In ultimele zile a fost lansata stirea ca platforma Uber va fi introdusa si in Romania. Deoarece se vehiculeaza diverse zvonuri despre ce este si cum se foloseste aceasta aplicatie, am dec
is sa venim cu cateva precizari.
Uber este o aplicatie sub forma de platforma online, ce pune in legatura persoane ce doresc sa calatoreasca cu masina, insa fie nu dispun de masina proprie fie, din diverse motive, doresc sa utilizeze un sofer „personal”.
Pentru a deveni sofer pe aceasta platforma este necesara inregistrarea pe site. Aceasta inregistrare este verificata de companie si, dupa furnizarea tuturor informatiilor si dovezilor ca indeplineste calitatea de conducator auto (permisul de conducere), persoana respectiva este acceptata ca sofer. Fiecare persoana acceptata va primi un smartphone cu aplicatia pentru sofer preinstalata, astfel ca isi va putea incepe activitatea imediat. Soferul isi stabileste singur programul de lucru, castigand proportional cu munca depusa. Costul unui transport este calculat de aplicatie in mod independent, pe baza distantei si a conditiilor de trafic, iar plata se realizeaza direct prin internet, prin retragerea de pe cardul clientului a sumei de bani corespunzatoare. Soferul va primi o cota parte din bani (80%), restul ramanand in conturile companiei.
De partea cealalta, clientii utilizeaza aplicatia de pe smartphone, intra in contul de client, introduc cateva date despre destinatie, si asteapta anuntarea unui sofer care sa il duca pana la punctul dorit.
Platforma Uber a fost lansata in 2009 in SUA, extinzandu-se treptat in peste 45 de state din lume, in special Asia-Pacific, dar si in Americi si Europa de Vest. Deoarece platforma pune in legatura soferi si clienti, a intrat in conflict cu soferii de taximetre, care se vad amenintati ca vor pierde clientii. In plus, soferii platformei Uber nu au de platit atatea taxe si nu li se solicita licente sau alte avize.
In Europa reactia taximetristilor a fost una mult mai dura, ajungandu-se chiar la proteste in strada. Reglementarile in domeniu au fost modificate in multe state, iar in altele se desfasoara inca discutii si negocieri.
Despre succesul unui asemenea serviciu in Romania s-au manifestat pana acum pareri contrare. Tendinta este insa de respingere a aplicatiei, si asta din mai multe motive, ce ne diferentiaza pe noi si de statele din Europa de Vest:
• In primul rand, la noi tariful pe kilometru la societatile de taxi este destul de mic, undeva pe la 1,39 sau 1,49 lei/km, spre deosebire de statele vest-europene, unde tariful este mult mai mare.
• Un alt motiv este dat de numarul mare de taxiuri disponibile in orase. In SUA, de exemplu, in marile orase, taxiurile sunt mai putine si au, implicit, si tarife mai mari.
• Deschiderea romanilor fata de asemenea noutati este destul de mica, mai ales cand vine vorba de plati online, iar faptul ca trebuie sa se utilizeze telefonul pentru plata este un alt element ce duce la scaderea interesului sau a increderii.
• Aplicatia va fi introdusa in orasele mai mari, cu peste 300.000 de locuitori, dar acestea, in tara noastra, sunt doar 4. Cu alte cuvinte, nu prea au unde sa actioneze acesti Uber-soferi.
• Un ultim motiv, dar poate pe primul loc in topul importantei, este faptul ca in Romania este interzis ca un sofer sa transporte persoane fara sa aiba autorizatie in acest sens. In cazul in care acesti soferi ar fi prinsi cu pasageri transportati contracost, ar plati o amenda ce poate ajunge la 5.000 de lei.
Cu toate acestea, in octombrie 2014, Compania Uber a anuntat ca face angajari in Romania pentru a putea lansa oficial aplicatia.