03/03/2015 Corina Bulubasa

Cum sa iti dezvolti afacerea in online in 7 pasi simpli

Image blog

Aflata la inceput de drum sau cu ceva experienta in spate, orice afacere ajunge la un punct din care se pare ca nu mai inainteaza la fel de usor, de repede sau de aventuros. Se intampla tuturor, nu doar celor mai mici. De aceea, am decis sa elaboram un mic ghid despre cum sa dam un imbold afacerilor aflate intr-un impas.

1. Regandeste bugetul de marketing

Tehnicile traditionale de marketing nu mai au impactul pe care l-au avut pana acum. Nici reclamele tiparite, nici cele de la radio-tv si nici macar cele tip pay-per-click nu mai aduc acelasi numar de vizitatori ca in trecut. Brian Downard a creat un mic studiu, iar rezultatele sale sunt concludente:
• 13% din cei ce rasfoiesc o publicatie tiparita acorda atentie si reclamelor. (Sursa: AYTM)
• 44% din pliantele din posta nu sunt deschise (Sursa: Mashable)
• 86% din oameni schimba canalul in timpul reclamelor TV (Sursa: Mashable)
• 70-80% dintre utilizatorii de internet nu acorda atentie reclamelor platite ce apar in lista rezultatelor de cautare (Sursa: Search Engine Journal).

Internetul este din ce mai utilizat de cei ce doresc sa faca o achizitie, cautand informatii online si magazinele de unde pot face achizitia. Deci clientii vin si din proprie initiativa dupa produs.

Investeste bugetul in acest domeniu, nu pentru a vana clientii. Atrage-i corect.

2. Oferiti lucruri de valoare, ce nu se diminueaza in timp

In general se cauta informatii de ultima ora. Daca nu esti in domeniul stirilor, iar clientii/vizitatorii tai sunt interesati de calitate si nu de noutate, trebuie sa le oferi valoare. Poate fi vorba de articole pentru blog, ebook, grafice, infografice, tutoriale, studii si analize.

Chiar daca aceste lucruri de valoare dureaza ceva mai mult timp pentru a fi create, sunt mai valoroase decat cele ce apar mult mai des.

3. Profita de orice ocazie pentru a obtine informatii de contact

Cu alte cuvinte, promoveaza-te cu orice ocazie.

Fiecare afacere este diferita, atat ca mod de promovare/vanzare, cat si ca obiceiuri si tipare de cumparare pentru clienti. Ceea ce este important este ca tu sa fi primul lucru ce ii vine unui om in minte atunci cand se hotaraste sa faca o noua achizitie. Daca este vorba de articole/produse cu pret scazut, te va avantaja cantitatea. Daca este vorba de un produs sau serviciu ce are un pret mai mare si se achizitioneaza mai rar, conteaza ca cel ce vrea sa cumpere sa vina la tine. Fiecare vanzare conteaza.

Daca ai un site, asigura-te ca ai o casuta de abonare la newsletter. Daca ai magazin fizic, poti sa le oferi posibilitatea de a lasa o adresa de mail sau un numar de telefon. Toate aceste date pot fi apoi utilizate in campanii de email marketing sau de SMS.

La orice intalnire participi intra in relatii cu oamenii, ofera carti de vizita, cere informatii despre ei, pentru a le trimite apoi un mail de multumire sau de salut.

Vezi si 7 moduri de a crea loialitate din partea clientilor (in online)

4. Foloseste-te de retelele de socializare

Retelele de socializare au cunoscut o mare expansiune si in domeniul promovarii. Afacerile au prins acest trend si au inceput sa il foloseasca tot mai mult.

Analizeaza si selecteaza cu grija reteaua sau retelele de socializare care se potrivesc cel mai bine afacerii tale. Facuta ca la carte, cresterea contului/paginii pe aceste retele dureaza ceva mai mult, insa sunt mai bune si mai productive.

5. Conecteaza-te cu formatorii de opinie

Formatorii de opinie sunt cei ce au foarte multi admiratori sau multe persoane care le considera un trendsetter sau o emblema. In fiecare domeniu exista astfel de persoane. Poate fi vorba de o autoritate in domeniu sau de un site care este recunoscut in mod unanim ca fiind o adevarata sursa de informatii veridice si de incredere.

De cele mai multe ori astfel de formatori de opinie sunt greu de abordat, mai ales daca nu ai nimic de oferit in schimb. De aceea, trebuie sa ajungi si tu la un anumit nivel si sa oferi macar ceva la schimb.

6. Foloseste tot ce ai obtinut pana acum

Daca ai cont pe mai multe retele de socializare, daca ai foarte multi abonati la newsletter, foarte multi clienti la activ sau ai dus la bun sfarsit numeroase proiecte, lauda-te cu ele. Oamenii tind sa se ia unii dupa altii, considerand ca astfel vor merge la sigur. Acest spirit de turma functioneaza si in mediul online, oamenii fiind mai dispusi sa isi lase adresa de mail sau sa dea like unei paginii daca vad ca au mai facut-o multi altii inaintea lor.

7. Invata de la altii

Nu trebuie sa furi. Doar sa te inspiri. Fiecare afacere are, asa cum spun de fiecare data, propriul sau parcurs, propriul drum spre succes. Insa putem sa ne inspiram de la cei ce au reusit si sa adaptam strategia lor la afacerea noastra. Cu cat ne informam mai mult, cu cat vedem retete de succes pentru altii, cu atat ne-o conturam pe a noastra.

Citeste si Inovatia - calea spre succes in afaceri

Dezvoltarea unei afaceri nu este un lucru simplu. Mereu sunt lucruri de invatat, lucruri de incercat si lucruri de imbunatatit. Insa importanta este perseverenta si tenacitatea.