Aceastaeste una dintre intrebarile pe care, invariabil, mi le adreseaza clientii mei. Cum la baza majoritatii deciziilor se afla si partea financiara, clientul se gandeste cum sa reduca din cheltuieli si doreste sa isi faca planul de la inceput: voi cheltui suma X timp de Y luni, dupa care nu am decat sa astept sa imi vina comenzile, vanzarile si profitul. Din pacate lucrurile nu sunt chiar atat de simple.
Optimizarea pentru motoarele de cautare trebuie sa reprezinte o componenta permanenta a strategiei de marketing pentru site-ul ce se doreste a ajunge sau a fi pastrat pe o pozitie buna in rezultatele cautarii de la Google.
Ce este SEO cred ca nu trebuie sa mai amintim aici. Optimizarea site-ului are ca scop „scoaterea lui” in fata motoarelor de cautare, pentru a aparea cat mai sus in rezultatele organice (sau neplatite).
Atunci cand se porneste de la zero campania de SEO nimeni nu poate spune cat timp dureaza pana cand va fi atinsa pozitia dorita. Poate fi vorba de 6 luni, de 3 luni, dar si de peste un an… iar uneori niciodata! De ce? Depinde de foarte multi factori, pornind de la calitatea continutului, istoria SEO a site-ului, cateva aspecte tehnice (precum viteza de incarcare) si linkurile externe.
Ce facem dupa ce am ajuns unde am dorit? Ne oprim?
Raspunsul este cat se poate de simplu: NU! Si, pentru a intelege mai bine ce ne poate influenta prezenta si pozitia castigata, am selectat mai jos cateva dintre cele mai importante aspecte de care trebuie sa tinem cont.
Te-ar putea interesa si SEO – dupa cat timp se vad rezultatele
1. Algoritmii de cautare Google se modifica des. Motoarele de cautare upgradeaza si modifica destul de des algoritmii pe baza carora se face ierarhizarea cu scopul de a oferi utlizatorilor cele mai bune si mai relevante rezultate. De aceea in strategia de SEO trebuie sa se tina seama mereu de acesti algoritmi si de transformarile pe care le sufera ei pe parcurs.
2. Penalizari. Orice site poate fi penalizat de catre Google daca nu respecta criteriile sale. Astfel, chiar daca la un moment dat site-ul era in regula, poate aparea oricand o regula noua, care sa fie mai restrictiva si astfel site-ul sau aplicatia sa sufere penalizari. De aceea modificarile trebuie monitorizate si actionat in intampinarea lor. Daca totusi apar, aceste probleme pot si trebuie corectate – daca nu sunt grave. Alteori insa penalizarile nu se pot ridica decat foarte greu.
3. Concurenta. Da, asa cum dvs. v-ati propus si ati deschis un magazin online sau un site despre crosetat, la fel au facut si alte multe persoane. Si o vor face si maine, si saptamana viitoare. Lumea virtuala este deschisa tuturor si, din pacate (sau din fericire – depinde prin ochii cui privim) oricine poate intra cu aceeasi idee ca a noastra dar cu resurse mai mari. De aceea scopul nostru este sa ramanem deasupra lor si sa determinam oamenii sa dea click pe linkul nostru. Cum facem asta? Cu un titlu bun si o meta descriere la fel de buna. Despre titluri si descrieri am mai scris si o voi mai face curand, insa trebuie sa mentionez aici faptul ca si modul de alegere a acestora s-a schimbat de-a lungul vremii.
4. Publicul. Ca toate celelalte, si publicul se schimba, si interesele sale. Daca pana nu demult cautau dupa cuvinte cheie simple, acum au inceput sa inteleaga diversitatea de site-uri ce le poate aparea ca rezultat, si cauta lucruri mult mai specifice, pe baza unor cuvinte si mai ales sintagme tot mai complexe. Ambele parti se adapteaza noilor conditii.
Dincolo de aceste cateva elemente de baza, exista si alte motive pentru care nu ar trebui sa renuntam niciodata la optimizarea pentru motoarele de cautare. Priviti SEO ca pe o componenta de marketing si invatati sa ii acordati toate resursele si interesul necesar.