08/06/2017 Doru Bulubasa

Sisteme de operare mobile

Image blog

Care este cel mai bun sistem de operare pentru dispozitivele mobile? Alegem dispozitivul in functie de pret sau de functionare si numarul de aplicatii?

Primele 3 sisteme de operare sunt foarte cunoscute si acapareaza practic 99,9% din piata.

Incepem cu ANDROID

Android-ul pare a fi cel mai popular sistem de operare, ocupand aproximativ 71% din cota de piata (cel putin in Europa pe anul 2016). Cred ca se poate spune ca multitudinea aplicatiilor gratuite disponibile in Google App Store au facut ca acest sistem de operare sa devina cel mai popular.

Un aspect negativ ar fi si faptul ca un procent foarte mare al aplicatiilor care sunt in store are un nivel de calitate destul de scazut. Dar, garantat, vei gasi aplicatii pentru absolut orice doresti. Intr-o proportie foarte mare, aplicatiile sunt gratuite, dar de cele mai multe ori aceste aplicatii vin cu mesaje comerciale sau nu au cea mai mare acuratete.

Android-ul se adreseaza si dispozitivelor cu un pret scazut dar si dispozitivelor de mare performanta, fiind astfel cel mai versatil sistem de operare.

iOs

Sistemul de operare al celor de la Apple ar trebui sa fie, dupa spusele producatorului, cel mai fiabil si mai stabil sistem. Nu suntem aici sa-i contrazicem. Numai ca diversitatea aplicatiilor din store, chiar daca este una foarte mare, costul multor aplicatii ii impiedica pe cei mai multi sa aleaga un dispozitiv cu acest sistem de operare (nu mai spunem de pretul dispozitivelor care nu este unul de neglijat).

Totodata, avand in vedere costurile ridicate atat pentru dispozitive cat si pentru aplicatii, acest sistem de operare este principala tinta a hackerilor.

Astfel iOs are un procent de numai 21,2% din piata.

Windows Phone

Putem spune ca datorita ultimei versiuni de Windows Mobile, si anume 10, popularitatea acestui SO a crescut destul de mult in 2016 fata de 2015. Insa sa nu ne hazardam; cu toate acestea cota de piata este de numai 7,7% in anul 2016.

Fiind un SO relativ fara experienta (daca il comparam cu cele doua de mai sus), diversitatea aplicatiilor este una mica. Un alt motiv care contribuie in mod direct la crearea de aplicatii este si limbajul de programare folosit. Limbajul de programare este foarte asemanator cu Silverlight, un limbaj care a venit ca o alternativa la Flash. Numai ca amandoua au pierdut teren masiv in fata HTML5, Silverlight mai mult decat Flash. Ceea ce insseamna ca numarul programatorilor este in scadere.

Deoarece are un segment de piata atat de mic, interesul hackerilor este foarte scazut pentru acest sistem de operare, ceea ce il face, cel putin pentru moment, cel mai sigur.

Asadar intrebarea se pune: ce sistem de operare mobil este cel mai potrivit pentru mine?

Am nevoie de stabilitate si nu prea multe aplicatii? Sau vreau multe aplicatii gratuite? Un sistem de operare fiabil si sunt dispus sa platesc pentru asta?

Fiecare alege in functie de necesitatile sale.