Organizarea si implementarea unei strategii de Social Media este o treaba complicata si foarte solicitanta, cel putin la inceput. Ca si in cazul celorlalte actiuni in online, procesul este diferit in functie de profilul site-ului, insa ideea de baza este aceasi.
Ideea acestui articol a venit de la un client care nu a inteles faptul ca nimic in online nu este sigur si garantat, iar pentru a se obtine rezultate este nevoie de multa munca si de timp. Timpul este principalul obstacol de care ne lovim cu totii atunci cand vine vorba de rezultate si de lucruri palpabile.
O strategie de Social Media bine pusa la punct poate aduce multe avantaje unui site sau blog, cum ar fi cunoastere, reccunoastere, branding, satisfacerea clientilor (si retentia lor) si nu in ultimul rand trafic pentru site. Daca primele sunt ceva mai tehnice si le vom aborda cu o alta ocazie, traficul pe site este cel ce ne intereseaza in acest moment si acesta va reprezenta scopul nostru astazi.
Pentru a porni o strategie de marketing sau de social media trebuie sa se respecte cativa pasi.
Pasul 1. Cunoaste-ti clientii.
Fie ca vorbim de un site de prezentare al unei companii, de un magazin online sau de un blog, cei carora ne adresam pot fi catalogati drept clienti sau potentiali clienti, de aceea ii vom numi asa de acum incolo. Cunoasterea lor, a profilului personal al celui care este interesat de noi si de produsele/serviciile noastre, a locatiei, situatiei materiale, profesionale, a obiceiurilor de viata si de cumparare, totul este relevant.
Indiferent ce tip de site reprezentam, nu ne vom adresa niciodata tuturor. Si tocmai cunoasterea limitelor ne ajuta sa ne targetam mai bine mesajul si canalele pe care il putem transmite mai bine. De exemplu, daca suntem o firma care produce articole pentru copii treaba poate parea mai simpla: ne adresam parintilor. Dar ne limitam oare la atat? Ne adresam si viitorilor parinti, si bunicilor, si celor care sunt matusi, nasi, mosi, rude sau prieteni de familie cu parintii copiilor. Deodata publicul nostru tinta s-a marit. Nu mai sunt doar cei intre 25 si 35 de ani, ci apar si cei sub 25 de ani, dar si cei de peste 35 de ani, pana la varsta bunicilor.
Legatura dintre publicul tinta si social media este una stransa. In functie de trasaturile lor, de sex si de varsta si obiceiurile sunt diferite si deci se comporta altfel in online. Trebuie astfel sa stim unde putem gasi aceste persoane, pe ce retele de socializare intra, ce fac in cadrul acestora, cat sunt de active, de cate ori intra, cat stau, etc..
Pentru a afla cat mai mute detalii despre ei putem folosi datele pe care le avem deja stranse fara sa stim. Astfel, din Google Analytics pot fi evidentiate date varsta, gen, locatie, interese, date foarte importante despre cei ce au intrat pe site. Din pagina de Facebook se pot extrage informatii demografie si despre interese. O sursa foarte buna poate fi si Alexa, unde puteti introduce fie linkul propriului site, fie al unui site concurent. Cu cat site-ul este mai mare si are trafic mai mare, cu atat datele afisate de Alexa sunt mai precise.
Citeste si Cum sa gasesti audienta de nisa pentru site-ul tau
Pasul 2. Identifica cele mai bune canale catre ei
Odata stranse aceste informatii, ne putem da seama mai usor unde vom putea gasi mai multe persoane care sa intruneasca tiparul respectiv. De exemplu, daca publicul nostru este reprezentat de persoane peste 45 de ani, atunci putem sa excludem unele retele de socializare. Twitter este o retea pe care, cel putin in tara noastra, persoanele trecute de aceasta varsta ocupa o pondere foarte mica, deci nu este indicat sa alocam acestui canal o importanta prea mare si deci nici resurse pe masura. Nu spun sa o ignorati, dar mai bine va concentrati asupra altora.
Un alt lucru de care trebuie sa tinem cont aici este faptul ca, daca firma in sine se adreseaza sectorului B2B, atunci strategia de social media trebuie adaptata major.
Folosirea retelelor de socializare la noi in tara difera mult de tiparul din alte tari, astfel ca nu trebuie luate in calcul studiile realizate in strainatate, unde sunt cuprinse anumite site-uri ce la noi nu au patruns inca si care acolo ocupa din cota de piata a Facebook de exemplu.
Despre ce anume trebuie sa publicam pe aceste canale, cat de des trebuie ele folosite si cat dureaza totul va povestim in articolul viitor!