link pe site-ul organizatorilor sau al evenimentului, dar poti si sa imparti pliante sau baloane la eneniment. Posibilitatile sunt nenumarate, depinde insa de imaginatie, de disponibilitate, si mai ales de cum stii sa iti organizezi bugetul de promovare.
19. Personalizeaza semnul „Inchis” de pe usa magazinului fizic. In loc de un cuvant sec puteti pune o expresie precum „Acum magazinul este inchis, insa puteti comanda produsele noastre online accesand linkul www.nume magazin.xy”. Este o metoda simpla dar eficienta, mai ales pentru un magazin aflat intr-o zona foarte circulata.
Am strans asadar 19 metode prin care va puteti promova magazinul virtual fara a face investitii uriase si fara a necesita personal specializat in cadrul firmei. Daca nu dispuneti de suficient timp (asa cum se intampla in cazul majoritatii dintre noi), puteti alege una sau doua dintre aceste metode pe care sa le aplicati intr-o zi. Alocand zilnic 30 de minute pentru aceste metode, puteti sa le testati pe toate. Unele vor avea efecte imediate si pe termen lung, fara a le repeta, altele vor necesita pregatiri mai indelungate, insa utilizarea lor va fi cu siguranta benefica pentru magazin.