La inceputul lunii iunie Google a lansat un nou serviciu,Stergere date de pe google ce vine in intampinarea Hotararii Judecatoresti a Uniunii Europene cu privire la asa-numitul "drept de a fi uitat". Astfel, noul serviciu consta in stergerea de catre Google, la cerere, a datelor despre o anumita persoana. Stergerea se face insa doar in cazul in care informatiile respective sunt inadecvate, irelevante sau nu mai sunt relevante, sau sunt excesive în raport cu scopurile pentru care au fost prelucrate.
Cererea presupune completarea unui formular online, simplu si usor de utilizat.
1. Primul pas este alegerea tarii pentru care se aplica legea respectiva. Aceasta cerinta este obligatorie deoarece, fiind o Hotarare judecatoreasca a Uniunii Europene, regula stergerii nu se aplica decat in cele 28 de state ale Uniunii, plus alte 4 state ce nu fac parte din Uniune. Introducerea lor in aceasta lista este inca neexplicata, singurul motiv aparent fiind cel al pozitiei lor fata de uniunea Europeana. Aceste state sunt: Norvegia, Elvetia, Islanda si Liechtenstein.
2. Pasul 2 este cel al introducerii numelui complet al solicitantului. De retinut este faptul ca exista posibilitatea depunerii unei astfel de cereri si de o alta persoana decat cea in cauza.
3. Daca persoana depunatoare a cererii este diferita de cea in cauza, aceasta ve atrebui sa specifice relatia cu aceasta.
4. Verificarea identitatii se face prin solicitarea unei adrese de mail, dar si a unui act de identitate, fara a fi nevoie insa ca acesta sa fie emis de stat. Incarcarea pe platforma a unui act de identitate reprezinta o masura de siguranta pentru Google, care se gandeste la posibilitatea de fraudare a acestui formular si de utilizarea lui in mod negativ.
5. Google solicita introducerea adreselor web la care se afla informatiile ce se doresc a fi sterse. Pot fi introduse mai multe link-uri, insa trebuie explicate fiecare in parte, in ce mod afecteaza persoana in cauza si de ce trebuie sterse.
Serviciul permite, pentru moment, doar introducerea cererilor, urmand ca stergerea propriu-zisa sa inceapa in viitorul apropiat, la o data inca neanuntata.
Serviciul se bucura de un mare succes printre europeni, care au luat cu asalt formularul. Se pare ca in jur de o treime din cereri se refera la acuzatii de frauda, 20% la acte de violenta, si peste 12 procente la acuzatii de pornografie cu minori.
Aceasta regula impusa de Uniunea Europeana a ridicat deja multe semne de intrebare si multe voci o considera o incalcare a libertatii cuvantului, a exprimarii si a informatiei.