Millennials este un termen aparut relativ de putin timp la noi, chiar daca peste ocean el este folosit inca de prin anii 1990. Ce inseamna insa acest termen si de ce trebuie sa ne intereseze pe noi, cei ce lucram in online si in lumea businessului acest termen si mai ales ce reprezinta el?
Millennials reprezinta un public tinta, o piata tot mai importanta pentru afacerile B2C, adica pentru acele afaceri ce se adreseaza direct consumatorului final si care trebuie sa ii vanda acestuia ceva. Cunoscuti si ca Generatia Y, tinerii care alcatuiesc aceasta categorie sunt nascuti undeva intre anii 1982 si anul 2000, urmand Generatiei X, Generatia in blugi. Cu alte cuvinte, aceasta grupa cuprinde tineri intre 16 si 33 de ani, tineri care acum se afla la inceputul vietii si care se deosebesc, prin mediul si stilul de viata in care au fost crescuti, de generatia anterioara. Tocmai pentru ca s-au dezvoltat si format intr-un cu totul alt mediu, acesti tineri au o alta conceptie de viata, alte nevoi, alte preferinte, alte criterii pe baza carora ia deciziile.
Cum abordezi insa acest public astfel incat sa aiba succes contentul tau?
1. Autenticitate. Noua generatie petrece foarte mult timp online, cautand ceea ce este autentic, adica ceea ce se potriveste foarte bine cu ceea ce cred ei, gandesc ei, cu principiile si cauzele pe care le sustin ei. Ei cauta mereu o voce cu care sa se identifice.
2. Inbound. Metodele traditionale de a atrage trafic pe site sau de a duce traficul de pe un site pe altul sunt total dezagreate de noua generatie. Un studiu facut de cei de la Wired spune ca millennials au ucis efectiv multe astfel de metode prin simpla parasire a site-ului care ii bombarda cu reclame invazive, fara valoare sau pur si simplu enervante. Acest fenomen se petrece si datorita faptului ca tinerii stiu ce vor si ce cauta, iar tehnologia le este aliat. Atunci cand sunt online ei cauta informatii in Social Media, pe bloguri, pe diverse site-uri, pe YouTube, peste tot. De aceea le este usor sa renunte imediat la un site care este prea invaziv cu reclamele sau care nu ii ofera linistea si spatiul de care are nevoie.
3. Informati. Tinerii Generatiei Y doresc sa fie informati si vor fi atrasi mereu catre cei ce ofera informatii de calitate. Sunt interesati de carti electronice, de filmulete, tutoriale, How-to, articole de blog, orice poate contine cat mai multe informatii despre subiectul sau subiectele care ii pasioneaza. Asa cum spuneam si despre nisa, este foarte bine si indicat ca firmele sa identifice corect nisa careia i se adreseaza si sa ofere cat mai multe informatii si cat mai bine organizate.
Unele studii arata ca millennials sunt mult (de 247%) mai predispusi decat cei mai in varsta decat ei sa fie influentati in procesul de decizie asupra unei cumparari de retelele de socializare sau de catre bloguri. Daca ceea ce le oferi in materie de continut poate fi usor distribuit in Social Media, atunci ai si mai mult de castigat.
4. Personalizare. Dincolo de faptul ca sunt la curent cu tot ce este nou si la moda, cu tehnologia si in general au si acces la fonduri destul de generoase, tinerii sunt si foarte destepti sau, mai bine spus, au o altfel de gandire decat cei de peste 40 de ani. Altfel spus, lor nu trebuie sa le vindem un produs, ci mai degraba un stil de viata. Sa le aratam ce le ofera produsul nostru, ce beneficii au daca il folosesc, cum sa il foloseasca si ce experiente aparte vor avea prin el. Caracteristicile tehnice ale produsului sau serviciului nu mai sunt atat de importante ca experienta oferita.
5. Implicare. Da, implicarea lor in procesul de creatie. Se observa si la noi tot mai mult acest trend, insa este destul de timid. Tinerilor le place sa fie implicati, intrebati, sa participe la partea creativa, la luarea deciziilor, la testarea produselor. Vor sa fie ascultati si sa se tina cont de parerea lor.
6. Utilizare versus cumparare. Tinerii – la noi mai putin, in strainatate mai mult – au inceput sa isi schimbe tot mai mult obisnuintele de consum. Altfel spus, ei prefera acum sa inchirieze un anumit obiect decat sa il cumpere si sa il aiba in casa pentru totdeauna. Un exemplu este Uber, insa in SUA, de exemplu, exista si site-uri care inchiriaza haine. Atunci cand este vorba despre continut, aceasta tendinta trebuie transpusa in lucruri, eBook-uri sau cursuri ce pot fi inchiriate si nu cumparate neaparat.
7. O experienta deplina. Millennials adora, de exemplu, sa faca cumparaturi, experienta in sine, si nu doar sa achizitioneze un produs. Acest lucru este dovedit si de cautarile pe care le fac, dar si de succesul pe care il are, de exemplu, Pinterest. Pentru ca ceea ce publici tu sa aiba succes in acest context trebuie sa fie cat mai conectat la aceste retele, la acest stil de a le distribui, cauta, pastra, si de a fi cat mai utile si mai la obiect cu putinta.
8. Optimizare pentru mobil. Generatia Y este practic nedezlipita de telefonul mobil sau de tableta, iar mare parte din cautarile lor se produc de pe mobil. De aceea site-ul, dar si continutul, trebuie sa fie optimizat in asa fel incat sa poata fi citit sau deschis de pe orice tip de dispozitiv. Aici este vorba in general de pozele alese, care trebuie sa fie vizibile si din pozitia normala (verticala) a telefonului, dar si de filmulete.
9. Video. Incepand cu anul 2014 filmulete de pe Facebook au devenit o obisnuinta, iar tinerii considera deja ca acestea sunt mult mai credibile decat orice poate fi difuzat la tv. Popularitatea filmuletelor de pe internet este tot mai mare, astfel ca adaptarea la acest tip de continut este esentiala pentru a-i pastra pe tineri alaturi. Persoanele si personajele care sunt populare pe YouTube sunt mai credibile decat personajele de la Tv., deci preferintele si conceptul de vedeta au inceput sa se schimbe.
Concluzia este aceea ca cei ce vor reusi sa tina pasul cu millennials si sa se adapteze preferintelor si ritmului lor de viata vor avea succes si vor fi castigatori in lumea online marketingului.