28/04/2015 Corina Bulubasa

Silicon Valley

Image blog

Cu totii am auzit de celebra Silicon Valley din Statele Unite. Ce este insa aceasta si de ce este atat de apreciata?

Silicon Valley este in fapt o denumite inventata, fara sa existe o „vale” cu acest nume din punct de vedere geografic. Pseudonimul delimiteaza partea de sud a Regiunii Golfului California de Nord din Statele Unite ale Americii. Regiunea ocupa aproximativ aceea?i zona ca ?i Santa Clara Valley, unde este concentrata, inclusiv ora?ul San Jose ?i alte ora?e din jur. Intre aceste orase, un studiu MIT a aratat ca cele mai active orase si cele care reprezinta baza start-up-urilor in domeniu sunt Palo Alto, Menlo Park, Mountain View si Sunnyvale.

Termenul de „Silicon” a fost introdus datorita numarului mare de inovatori in materie de cipuri ce aveau la baza siliconul. Treptat, denumirea s-a extins si a ajuns sa se refere la toate întreprinderile de înalta tehnologie din zona. In prezent, sintagma este în general folosita ca o metonimie pentru sectorul economic de înalta tehnologie americana.

Zona in sine este foarte bine dezvoltata, gazduind multe dintre cele mai mari corporatii high-tech din lume, precum ?i mii de companii de startup in acest domeniu. Intre cei mai cunoscuti si mai puternici astfel de giganti ce au cartierul general in Silicon Valley se afla:  Google, Facebook, Apple Inc., Yahoo!, Adobe Systems, eBay, Cisco Systems, Electronic Arts (companie de jocuri), Hewlett-Packard, Intel, Oracle Corporation, etc..

Aici se afla sediile principale, dar si unele unitati de productie, in special pe parte de software si servicii online. Toti micii antreprenori sau companiile aflate la inceput isi doresc sa ajunga aici, insa costurile sunt extrem de ridicate. Tocmai de aceea, multe companii – chiar si cele mai mari – aleg sa angajeze la distanta si sa ofere contracte de colaborare sau pe baza de proiect. Este cunoscut faptul ca la noi exista foarte multi programatori de exceptie, care lucreaza pentru marile companii din lume fara a locui efectiv in America.

Preturile imobilelor in aceasta zona sunt foarte mari, case foarte simple, aflate in cartiere obisnuite pentru orasele americane vanzandu-se cu peste 2.5 milioane de dolari. Chiriile sunt pe masura. De exemplu, in Palo Alto, cea mai mica chirie pentru un apartament este in jur de 2500 de dolari pe luna, deci nu oricine isi poate permite sa plateasca o asemenea chirie.

Succesul acestei zone consta tocmai in marea concentrare de firme mari si mici, de companii care lucreaza in aceleasi domenii, de furnizori si clienti ce se unesc in acelasi loc, cererea si oferta fiind usor de atins si de sondat. Viitorul este al acestor tipuri de zone, de concentrari de firme specializate, de locuri in care sa se poata face usor schimb de idei, de nevoi si de oferte.