Strategia de marketing in online trebuie sa se bazeze – asa cum spunem de fiecare data – pe continut de calitate, pe articolele de pe blog si pe distribuirea pe retelele de socializare, si nu numai. Si, asa cum se intampla in marketing, indiferent de mediul in care se desfasoara, trebuie sa stii cui te adresezi, care este audienta care te urmareste si pe care o tintesti sau ai dori sa o tintesti. Aceasta audienta, de nisa, este cea care se va converti in rezultate palpabile si in vanzari.
Iata cei patru pasi pe care trebuie sa ii urmezi pentru a descoperi care este audienta site-ului tau si cui trebuie sa te adresezi:
1. Afla cine te urmareste in prezent. Inainte de a cauta si a explora noi teritorii, concentraza-te pe cei care te urmaresc deja si asupra celor care cumpara deja de la tine. Afla cat mai multe detalii despre ei, despre ce le place, ce ii intereseaza, si furnizeaza mai mult continut in zona respectiva. Venind in intampinarea lor, vei intretine activ interesul si vei atrage un feedback mai intens. Iar numarul lor va creste pe masura ce vor avea mai multe de castigat urmarindu-te.
2. Renuntati la vechile criterii demografice. In trecutul nu prea indepartat, utilizarea criteriilor demografice erau intens folosite si au dat rezultate bune. In prezent insa clasificarea si impartirea audientei pe grupe de varsta, sex, locatie sau preferinte nu face decat sa limiteze audienta si, mai mult, sa te forteze sa te axezi pe anumite subiecte, eliminand din start altele ce pot fi cel putin la fel de atractive.
De exemplu, un magazin online specializat pe echipament sportiv se limita in trecut la a targeta barbati tineri, pana in 40 de ani, cu venituri peste medie. In prezent insa baza de audienta este mult mai ampla, caci si femeile practica sport la fel de mult sau des ca si barbatii, inclusiv skateboarding sau catarari. In plus, cati dintre noi nu am vazut la munte sau in sala de fitness persoane trecute de 50 de ani care practica un sport cu regularitate? Criteriile demografice sunt bune, insa nu trebuie folosite in exces si stabilite mult prea rigid si mult prea ingust.
3. Verifica si audienta concurentei. Nu uita faptul ca cei ce ii urmaresc pe concurentii tai cauta exact acelasi lucru pe care il oferi tu, dar il gasesc acolo si nu pe site-ul tau. Verifica asadar ce anume ii atrage acolo, cine sunt, de unde vin, cum interactioneaza si ce alte preocupari au. Daca un concurent este mai bun ca tine, afla de ce. Daca tu esti mai bun decat un altul, vezi ce te diferentiaza de acesta. Iar pentru asta trebuie sa urmaresti toate retelele de socializare pe care sunt prezenti concurentii tai si pe care, probabil, trebuie sa fi si tu.
4. Fi proactiv! Daca prin punerea in practica a celor trei pasi de mai sus ai ajuns sa cresti numarul de persoane care te urmaresc pe retelele de socializare si care intra pe site, iar rata conversiilor a crescut, nu te opri. Daca un lucru merge bine, continua sa il faci. Daca nu merge bine, ajusteaza. Insa nu renunta niciodata. Fiind proactiv, vei atrage o audienta tot mai mare pe nisa ta si vei creste, in definitiv, businessul.
Audienta de nisa, cunoasterea, identificarea si atragerea ei sunt elemente greu de atins. In functie de tipul businessului si de domeniul de activitate, timpul necesar, efortul si rezultatele difera.