Viitorul este parca tot mai aproape de noi, iar ceea ce vedeam acum cativa ani in filme SF acum a ajuns sa ne fie indispensabil. Ceasurile inteligente, care ne permit sa ne citim mailurile prin apasarea unui buton de la incheietura mainii sau un aparat minuscul care ne poate face o scanare a organismului in cateva secunde sunt acum lucruri pe care multi le utilizam si fara de care ni se pare imposibil sa ne desfasuram activitatea.

Asistentele virtuale, acele voci ce se auzeau raspunzand din neant la intrebarile echipajului in filmele gen Star Trek pe care le urmaream cu atata interes si fascinatie in copilarie se afla acum la indemana noastra prin intermediul telefoanelor mobile. 

Siri

Apple a fost prima companie care a vazut oportunitatea de a integra un astfel de element in cadrul aplicatiilor standard pentru telefoanele sale, facand primul pas inca din 2010.  Asistenta virtuala pe care o propune Apple se numeste Siri, acronim pentru Speech Interpretation and Recognition Interface (Interfata pentru recunoasterea si interpretarea vocii). In realitate, Siri este un soft de inteligenta artificiala, ce functioneaza precum un asistent personal inteligent si „Knowledge Navigator”, cum o numesc chiar cei de la Apple. Acest „Knowledge Navigator”este un dispozitiv care poate accesa o baza de date in retea, de informatie hipertext, ?i de a folosi agenti software pentru a ajuta cautarea de informatii.

Altfel spus, Siri este o interfata in limbaj natural cu comanda vocala. Ea foloseste inferen?a secventiala si de constientizare de context pentru a ajuta la realizarea unor sarcini personale pentru utilizatorii iOS: raspunde la intrebari, face recomandari sau intreprinde diverse actiuni. Programul se adapteaza fiecarui utilizator in parte, atat in ceea ce priveste limbajul si modul de adresare, dar si al preferintelor de cautare, astfel ca returneaza de fiecare data rezultate personalizate.

Aplicatia este disponibila acum pe mai multe modele de iPhone, dar si pe iPad Pro, Apple Watch si Apple TV.

CortanaCORTANA

La randul sau, Cortana – lansata de Microsoft – este tot un asistent virtual inteligent care, spre deosebire de Siri, poate fi instalata si este disponibila pentru mai multe tipuri de dispozitive, indiferent de sistemul de operare utilizat: Windows Phone 8.1, Windows 10 Mobile, Microsoft Band, Xbox One, Windows 10, iOS si Android. Printre caracteristicile oferite de Cortana se afla si posibilitatea de a seta memento-uri, poate recunoa?te vocea naturala fara ca utilizatorul sa fie nevoit sa introduca o serie predefinita de comenzi, ?i sa raspunda la intrebari pe baza informa?iilor de la Bing. Un element important este intregrarea in Cortana a unui serviciu cum este  Foursquare, pe baza caruia se pot face recomandari de restaurante.

Cortana poate fi apelata si de la distanta de cativa metri, chiar daca ecranul dispozitivului este blocat, prin simpla rostire de catre proprietar a sintagmei “Hey Cortana”, dupa care dispozitivul poate fi utilizat in mod normal.

Cele doua programe sunt disponibile deocamdata in cateva tari si in cateva limbi, precum engleza, germana, franceza, spaniola, italiana, chineza si japoneza.