Andre Gide spunea: „Nu ai cum sa descoperi noi oceane daca nu ai curaj sa parasesti tarmul”. Si avea dreptate.
Nimic nu se poate realiza daca nu exista curaj si deschidere. Cu totii ne dorim sa avem succes, insa atunci cand vine vorba sa ne asumam riscuri, sa ne lansam intr-un teritoriu nou, neexplorat de noi sau, mai rau, de altii, cei mai multi ne retragem in spatele unor scuze banale.
Cine ar fi crezut vreodata ca vei putea asculta muzica pe telefonul mobil sau ca vei avea un ceas care sa iti afiseze sms-urile primite?
Doar cei ce cunosc avantajele unui culturi inovative in companie pot sa obtina astfel de rezultate. Sustinerea inovarii, a deschiderii si indraznelii pot aduce un mare plus pentru orice companie si orice activitate. Iar aceasta sustinere nu poate veni decat de sus, de la conducere si de la cei responsabili. Ei pot fie sa incurajeze creativitatea si ingeniozitatea, la fel cum o pot ingradi si chiar elimina.
Cele mai intalnite replici ce sunt spune ca argumente in favoarea mentinerii pe drumul batatorit sunt:
1. Nu, pana acum am facut asa si a mers foarte bine. De ce sa schimbam acum?
2. Este imposibil!
3. Clientilor nostri nu le va placea.
4. Nu, nu este logic deloc.
5. Este mult prea riscant.
6. Nu va vrea niciodata seful sa facem asa.
Suna cunoscut? Suntem convinsi ca da. De aceea am decis sa va oferim cateva idei despre cum putem sa incurajam creativitatea si sa cream o cultura inovativa in compania in care lucram.
1. Asculta! Oamenii din jurul nostru ne ofera mereu idei noi, in mod voit sau nu. Cu totii se lovesc de probleme, cu totii au gandit la un moment dat ca ar fi util daca ar exista un lucru care sa ii rezolve o problema specifica. Din cautarea solutiilor la probleme specifice au aparut inovatiile.
2. Colaboreaza cu diverse si variate surse. Fie ca este vorba de colaboratori externi, universitati, laboratoare, clienti, cu totii au ceva de oferit daca esti deschis si accepti si ideile si punctele lor de vedere.
3. Limiteaza structura de management care trebuie sa aprobe inovatia. Cu cat lantul este mai lung, cu atat scad sansele ca ideea initiala sa fie inteleasa si apreciata la valoarea de la care a plecat. Cu alte cuvinte, in sirul de mailuri si sedinte este foarte posibil ca informatiile sa fie distorsionate si prost intelese, iar ceea ce parea o idee buna sa nu mai fie nici macar acceptabila. Acolo unde nu se pot inlatura verigi din lantul managerial, poate fi incurajata independenta sporita a angajatului.
4. Fi deschis catre esec. Acceptarea riscului presupune si asumarea esecului. Nu toate ideile conduc la un rezultat bun, asa cum nici toate esecurile nu conduc la dezastru. Din greseli au rezultat si lucruri bune, cum ar fi descoperirea penicilinei sau a microundelor.
Cultura inovativa intr-o organizatie presupune crearea mediului, ambientului in care oamenii sa simta ca pot gandi liber, ca pot avea idei si pareri, ca nu este gresit sa te exprimi. Atat oamenii, cat si organizatia trebuie sa accepte ca lumea s-a schimbat, ca totul se schimba si se transforma, iar inchiderea intr-un turn nu mai este o solutie in mediul economic de azi.
Daca v-a placut articolul, poate va va interesa si:
- 5 sfaturi pentru a castiga audienta pe LinkedIn pentru afacerea ta sau
- Top 20 cele mai accesate site-uri de catre romani