Bogul este la moda. Toata lumea isi face blog. Toata lumea are blog. Ne-am plictisit de atatea boguri, de blogari si de discutiile despre ei. Cred ca ati auzit aceste cuvinte de multe ori, in special daca lucrati pe partea de social media si promovare. Rapunsul ar trebui sa fie unul simplu: De ce au toti blog? Pentru ca trebuie, pentru ca stiu ei ce fac si pentru ca ne ajuta.
Dar in ce fel ajuta existenta unui blog de companie un site sau o firma, indiferent de profilul sau?
Discutia despre bloguri este ampla, si trebuie tratata ca atare.
In primul rand, trebuie sa se faca distinctia clara intre un blog personal, in care scrii despre pasiunile si viata ta, si blogul de companie, al firmei, unde trebuie postate doar anumite lucruri. Despre primul tip de blog am scris acum ceva timp si promit ca voi reveni cu noi articole. Blogul de companie este insa un subiect aparte, ce trebuie tratat ca atare.
Ce este un blog de companie?
Un blog de companie este o metoda de comunicare web ce permite firmelor de toate marimile sa ajunga la un auditoriu nou si sa il determine pe acesta sa il urmareasca in continuare. In functie de obiectivele urmarite si de marimea firmei, blogul poate fi creat ca un subdomeniu al site-ului initial sau ca pagina integranta a site-ului. Exista si firme care au ales sa isi creeze bloguri pe platforme independente, insa acest lucru nu aduce un beneficiu evident unei companii si mai ales site-ului acesteia.
Avantajele unui blog de companie
Pentru ca beneficiile aduse de existenta unui blog de companie sa fie maxime, este indicat ca blogul sa fie integrat in site. De aici se desprind urmatoarele avantaje:
• Este foarte usor de folosit de catre orice utilizator, fara a fi necesara cunoasterea codului din spatele site-ului. Fie ca este platforma gratuita, fie ca este integrat intr-un site, modulul de blog este foarte usor de utilizat si de modificat, astfel incat oricine poate sa publice un articol sau un comunicat de web, nu doar programatorul sau responsabilul IT.
• Asigura o prezenta pe internet foarte putin costisitoare, nefiind necesara angajarea unor specialisti in domeniul web development.
• Creeaza o comunitate. Pe internet este important sa atragi oamenii de partea ta si sa ii mentii acolo. Un blog atrage oamenii, ii face partasi la experienta ta si ii determina sa se intoarca, sa comenteze si sa se implice. Astfel se creeaza o comunitate, un grup de oameni interesati de ceea ce faci tu.
• Oferi incredere. Cu totii cautam pe internet informatii despre lucrurile pe care dorim sa le achizitionam. De la cele mai mari la cele mai neinsemnate achizitii. Vrem sa fim informati, sa stim ce cumparam si de la cine cumparam. De aceea, intram online, cautam pe Google si gasim un site dragut. Daca insa acest site nu ne ofera incredere, sigur nu vom merge sa cumparam de la ei. Daca insa site-ul este ingrijit, iar pe blog apar numeroase articole, stiri si informatii despre domeniul respectiv si despre produsele si serviciile cautate, si incredrea noastra in oamenii din spatele acelui site/blog este mult mai mare. Cine ar apela la un consilier despre care nu ar sti nimic?
• Un alt avantaj major este adus de partea de SEO pe care postarile pe blog o aduc site-ului. Fiind un blog de companie, subiectele abordate aici vor fi pe tema site-ului si afacerii, un motiv in plus pentru a scrie despre ce face firma, ce a mai scos nou, ce a mai aparut nou in domeniu, ce se poarta si multe altele. Si toate pe aceeasi tema generala. Cum fiecare articol de pe blog reprezinta o pagina pe care Google o va indexa, si site-ul in ansamblu va creste in rezultatele de la motoarele de cautare.
• Reprezinta un bun prilej de a crea linkuri catre site-ul tau. Este foarte usor sa iti promovezi produsele prin intermediul posturilor de pe blog. Fiecare noua publicare este un prilej de a crea un link si pe retelele de socializare. Daca materialul postat pe blog este foarte bun, acesta va fi distribuit si de altii in social media, atragand astfel un trafic si mai mare pe site si o implicare si mai mare a publicului vizat.
• Totodata, articolul de pe blog poate fi utilizat ca material pentru un newsletter. Trimiterea, o data pe saptamana, a unui mail de informare celor interesati de afacerea ta aduce beneficii foarte mari pentru brand si pentru mentinerea interesului pentru produsele si serviciile oferite. Inserarea unui text interesant in mail, pe langa promovarea afacerii in sine, poate aduce un trafic suplimentar pe site si, deci, o mai mare vizibilitate si pentru Google.
Avantajele detinerii si, mai ales, intretinerii unui blog de companie sunt multiple. Beneficiile sunt nu doar de natura financiara imediata, ci au implicatii complexe, de la brand awareness la castigarea increderii.
Blogul de companie nu este o moda, este o necesitate de care se conving tot mai multi manageri si tot mai multe firme, indiferent de marime sau de vechimea in offline. Mari companii au adoptat deja acest trend si detin unele dintre cele mai vizitate si comentate bloguri existente.
Despre acestea insa intr-un articol viitor.