Continuam articolul despre implementarea unui strategii de Social Media dezvaluind ce anume trebuie sa oferim urmaritorilor nostri pentru a-i pastra alaturi de noi cat mai mult timp posibil, dar si pentru a-i determina sa interactioneze.
Pasul 3. Creaza continut de calitate
Atunci cand vorbim despre continut de calitate pentru canalele de socializare nu ne limitam doar la continutul de pe site, ci la toate acele elemente ce trebuie integrate, adaugate pe paginile din Social Media pentru a obtine rezultatele dorite. Pe langa selectarea continutui trebuie avuta in vedere si continuitatea sau consecventa cu care se publica.
Atunci cand incercam sa ne promovam pe retelele de socializare vrem sa obtinem cat mai multi urmaritori, care sa interactioneze cu noi, sa se implice, sa comenteze si sa dea mai departe. Acest lucru este dificil de realizat daca nu oferim oamenilor un continut cat mai variat, care sa ii atraga si pe care sa nu il gaseasca pe site-ul nostru sau pe paginile altor competitori. Asadar, in Social Media trebuie sa distribuim si altceva decat articolele noastre de pe blog: infografice, imagini, stiri, informatii, imagini, glume, video, citate, toate, fireste, din aria noastra de actiune. Acest continut trebuie filtrat si selectat in functie de retea, caci nu toate permit acelasi tip de continut si nu toate reactioneaza la fel.
Nu exista o reteta de urmat in acest sens, astfel ca este nevoie de multa implicare, de verificarea constanta a rezultatelor si de ajustari permanente. Cu toate acestea, este bine sa fie mult mai multe postari despre altii decat despre tine, evitand astfel sa fi catalogat drept „promotional” si sa deranjezi.
Pasul 4. Nu sufoca
Dupa ce ai reusit sa capeti urmaritori interesati de activitatea ta, poti fi tentat sa adaugi mai mult continut, sa ii asaltezi cu informatii, linkuri si alte asemenea postari, toate in speranta de a-i determina pe acestia sa interactioneze mai mult. Nimic mai gresit. Acapararea atentiei si umplerea news feed-ului acestora cu postari succesive poate duce la suprasaturarea lor si, mai devreme sau mai tarziu, oamenii vor incerca sa scape de acest „atac”, te vor considera spammer si vor renunta la tine. De aceea este bine sa iti limitezi postarile in anumite limite, care difera insa de la o retea la alta.
De exemplu, pentru Facebook sunt suficiente 2 entry-uri pe zi, pentru Google+ si Twitter numarul urca la 3, iar in cazul Pinterest pot fi publicate pana la 5 postari pe zi. Diferentele sunt date de popularitatea retelelor, dar si de natura lor. Astfel, la Pinterest fiind vorba doar de imagini, postarile sunt doar din aceasta categorie iar oamenii asta cauta.
Pasul 5. Automatizare
Una dintre principalele probleme pe care le intampina cei ce se ocupa de Social Media si se afla la inceput este cea legata de timpul necesar publicarii efective. Nu avem mereu timp sa stam cu ochii pe ceas si sa asteptam o anumita ora pentru a putea pune urmatoarea imagine pe o anumita retea, astfel ca de multe ori fie renuntam la ea, fie o postam cand ne amintim sau avem timp. Iar acest tip de comportament ne poate afecta destul de mult succesul.
Din fericire exista si metode mai simple si foarte prietenoase: programarea automata a publicarii. In cazul Facebook, situatia este foarte simpla, caci acesta are un sistem propriu de programare a postarilor, singura limitare fiind aceea ca se poate realiza doar pentru o pagina si nu pentru contul personal, dar acest lucru nu este atat de relevant pentru un bussines care se doreste promovat ca la carte.
Pentru celelalte retele poate fi folosit cu incredere Buffer, caci este singurul care permite o personalizare usoara a programarilor si a postarilor. Poate fi organizat un program special pentru fiecare in parte, inclusiv pentru Facebook. Scopul este acela de a aparea in fata unui public cat mai numeros, caci este cunoscut faptul ca o postare are o viata din ce in ce mai scurta, si este putin probabil ca cineva sa o vada dupa ce au trecut 30 de minute de la publicarea ei.
Pasul 6. Mai mult trafic cu aceleasi postari
Poate gandesti ca nu ai destul de mult continut pentru a posta de 2 pana la 5 ori pe zi pe aceste retele. Si poate ai dreptate. Insa exista si trucuri ce te pot ajuta pe mai multe directii.
Daca ai scris un articol, acesta trebuie promovat. Si nu o data. Altfel spus, dupa ce ai facut prima postare, este bine sa revii cu aceeeasi postare de mai multe ori pe parcursul perioadei urmatoare. Esential este insa sa nu folosesti acelasi text de introducere, ci sa il adaptazi mereu. Un alt element important este si frecventa cu care il repostezi. De exemplu, pe Twitter il poti pune de patru ori intr-o luna, in timp ce pe Facebook este bine sa reiei postarea abia dupa o luna. Cu toate acestea, utilizarea unui articol vechi nu poate aduce decat beneficii, cu atat mai mult cu cat creste si traficul spre site.
Pasul 7. Control si analiza
Controlul, verificarea, testarea si ajustarea fac parte din munca in online, indiferent de segment. Si aici se aplica cel putin la fel de mult. Pentru a intelege mai bine preferintele publicului si pentru a putea optimiza postarile in functie de acestea este necesara o contorizare permanenta si o analiza a traficului, atat pe retelele de socializare, cat si pe site-ul propriu-zis. Treptat, se vor observa preferinte orare, de imagini sau de text descriptiv, in functie de care se vor putea face urmatoarele posturi.
Concluzie
Stabilirea si aplicarea unei strategii in Social Media este mult mai complexa decat poate parea la o prima vedere insa, odata stabilita, ea poate aduce beneficii majore fara a necesita alocarea unei resurse de timp considerabil.
Rezultatele vor incepe sa apara destul de repede, insa si acestea depind de implicare si, foarte tare, de nisa.