19/05/2015 Corina Bulubasa

Ce nu trebuie sa facem pe blogul de companie

Image blog

Daca pana acum am vorbit despre ce anumetrebuie sa facem si mai ales ce teme trebuie sa abordam pe site-ul companiei, astazi am decis sa incercam o noua abordare, si sa vedem ce anume nu trebuie sa postam pe aceasta pagina. Pentru ca multe lucruri nu sunt ceea ce par, iar anumite elemente ce se regasesc pe site sau pe blog ne pot face mai mult rau de decat bine,  am intocmit o scurta lista a celor mai frecvente greseli pe care le-am remarcat pana acum.

1. Compania si numai compania. Da, foarte multi inteleg gresit ideea de blog de companie si se axeaza in cadrul postarilor de pe acesta doar pe promovarea companiei si pe a-i face reclama. Gresit. Un blog trebuie sa contina informatii de calitate, sa educe si sa informeze cititorii despre industria respectiva, despre domeniu si despre noutatile de pe piata.

2. Vanzare cu orice pret. Scopul blogului este sa atraga un potential client, sa-l educe si sa ii suscite interesul. Scopul sau nu este sa obtinem o vanzare pe loc, izgonind insa astfel ceilalti 99,9% dintre cei ce intra pe site.

3. Ignorarea vanzarii. Se intampla uneori ca un autor de blog sa uite complet de scopul major al existentei blogului, si anume atragerea clientului pe site si spre produs. Este o exagerare in sens invers a greselii mentionate mai sus. Daca intr-un caz ne axam prea mult pe vanzare, acum o uitam definitiv. Blogul trebuie sa fie subtil, sa induca o idee fara a o spune direct, sa fie cat se poate de atractiv pentru ca si produsele si serviciile companiei sa fie atractive.

4. Spunem prea mult. Uneori uitam ca redactam un articol pentru blog, si ne intindem pe mai multe pagini, in incercarea de a fi cat mai interesanti. Gresit din nou. In primul rand ca articolele prea lungi sunt greu de citit, si in al doilea rand ca nu trebuie sa spunem totul de la inceput. Vizitatorii trebuie sa fie convinsi sa vina si alta data pe site, sa se intoarca pentru a citi continuarea sau pentru a afla mai multe detalii. Nu dam totul pe tava. Este vorba de o cointeresare.

5. Continut de calitate slaba. In goana dupa un blog populat, care sa atraga public cat mai mult, multi autori decid sa publice si articole mai slabe, care nu aduc valoare ci doar umplu un spatiu pe blog. Continutul de calitate este cel ce conteaza si cel care atrage oamenii sa revina. Impresia pe care o lasam prin continutul de proasta calitate nu prea mai poate fi stearsa, iar vizitatorii nu se vor intoarce sa vada daca ai inceput sa scrii mai bine sau nu. Se poate aplica si aici cu succes expresia „Putin si bun”.

6. Greseli de gramatica. Desi poate parea exagerat, din graba, din neatentie sau – si mai grav – din nestiinta se intampla sa se strecoare in articole si greseli de exprimare sau greseli gramaticale. Daca se intampla rar sau foarte rar este oarecum normal. Insa daca problema persista si nu se revine pentru corectarea erorilor este deja un lucru ce influenteaza puternic negativ imaginea blogului si pe cea a companiei. Solutia ar fi sa recitim articolul dupa cateva ore sau la o zi dupa ce l-am scris ori, unde este posibil, sa il trimitem unui coleg/prieten sa il citeasca si sa il corecteze.

7. Nostalgie. Daca ne focusam pe trecut, pe o versiune romantica, indulcita si prea frumoasa (sau infrumusetata) a istoriei, dezvoltarii si evolutiei companiei, riscam sa ne departam prea tare de public. Oamenii nu se vor simtii conectati cu o astfel de companie si nu vor fi interesati sa revina. Concentrati-va pe prezent si viitor, pe realitate si partea pragmatica a afacerii, si nu pe povesti romantioase.

Acestea sunt doar cateva dintre lucrurile pe care trebuie sa le evitam pe blogul de companie daca dorim sa obtinem recunoasterea si publicul pe care ni le dorim. Ideile se aplica, cu unele comsiderente, si in cazul blogurilor personale, aici aparand insa si alte greseli, despre care vom vorbi cu alta ocazie.