10/03/2016 Corina Bulubasa

Cum sa faci Guest blogging de calitate? (II)

Image blog

Guest blogging-ul este, cum aratam si in articolul anterior, un procedeu ce presupune multa implicare si alocarea de resurse de timp si creativitate.

Spuneam ca trebuie sa pornim de la ceea ce avem noi nevoie, de la obiectivele noastre, dar si de la audienta de nisa a blogului nostru. Nu ne va ajuta postarea de articole pe bloguri care au trafic insa nu se afla in sfera noastra de interes.

Dupa identificarea unor potentiale bloguri candidate, urmeaza etapa verificarii lor. Acest lucru presupune o cercetare asupra autoritatii domeniului, traficului si implicarii comunitatii create in jurul lor.

Pentru autoritatea domeniului se pot folosi site-uri precum Alexa ori MOZ, care prezinta o aproximare a acestor parametri si pot constitui o baza buna de plecare pentru celelalte verificari. Daca este vorba despre un blog pe platforma gratuita gen blogspot.com, atunci trebuie sa se ia in calcul autoritatea paginii si nu a domeniului, caci domeniul este general si va avea un scor de autoritate foarte mare.

Traficul poate fi verificat tot cu ajutorul acestor unelte online, insa un alt indicator poate fi, de exemplu, numarul de comentarii de la fiecare articol sau numarul de persoane care urmaresc site-ul respectiv.  

Implicarea comunitatii presupune si activitatea din Social Media a blogului analizat. La o scurta verificare pe pagina de Facebook, pe cea de Twitter si G+ pot da o impresie generala extrem de rapida si foarte corecta asupra interesului manifestat de oameni fata de temele abordate.

Dupa ce a fost ales blogul pe care va aparea articolul, urmeaza scrierea efectiva a acestuia, pornind de la ideea potrivita pe deplin cu viitoarea gazda. Asa cum se intampla in cazul oricarui articol, dar mai ales acum, alegerea titlului trebuie sa fie in concordanta cu asteptarile publicului, cu interesele si cu ceea ce cauta el efectiv pe internet.

Daca atunci cand scriem pentru propriul site/blog titlurile sunt oarecum in aceeasi nota, acum trebuie sa ne adaptam putin si celor ce se afla pe blogul gazda. Daca acesta este ales bine, atunci diferentele vor fi foarte mici. Daca diferentele sunt mari, atunci se ridica si un semn de intrebare cu privire la potrivirea intre continutul tau si cel al blogului respectiv. De felul cum sunt concepute titlurile depinde si numarul oamenilor care vor da clic si vor intra sa citeasca articolul in cauza.

Dincolo de aceste titluri, articolul in sine trebuie sa fie de o calitate foarte buna, sa aduca noutate, informatii de interes major si sa fie cat se poate de documentat. Blogul gazda nu va accepta un articol mai slab calitativ, caci nu acesta este interesul sau. Mai mult, pentru ca acest articol iti promoveaza practic propriul blog, o calitate indoielnica nu va atrage atentia dorita si nici traficul scontat.

Tema abordata presupune si o structura aparte, sub forma unui text cu enumerari, exemplificari si, bineinteles, imagini. Nu uita scopul si obiectivul propus, si fa tot posibilul ca mesajul tau sa fie transmis asa cum trebuie, cui trebuie.

Guest bloging-ul te ajuta pe tine, blogul, site-ul si afacerea ta. Tocmai de aceea nu trebuie tratat ca un simplu advertorial, ci mai mult ca o promovare a brandului tau ca specialist, a blogului tau ca unul de referinta si a afacerii tale ca una de succes si demna de increderea lor.