Cunoasterea trendului in lumea virtuala si in internet,Top site-uri la romani 2014 in general, este esentiala pentru toti cei ce isi desfasoara activitatea in mediul online si nu numai. Deoarece aici se intalneste foarte usor cererea cu oferta, cea din urma este tot mai prezenta si mai bogata, iar contextul se schimba in mod continuu.
De aceea, am decis sa realizam o serie de articole legate de modul in care se poate urmari variatia preferintelor consumatorilor si userilor de pe internet.
Acest prim articol este gandit ca un top al celor mai accesate site-uri de catre utilizatorii romani, pentru a vedea ce urmaresc ei sau ce preferinte au, comparativ cu alte tari europene.
Asadar, iata lista pentru primele 20 de pozitii in topul celor mai cautate si accesate site-uri in Romania:
1. Facebook.com
2. Google.ro
3. Youtube.com
4. Google.com
5. Yahoo.com
6. Olx.ro
7. Tocmai.ro
8. Filelist.ro
9. Bet365 (Pariuri sportive)
10. Wikipedia.org
11. Ask.com (motor de cautare)
12. Emag.ro
13. Ask.fm (retea de socializare)
14. Adcash.com (retea de anunturi)
15. Imdb.com (Filme)
16. Redtube.com (Adult)
17. Rol.ro (News si Media)
18. Gameforge.com (Games)
19. Wordpress.com (Internet si Telecom)
20. Xnxx.com (Adult)
Daca la primele pozitii ma asteptam, in acest top au intrat si site-uri pe care nu ma asteptam sa le vad in primele 1000…. Poate ca exagerez, dar nu credeam ca printre preferintele de top ale romanilor se afla 2 site-uri pentru adulti. De asemenea, la fel de surprinzatoare este si prezenta Ask.com si Ask.fm, primul fiind motor de cautare, cel de-al doilea retea de socializare.
Dar sa le luam pe rand.
Facebook se afla in topul preferintelor romanilor, dar si la nivel global, fiind cel mai accesat site din lume (desi in USA nu este pe primul loc!). foarte interesant este faptul ca, desi este primul, Facebook plateste anunturi la Google, care ii aduc doar cam 2% din vizitatori, desi nu pare sa aiba nevoie.
Daca tinem cont de pozitiile 2 si 4, vedem ca cei ce acceseaza Google se impart intre .ro si.com, ceea ce face ca numarul lor sa para mai mic. Discutabil!
Despre olx.ro si tocmai.ro pot spune ca ocupa o pozitie foarte buna, dar gandindu-ne ca ne aflam in Romania, iar romanii sunt mari amatori de chilipiruri, treaba se justifica. In plus, reclama pare sa faca toti banii! Procentul mare de vizite din traficul direct (adus de reclamele offline) arata clar faptul ca oamenii stiu exact ce sa caute, fara a mai apela la cautari pe Google.
Specializat in partajarea de fisiere (file sharing), filelist.ro ocupa o onoranta pozitie 8, cu toate ca nu beneficiaza de reclama platita, cea mai mare parte a traficului sau fiind direct sau din referral.
Pozitia emag.ro pare sa scada in preferintele romanilor, cu toate ca acest site isi diversifica mereu oferta, introducand mereu noi categorii si sortimente de produse si, in plus, beneficiaza de o foarte mare reclama, atat online cat si offline.
Imbucuratoare este, zic eu, pozitia Wikipedia.org, care se situeaza pe locul 10 in topul nostru. Acest site se autofinanteaza din donatii si sponsorizari, dar a reusit sa ocupe, la nivel mondial, un loc 7 pe general, si un loc 1 pe categoria sa. Traficul provine in proportie covarsitoare din cautari, peste 83% dintre cei ce vin pe site sunt din search, in special din Google.
In top 50 site-uri accesate de romani se afla si site-uri de calatorii, vanzari de masini, stiri (generale, sportive, monden), dar predomina cele din categoria internet si telecom (Live.com, Bing.com, Twitter.com, etc.)
Daca ti-a placut articolul, poate te va interesa si…. Marketing in social media sau 5 sfaturi pentru a castiga audienta pe LinkedIn pentru afacerea ta