Necesitatea de a securiza conturile si accesul la diverse aplicatiiParolele, pe cale de disparitie?, sisteme si gadged-uri prin intermediul unor parole se apropie de sfarsit. Sau cel putin acesta pare a fi trendul in lumea IT. Cei de la Google par a fi primii care declara razboi deschis parolelor.
1. Astfel, noul model de Android, Android L, ce se va lansa in aceasta toamna, va avea cateva noi modalitati de a te identifica pe tine ca posesor si de a te loga automat la telefon, fara a mai fi nevoie de introducerea unui cod PIN. Astfel, te va recunoaste dupa voce, dupa apropierea fata de ceasul sau pereche (Android Wear), sau va verifica locatia in care te afli.
2. Tot de la Google, si tot in aceasta toamna, va veni si Chromebooks – computerul dotat cu Chrome OS ca sistem de operare – care va intra singur in legatura cu telefonul tau Android si se va porni automat, ba chiar se va loga si in unele conturi Google.
3. Nici cei de la Apple nu au ratat aceasta noua oportunitate, lansand inca de la sfarsitul anului 2013 Apple's Touch ID, sistemul de recunoastere a amprentei ce se afla pe buton de Home, care permite identificarea si accesul. In curand se va lansa o varianta imbunatatita si largita a aplicatiei.
Ideea de a folosi amprentele este mai veche si a fost folosita si la unele computere (desi nu a avut atunci succesul scontat), dar si la alte telefoane, cum este Samsung Galaxy S5 sau HTC One Max.
Dincolo de aceste propuneri, ce par si sunt realizabile, inca de anul trecut au aparut idei mai putin obisnuite.
4. Prima este cea a utilizarii unui tatuaj, care sa functioneze ca o parola in momentul in care este scanat. Desi parea foarte improbabil ca cineva sa doreasca sa se tatueze pe viata doar pentru a scapa de introducerea unor caractere pe telefon, ideea a prins destul de bine, astfel ca deja s-a lansat Moto X, un smartphone de la Motorola, ce vine la pachet cu un set de tatuaje temporare (cu o durata de 5 zile). Acestea au incorporat un senzor NFC, ce permite identificarea si logarea in sistem.
5. Tot cei de la Motorola au venit cu o idee si mai neobisnuita: ingerarea unei pilule de autentificare. Utilizatorul ar trebui sa inghita in fiecare zi o pastila in interiorul careia se afla un cip. Odata ajuns in stomac, acest cip este activat de sucurile gastrice si emite un semnal asemanator ECG-ului, care va permite fiecarui dispozitiv sa il identifice si sa se autentifice.
Toate aceste idei au ridicat si controverse, asa cum se intampla mereu. Unele mai multe, altele mai putine. Totusi, majoritatea considera ca nu este indicata limitarea securitatii pe internet la un singur element, fie el smartphone sau orice altceva. Cum numai in ultimele 6 luni au fost probleme de securitate la peste o jumatate de miliard de conturi, eliminarea parolei nu pare inca a fi o solutie fiabila si sigura.