Dupa mai multe incercari si zvonuri, cei de la Microsoft au anuntat in final data la care va avea loc lansarea noului Windows 10. Aceasta lansare este foarte importanta pentru companie, iar lucrurile trebuie sa mearga perfect de la inceput, cu atat mai mult cu cat peste 1,5 miliarde de oameni folosesc acest sistem si depind de el in fiecare zi. Probabil ca acesta este si motivul pentru care data lansarii a fost amanata pana acum. Odata cu lansarea, multi useri actuali vor putea sa faca upgrade in mod gratuit. In plus, un numar important de utilizatori actuali – in special cei ce au PC-uri invechite – vor cumpara noile dispozitive cu sistemul Windows 10 instalat.
Tinand cont de evolutia vanzarilor de computere personale din ultima perioada, ambele tipuri de utilizatori sunt la fel de importante pentru companie. Astfel, vanzarile de calculatoare au scazut, iar studiile de peste ocean au aratat ca si cele de tablete s-au redus cu 7 procente. Una dintre cauze poate fi si explozia de smartphone-uri – care acum au devenit niste tablete mai mici – dar si din cauza problemelor cu care s-a confruntat Windows 8.
Noul sistem de operare trebuie sa atraga noi cumparatori pentru partea de hardware, aceasta componenta fiind cruciala.
Windows 10 poate reprezenta boost-ul de energie de care Microsoft are nevoie in acest moment. Programul este o combinatie de tehnologii vechi si noi, toate gandite pentru a ajuta utilizatorul in efectuarea oricarui tip de activitati, fie ca vorbim de munca la birou sau acasa.
Un element nou introdus in sistem este Cortana, asistentul virtual Microsoft. Cortana se doreste a fi un ajutor in efectuarea unor task-uri, cum ar fi, de exemplu, stabilirea unei intalniri folosind comanda vocala. Dincolo de asta, asistentul va actiona si proactiv, pentru a avertiza ori a realiza de la sine anumite sarcini.
O veste buna este aceea ca Microsoft a anuntat si lansarea unui aplicatii Cortana ce va fi disponibila pentru dispozitivele cu sistem Android sau iPhone.
O alta schimbare majora anuntata este revenirea la meniul de start anterior versiunii Windows 8. In cadrul acesteia, meniul de utilizare a computerului a fost inlocuit de un sistem de „dale”, acele butoane patratoase ce acopereau ecranul si luau locul butoanelor clasice. Desi acest sistem a fost gandit pentru a fi mult mai usor de utilizat si de accesat de pe dispozitivele mobile, pentru multi utilizatori a fost un chin. Meniul de start a fost, pentru majoritatea, greu de identificat in noul ecran, ceea ce a dus la o reticenta in utilizare, ce s-a tradus in neadoptarea noii versiuni de catre multi useri. Microsoft a anuntat acum ca se va reveni la versiunea anterioara, cu meniul traditional.
Microsoft Edge, noul browser de internet de la Microsoft, este integrat in acest sistem de operare si promite foarte multe, de la o viteza mai buna la posibilitatea de a elimina elementele de distragere a atentiei de pe o pagina de internet, permitandu-va astfel sa aveti in fata doar ceea ce va intereseaza. Este una dintre cele mai asteptate caracteristici, pentru ca pare o alternativa net superioara la vechiul Internet Explorer si, dupa cum afirma unii specialisti, chiar si la Google Chrome.
O alta noutate este introducerea XBOX Live in noul Windows 10, cu posibilitatea de a avea toate functionalitatile disponibile pe smartphone.
Parerile sunt inca impartite in legatura cu noul sistem de operare, insa abia dupa lansare vom putea sa testam si sa analizam.