29/07/2015 Corina Bulubasa

Cum sa iti promovezi magazinul online simplu si eficient (I)

Image blog

Felicitari! Ai un magazin online. Ai reusit sa ajungi aici. Problema se pune ce facem de aici mai departe, cum obtinem bani de pe urma lui! Cum il facem cunoscut? Cum facem ca oamenii sa afle de noi, sa vina, sa vada, sa cumpere si sa revina? Aceasta chestiune este usor mai simplu de abordat (in sensul ca exista mai multe posibilitati) atunci cand exista si un magazin fizic, fie ca se porneste de la el, fie ca se porneste in paralel.

Le vom lua pe rand, abordand in acest prim articol acele metode care pot fi aplicate de cei ce au ambele tipuri de magazine in online, fara ca cel fizic sa fie insa inca utilizat.

1. Ofera reduceri si promotii in mod regulat. Reducerile atrag oamenii ca un magnet, si multi vor fi tentati sa achizitioneze un obiect, un produs daca acesta este la oferta, chiar daca nu are nevoie de acel lucru chiar atunci. In plus, ofertele sunt cele care atrag trafic pe site, pentru ca oamenii vorbesc, se anunta intre ei si atrag astfel mai multi vizitatori. Mai mult trafic, mai multi oameni, mai multe vanzari, mai sus in motoarele de cautare, mai mult trafic…

2. Email Marketing. Pune pe site casuta de abonare la newsletter si colecteaza adresele de mail ale celor care se aboneaza, apoi adauga-i pe cei ce au comandat deja si trimite-le, periodic, un mail prin care ii anunti ce promotii mai ai, ce produse noi au fost introduse pe site si ce surprize le pregatesti daca vin in vizita. Mai mult, lor poti sa le faci oferte personalizate sau sa le oferi un avans atunci cand ai oferte foarte bune.

3. Fa-ti un blog. Am spus de nenumarate ori, si o voi spune de si mai multe ori: blogul nu mai este un moft, este o necesitate. El te ajuta se iti creezi o imagine in domeniu, sa fi recunoscut si respectat. In functie de concurenta, acest lucru se poate realiza mai simplu sau mai complicat, insa rolul si importanta blogului nu pot fi contestate. Are nenumarate beneficii SEO, fara a fi agresiv sau invaziv. Partea buna este ca poti gasi usor o firma sau pe cineva care sa te ajute cu partea de redactare a articolelor, daca nu te prea pricepi la asternut de cuvinte pentru altii.

4. Cunoaste blogarii din nisa ta. Promovarea produselor sau serviciilor prin intermediul blogurilor de nisa a devenit tot mai cautata si mai apreciata pentru ca are efect. Asa ca, tu trebuie sa cauti si sa te informezi in legatura cu cele mai populare bloguri ce actioneaza in aria ta, in domeniul tau, pe nisa ta. Nu trebuie sa fie strict delimitat, pentru ca nu vei gasi ceva atat de specific probabil. Daca ai un magazin de obiecte handmade din ceara, nu vei gasi bloguri mari dedicate acestora, ci trebuie sa te orientezi spre bloguri de design interior, handmade in general sau decoratiuni. Te orientezi pe parcurs. Dupa ce ai gasit cele mai puternice bloguri pe zona ta, ia legatura cu autorii si prezinta-le produsele tale. Le poti oferi o mostra gratuita, dar si ceva pe post de premiu pentru un concurs pe blog. Astfel va castiga toata lumea, blogarul va accepta sa scrie ceva despre tine, cititorii sai vor castiga un premiu, pe langa informatie, iar tu vei ajunge mai usor direct la publicul tinta.

5. Ofera continut video. In ultima perioada „moda” filmuletelor a atins culmi nebanuite, cunoscut fiind si faptul ca aceste inregistrari ne atrag atentia si ne place sa le urmarim.  Asa ca trebuie sa fim in pas cu trendul actual si sa oferim clientilor sau potentialilor clienti ceva imagini din domeniu. In unele cazuri este mai simplu, in alte cazuri este mai complicat, insa nu imposibil. Astfel, daca vinzi ceva handmade, filmeaza-te in timp ce le faci (sau pe cel ce le face). Daca ai magazin de haine, arata moduri in care pot fi asortate hainele intre ele sau filmeaza cand sunt probate. Improvizeaza. Obligatoriu insa este sa faci un canal de YouTube special pe care sa le incarci, apoi sa le distribui pe toate canalele si retelele de socializare pe care esti prezent.

6. Social Media. Probabil te intrebi de ce nu am vorbit deja despre asta. Poate tocmai pentru ca este ceva la care apeleaza toata lumea. Din pacate nu toti o fac asa cum trebuie sau asa cum li se potriveste. Pentru a intra in Social Media este nevoie de timp. Exista si varianta platita, insa aceasta nu este recomandata de la inceput, ci trebuie sa se porneasca gradual pentru a avea efect. In plus, iti ocupa si destul de mult timp, astfel ca, daca nu ai timpul necesar si obligatoriu, atunci poti sa delegi sarcina sau sa apelezi la o firma specializata.

Tine cont ce exista multe retele de socializare si ca nu toate se potrivesc cu afacerea ta. Poti incepe cu Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, YouTube, Google+, LinkedIn, si continua cu Tumblr, Flickr,  Foursquare, Quora. Testeaza si vezi ce ti se potriveste mai bine.

7. Evidentiaza produsul. Dupa ce ai ajuns sa detii o pagina sau un cont de companie pe retelele de socializare, urmeaza pasul de a promova corect produsele. Poate este nevoie de 2-3 postari pe zi, poate este suficienta una sau poate 4. Totul depinde de numarul de fani si de tipul produselor. Alege produsele aflate la promotie, pe care le vei scoate in evidenta cat mai bine: imagini foarte bune, atragatoare, cu texte care sa explice despre ce este vorba si sa le puna in avantaj, fara a exagera. Nu uita sa pui link catre produs de fiecare data cand vorbesti despre el.

8. Organizeaza concursuri in Social Media. Concursurile cu premii sunt un mijloc foarte popular si foarte eficient de a atrage atentia asupra pagin ii de pe retelele de socializare, dar si asupra site-ului – ceea  ce ne intereseaza si pe noi. Concursurile trebuie insa sa respecte regulile, sa fie organizat corect si cinstit, iar premiul sa fie livrat repede si cu maxima seriozitate. Acest premiu trebuie sa fie (daca se poate) un produs de pe site, unul dintre cele pe care le vinzi, si unul pe care si l-ar putea dori oricine. Spun „daca se poate” pentru ca daca ai un magazin de piese auto, este mai greu sa gasesti un produs care sa placa oricui – si nu poti sa trimiti 2 bujii sau o curea de distributie. Atunci cand nu prea ai ce alege pentru a impaca pe toata lumea, poti oferi ca premiu un voucher cu care castigatorul sa poata cumpara de pe site-ul tau ceva ce ii trebuie.

Promoveaza corect si intens concursul, aduna adrese de mail pe parcurs, promoveaza site-ul cu orice ocazie, chiar punand un indemn catre site.

9. Incearca publicitatea platita pe Social Media. Facebook, de exemplu, ofera posibilitatea sa segmentezi bine publicul caruia te adresezi, in functie de multe critetii, relevante. Este bine insa sa alegi ca modalitate de cuantificare numarul de clicuri pe linkul catre site, nu catre pagina de Facebook.  

Continuarea acestei liste… in articolul urmator!