Asa cum spuneam si in articolul anterior, planificarea este foarte importanta, si cu totii profitam de inceputul de an pentru a ne organiza ceva mai bine decat am facut-o pana acum.
Acest lucru este valabil in toate domeniile, de la viata personala la cea profesionala, de la planul de marketing la planul de calatorii si vacante.
Dupa ce ne-am stabilit ce facem cu site-ul nostru, cum arata si cum il ingrijim, ramane de vazut ce se poate face mai departe cu acest site. Cum ne poate ajuta el si ce modificari trebuie sa ii aducem de-a lungul anului pentru a ne incadra in tendinte si in asteptari.
Iata aici o lista cu 5 trenduri in online marketing pentru 2015.
Trendul 1: Content Marketing – mai important ca oricand
Da, se poate si mai mult decat pana acum. Cel putin in majoritatea cazurilor. Potrivit unui studiu realizat de cei de la Content Marketing Institute, in 2014 93% dintre companiile ce actionau in sfera B2B au utilizat Content Marketing pe parcursul anului, cu rezultate mult mai bune decat in 2013. Astfel, 42% dintre cei intervievati au afirmat ca aceasta strategie a dat randamentul asteptat, fata de 36% in 2013.
In 2015, tot mai mult din bugetul alocat altor metode de promovare, gen PPC si SEO, se va indrepta catre Content marketing. Problema va aparea la evidentierea continutului tau in marea masa de continuturi ce doresc sa se evidentieze. Asa cum am mai spus, vor avea castig de cauza cei ce publica un continut de foarte buna calitate, bine documentat, unic. In plus, vor fi de succes si continuturile video, studiile de caz. Si totul optimizat pentru mobil.
Trendul 2: Optimizare pentru mobil
Optimizarea pentru mobil nu este un trend nou. El se manifesta inca din 2014 cu destul de multa putere, sprijinit foarte tare si de cei de la Google. Daca ideea initiala era ca, prin intermediul optimizarii pentru mobil sa ajungem mai usor la utilizator, la destinatarul final al mesajului nostru, acum se pare ca nu mai este suficient. Trebuie sa ii facem pe plac si lui Google, care a anuntat deja ca ia in calcul gradul de utilizare de pe mobil drept criteriu pentru relevanta in rezultatele de cautare. Asadar, crearea unui site mobile responsive va deveni o cerinta uzuala spre sfarsitul anului, tot mai multe companii vor intelege si vor adopta astfel de masuri pentru a raspunde nevoilor pietei si a motoarelor de cautare.
Trendul 3: Revigorarea Email Marketingului
Desi a fost mereu foarte apreciat si are succes in atragerea de noi vizitatori si clienti si de mentinere a relatiei cu acestia, acum Email marketingul isi va recapata pozitia privilegiata.
Email marketingul va fi acum insa utilizat cu un alt scop. Daca pana acum se punea accent pe obtinerea unui vanzari rapide, a unui beneficiu imediat. Acum, cand accentul se pune tot mai mult pe continut si, implicit, pe content marketing.
Ca si in cazul content marketingului, si aici concurenta va fi din ce in ce mai mare. De aceea va trebui sa se apeleze la inventivitate si, din nou, la calitate. Si modul de obtinere a adreselor de mail este la fel de importanta. Si se reduce tot la continut. Pentru a-i determina pe vizitatori sa se aboneze la newsletter-ul tau, trebuie sa le oferi ceva in schimb. Si ne intoarcem la continut. Fie ca este vorba de un infografic, fie ca este vorba de un eBook, oamenii vor ceva in schimbul adresei lor de mail.
Trendul 4: SEO, Social media si Content marketing – un tot?
Nu, nu vor fi un tot. Dar linia ce le desparte va fi din ce in ce mai neclara. Astazi nu se mai face una fara alta. De acum va fi si mai pregnanta asocierea lor. SEO se va reduce tot mai mult la partea tehnica, la cuvinte cheie, metataguri si indexare, social media va fi o parte a strategiei de content marketing, iar continutul va fi regele peste toate acestea. Social media va fi apreciata si pentru celelalte avantaje, cele financiare, dincolo de brand awareness si authority.
Trendul 5: Umanizarea brandurilor
Odata cu aparitia retelelor de socializare si cu folosirea tot mai intensa a continutului de calitate si a emailului ca mijloc de promovare a acestuia, brandurile au realizat faptul ca se adreseaza unor oameni care vor sa se simta apreciati. Publicul doreste sa interactioneze cu brandul pe care il indrageste, sa simta ca parearea lui este ascultata si luata in considerare si ca poate sa apeleze la acesta atunci cand are o problema. Si, mai ales, ca brandul il va asculta si il va ajuta. Este mult mai usor acum sa comunici decat era acum 2-3 ani. Unele companii nu au inteles inca acest aspect si au avut de suferit. In schimb, atele au intrezarit oportunitatea si au creat adevarate retele de fani pe Facebook, de exemplu. Acesta este viitorul. Brandurile trebuie sa se umanizeze.
Concluzia!
Anul 2015 incepe sub ideea de continut. In 2014 s-a tot discutat despre acest subiect, este timpul acum sa se treaca la lucru. Daca pana acum trebuia sa o facem pentru oameni, acum o facem obligati si de Google. Dar va fi mai dificil. Din ce in ce mai dificil.