Asa cum aminteam si intr-un articol anterior, targetarea pe cuvinte cheie presupune mai mult decat o insiruire de cuvinte si expresii ce se repeta sub aceeasi forma, diminuand astfel intelesul si cursivitatea normala a unui text. Folosirea cuvintelor cheie aduce numeroase beneficii daca acestea sunt plasate acolo unde trebuie si unde sunt cautate. Sa le luam pe rand.
1. Page title - Titlul paginii. Utilizarea cuvintelor cheie in titlul paginii este mandatoriu, insa nu este suficient. Conteaza foarte mult si pozitia cuvantului cheie in cadrul titlului. De preferat este ca acesta sa fie printre primele 2-3 cuvinte ale propozitiei, si nu intre ultimele. Pozitia sa transmite un mesaj atat motoarelor de cautare, care il considera mai relevant, cat si utilizatorilor. Asocierea, in cadrul titlului, a cuvantului cheie cu alte cuvinte semnificative pentru subiect atrage cu atat mai mult interesul celui ce a facut o cautare pe tema respectiva.
2. Headline - titlul din pagina sau campul H1. De multe ori am observat ca titlul paginii nu corespunde cu ceea ce regaseste vizitatorul efectiv pe pagina. Cu alte cuvinte, titlul paginii nu se regaseste nicaieri pe pagina de destinatie, desi acesta ar trebui sa fie reprodus, daca nu total, cel putin partial, in titlul ce apare pe pagina de destinatie. Multi dintre cei ce scriu continutul paginilor web aleg sa utilizeze un titlu pentru pagina, desi articolul sau informatiile prezentate acolo au o cu totul alta fraza ca titlu. Acest fapt poate induce vizitatorii in eroare, deoarece ei se asteapta sa regaseasca pe site fraza pentru care au dat click in motorul de cautare.
3. Body text. Asa cum aminteam, textul in sine trebuie sa aiba coerenta, sa fie usor de citit si de inteles pentru cei carora se adreseaza, si nu codat ca pentru motoarele de cautare. Acesta nu trebuie sa abunde in cuvinte cheie repetate fara rost. Nu mai insistam pe acest subiect.
4. URL. Un URL trebuie sa contina cuvantul cheie ales. Forma acestuia influenteaza atat motoarele de cautare, cat si userul. Daca URL-ul este scris corespunzator, vizitatorului ii va fi mai usor sa dea copy-paste acestuia si sa il dea mai departe.
5. Imaginile si atributul ALT al acestora. Chiar daca cei de la Google au modificat interfata si au scazut astfel importanta imaginilor, totusi acestea sunt inca foarte importante si contribuie in mod evident si constant la indexare si la afisarea paginilor prin sporirea relevantei. Pentru motoarele de cautare sunt importante mai multe elemenete cand vine vorba de imagini: titlul, denumirea fisierului, textul – contextul in care apare imaginea, si atributul ALT al imaginii.
6. Linkurile interne si externe. Desi uneori controversata, importanta linkurilor interne si externe este dovedita de practica. Algoritmii de stabilire a pozitiei iau in calcul linkurile de calitate, atat cele interne, cat mai ales pe cele externe. Conteaza, totodata, si modul cum sunt legate aceste linkuri de text.
7. Meta description. O alta problema controversata. Desi unii sustin ca acest camp nu este inclus in algoritmul de indexare, meta descrierea este afisata pe pagina de rezultate a motoarelor de cautare, iar cuvantul cheie apare ca boldat. Cu alte cuvinte, este luat in calcul, de aceea nu trebuie uitat sau neglijat. Mai mult, deoarece aceasta apare in pagina de rezultate, modul in care este formulata descrierea poate influenta decisiv daca utilizatorul da click si intra pe pagina respectiva sau nu.
Micul nostru ghid de optimizare on page pentru motoarele de cautare cuprinde cateva elemente cunoscute si foarte cunoscute de cei care lucreaza in domeniu. O parte a lor insa minimizeaza importanta unor detalii care, de cele mai multe ori, pot face diferenta.