Despre guest blogging s-a vorbit destul de mult in ultimii ani, insa parerile sunt usor impartite in ceea ce priveste utilitatea sau modul cum este acest tip de promovare receptat. Folosit uneori ca spam, acesta este insa extrem de util daca intregul proces este gandit si implementat corect.
Ce este insa guest blogging-ul? O practica ce a aparut acum mai multi ani, insa a devenit cunoscuta cu acest nume prin 2011. Ea presupune publicarea unui articol de calitate pe un blog din aceeasi sfera cu al tau, pe aceeasi nisa si in acelasi stil, fara a fi insa advertorial in sensul clasic al cuvantului.
Aceasta metoda de marketing este foarte benefica pentru blog, dar mai ales pentru afacere in general. Conteaza foarte mult ce se urmareste a se obtine prin publicarea de guest article, insa rezultatele vor fi pe mai multe planuri si pentru o perioada mare de timp. Altfel spus, aceasta practica iti poate aduce autoritate pentru domeniu, trafic, leaduri si nu in ultimul rand vanzari. Si multe altele.
Pentru a avea insa efectul scontat aceasta tactica trebuie aplicata in urma unui studiu amanuntit asupra pietei si asupra blogului pe care intentionezi sa publici.
Ce presupune insa acest studiu si ce anume trebuie sa verificam inainte de a publica un articol acolo?
Asa cum produsele sau serviciile pe care le oferim nu se adreseaza tuturor, la fel nici articolele noastre nu sunt pentru toata lumea. Ne adresam unei anumite categorii de public, atat la noi pe blog, cat si atunci cand facem guest blogging.
Studiul de piata trebuie sa porneasca de la patru intrebari simple: cine formeaza publicul meu tinta, ce vrea acesta, unde isi petrece timpul atunci cand este online si ce raspunsuri cauta.
Datele demografice ajuta la identificarea publicului si a statului lui. Astfel, din acest punct de vedere, ceea ce ne intereseaza este: varsta, sexul, nivelul de studii, locatia, venituri, starea civila, statutul locativ, la care se pot adauga altele, mai fine, mai de nuanta. Pentru aceste aspecte se pot utiliza atat statisticile de la Facebook (pentru propriul site/blog), de exemplu, dar mai ales de la site-uri specializate, precum Alexa. Pentru a face aceasta verificare trebuie sa te decizi asupra acelor bloguri ce sunt in zona ta de actiune si de interes, si apoi sa compari audientele. Daca ele se suprapun, atunci acea tinta este una foarte buna pentru articolul tau.
Conteaza foarte mult si datele precum traficul de pe blogul respectiv, autoritatea domeniului, a paginii, datele privind implicarea comunitatii in ceea ce se publica acolo.
Odata parcursa aceasta etapa trebuie sa iti stabilesti foarte clar si obiectivul. Poate vrei sa sporesti traficul pe site, sa zicem pana la 1000 de oameni intr-o saptamana, sa cresti numarul de urmaritori pe paginile de Social Media, sa dublezi lista de subscriere la Newsletter sau pur si simplu sa maresti autoritatea domeniului. Pentru fiecare dintre aceste obiective trebuie sa adopti o alta strategie, un alt tip de continut si alte apeluri la actiune.
Cea de-a treia etapa aici este aceea de a identifica efectiv blogul pe care urmeaza sa scriem. Putem pleca de la tema pe care dorim sa o abordam. Tema trebuie sa fie de maxim interes pentru a atrage cititorii, insa in acelasi timp trebuie sa se potriveasca atat cu blogul nostru cat si cu cel pe care va aparea articolul.
Pentru a gasi cel mai potrivit blog apelam la cautarile pe Google si introducem tema noastra. Primele 5-6 rezultate – neplatite – sunt cele care ne intereseaza.
Dupa o evaluare a calitatii acestora si a gradului de afinitate cu al nostru, putem trece la pasul doi, la verificarea lor din punct de vedere al traficului si implicarii comunitatii.
Continuarea… in articolul urmator!