Asa cum va promiteam continuam seria articolelor legate de temele discutate lin cadrul conferintei Future of Media din luna decembrie 2014. Astazi am ales un subiect mai putin abordat la noi pana acum, si anume Optimizarea audientei online, idee prezentata in cadrul evenimentului de catre Dragos Stanca, Managing Partner ThinkDigital Romania.
Ce este OAO?
OAO – optimizarea audientei online – este o colectie de tehnici pe care publisher-ii o folosesc pentru a obtine si pastra o audienta consistenta pe site, dincolo de publicul obtinut prin tehnicile de SEO. Altfel spus, OAO se foloseste si de SEO, insa alatura acestuia Social Media, distribuirea de continut, mecanismele de engagement, branding. Aici apare controversa. Foarte multi dintre cei ce au scris pe aceasta tema au conluzionat ca SEO a murit, ca OAO este noul SEO. O alta parte importanta considera ca acest nou trend este doar o extensie, venita normal, natural, dupa un SEO de calitate. Altii, din contra, considera ca OAO este titulatura generica a tot ce inseamna optimizare in online. Adevarul este undeva la mijloc.
Important este faptul ca acest nou aparut OAO nu poate si nici nu trebuie sa fie ignorat. Ca ii spunem asa, ca ii spunem Content Marketing, ca ii spunem SEO, OAO se bazeaza pe cateva principii simple, ca trebuie urmate de toti cei ce se ocupa de online. Multi au facut-o deja, fara sa ii dea un nume aparte.
Cum se face OAO?
Iata cateva lucruri pe care trebuie sa le faci:
1. Atentia sa fie indreptata spre Brand. Brandul este cheia, de aceea ceea ce este important pentru el, cuvintele, crezurile, totul trebuie adus in fata, evidentiat, facut cunoscut. Ceea ce SEO foloseste in partea sa, OAO distribuie mai departe.
2. Social media. Este foarte bine cunoscut fapul ca acest instrument, folosit asa cum se cuvine, poate atrage foarte multi vizitatori pe site si poate aduce mari conversii. De aceea social media este o parte foarte importanta a OAO. Accentul trebuie pus, in tara noastra, pe Google Plus (important pentru Google mai ales), Facebook, Twitter, YouTube si Pinterest. As adauga si Instagram.
3. Totodata, targeteaza publicul tinta relevant. Scopul suprem nu este sa fie foarte multi vizitatori pe site, ci ca acestia sa faca ceea ce ai tu nevoie, adica sa cumpere, sa vanda, sa iti aduca profit. De aceea trebuie avut in vedere ca cei ce intra pe site sa fie interesati de ceea ce le oferi.
4. Incurajarea participarii, implicarii publicului. Audienta trebuie sa se implice in dialogul cu brandul. Acest lucru poate fi obtinut prin crearea de sondaje, comentarii, concursuri, distribuiri, etc...
5. Mobile. Site-ul in cauza trebuie sa fie optimizat pentru mobile. Atat pentru a fi vizualizat de pe dispozitivele mobile, cat si sa fie usor de distribuit si apreciat online.
6. Cuvintele cheie nu reprezinta o prioritate. Daca SEO se baza pana acum ceva timp pe densitatea cuvintelor cheie, acum nu mai este cazul. Iar la OAO nu se pune problema. Important este continutul, modul in care este distribuit si apreciat. Continutul este baza, si nu o lista de cuvinte cheie si etichete.
OAO – optimizarea audientei online – se reduce, in cele din urma, la oameni. Lor trebuie sa ne adresam, acolo unde sunt. Social media joaca rolul principal, iar comunicarea cu audienta trebuie sa fie una naturala, neintruziva si eficienta.
Concluzia?
Indiferent cum o numim, aceasta tendinta de a ajunge la oameni prin diverse cai, de a-i implica si a-i face partasi la ideile si viziunea noastra, de a transforma cumparatorul in parte integranta a procesului de creare si prezentare a produsului sau serviciului nostru, este tendinta ce se va manifesta cu o forta extraordinara in 2015, indiferent de numele pe care il dam.