In ce consta o strategie de marketing de succes?

Raspunsul la aceasta intrebare este imposibil de dat. Nu exista un raspuns general valabil pentru toate afacerile, pentru toate tipurile de companii, de produse ori de servicii. In definitiv, fiecare trebuie sa aleaga si sa combine cele mai potrivite strategii, idei, concepte si metode, ajustand si dezvoltand pe parcurs.

Cu toate astea, exista cateva aspecte care trebuie analizate si integrate in fiecare strategie:

1. Calitate mai buna. Suntem cu totii de acord cu faptul ca totul porneste de la calitate. Un produs de o calitate slaba nu va atrage niciodata clientii doriti, nu va avea succes si, odata cu insuccesul sau se va inregistra si insuccesul firmei care l-a lansat. Un client nemultumit va povesti altor 9 persoane nemultumirea sa. Atunci cand vine insa vorba despre calitate trebuie sa tinem cont de 4 componente:
- nu e suficient sa pretinzi ca ai calitate, trebuie sa o definesti. Altfel spus, nu este suficient sa spunem ca avem masini de calitate, trebuie sa delimitam cumva calitatea: durata de viata, rezistenta caroseriei, motor fiabil, se strica mai rar?
- oamenii nu pot sa-si dea seama de calitatea produsului doar daca il privesc. Astfel, daca avem un produs electrocasnic, cum ar fi, de exemplu, un blender ori chiar un televizor, simpla lui imagine nu ne permite sa stabilim calitatea acestuia, ci doar elementele de design. 
- Calitatea este usor de atins si de concurenti, daca acestia isi propun
- Calitatea mult superioara este un lucru de lauda, insa ce costuri presupune producerea sau distribuirea unor astfel de produse si, mai important, cine va fi dispus sa plateasca un asemenea pret pentru a beneficia de calitatea respectiva.

2. Servicii mai bune. Asociate sau nu cu un produs, calitatea serviciilor comporta aceleasi trasaturi ca si in cazul produselor. Definirea unor servicii de calitate este foarte dificila si presupune o atenta cunoastere a clientilor. De exemplu, servirea rapida intr-un local poate fi considerata de unii clienti o dovada de profesionalism, iar de altii ca o lipsa de respect, chelnarul dorind sa elibereze mai repede masa.

3. Preturi mai mici. Aceasta strategie functioneaza foarte bine in anumite situatii si pentru o anumita perioada de timp. Trebuie insa precautie, pentru ca oricand pot aparea concurenti cu preturi similare sau mai mici. In plus, un pret mai mic poate insemna calitate mai slaba sau o imagine mai putin favorabila.

4. Cota mare de piata. O cota mare de piata duce la economii in volum (economii datorate achizitiilor de materii prime in cantitati mari), iar companiile de bucura si de o notorietate mai mare. Cu toate acestea, cota mare de piata nu duce automat la un profit mare sau la o dezvoltare continua.

5. Adaptare si individualizare. Daca nu se poate obtine o cota mare de piata de la inceput, se poate apela la adaptare si individualizare. Clientii sunt tot mai pretentiosi si doresc tot mai mult ptoduse sau servicii adaptate propriilor nevoi. Astfel, un client va dori poate ca masina inchiriata sa il astepte intr-un anumit loc, acasa, la serviciu, la un hotel, si nu la aeroport sau la sediul firmei de inchiriere. Sau un ciclist doreste ca noua sa achizitie sa fie mov, cu numele sau pe ea si cu 2 faruri in loc de unul. In anumite cazuri adaptarea este posibila si recomandata, in alte cazuri este insa foarte greu de atins, iar costurile presupuse nu justifica actiunea.

6. Continua îmbunatatire a produsului. Imbunatatirea permanenta a produsului este de dorit si poate reprezenta o sansa extraordinara pentru companiile mari, care isi permit astfel de costuri. Trebuie insa analizat impactul final, costul final, si, mai ales,  daca produsul final va cunoaste o imbunatatire considerabila, care sa merite un pret mai mare. Unele produse au atins deja o limita superioara.

7.  Inovatii. Inovarea reprezinta motorul care misca lucrurile inainte. Din pacate nu toate inovatiile au succes, nu toate cercetarile ating punctul final.

8. Piete cu crestere rapida. Pietele cu crestere rapida – electronice, biotehnologie, robotica si telecomunicatii – au cele mai mari avantaje. Aici este foarte greu sa intri, deoarece costurile sunt foarte mari, si doar cele mai puternice reusesc. Afacerile de nisa sunt mult mai indicate.

9. Intrecerea asteptarilor clientului. Discutata si aprobata la scara larga, aceasta incantare a consumatorului este in principiu un lucru foarte bun. Insa, daca il incanti pe client de la inceput, oferindu-i mult mai mult decat se asteapta, atunci trebuie sa te gandesti ce faci a doua oara, ce ii mai oferi, ca sa il incanti. Si, astfel, ajungem tot la satisfacerea nevoii, fara incantare.

Totul trebuie facut cu mare atentie si in urma unei analize.

Desi am fi tentati sa credem ca un echilibru intre toate aceste 9 puncte ar fi ideal, adevarul este ca, in realitate, nu ar reprezenta o strategie, ci o planificare operationala buna. Nu o strategie de marketing.