30/10/2014 Corina Bulubasa

On page SEO - mai mult decat niste cuvinte cheie

Image blog

Continutul unei pagini este creat pentru oamenii care intra sa citeasca si sa se informeze. Motoarele de cautare nu pot insa sa interpreteze textul asa cum o fac oamenii. De aceea este nevoie de putin ajutor din partea noastra, a marketerilor. Motoarelor de cautare trebuie sa li se dea o serie de indicii cu privire la subiectul paginii respective. Aceste indicii ofera relevanta paginii, permitand apoi motoarelor de cautare sa o afiseze ca rezultat in urma cautarilor pe cele mai potrivite cuvinte cheie. Intelegerea celor mai bune tehnici de obtinere a relevantei ajuta foarte mult la pozitionarea cat mai sus a paginii respective.

Incepem cu prezentarea celor mai simple tehnici, pentru ca mai apoi sa ne ocupa de cele mai complexe. Insa cel mai bun sfat este sa le testati pe toate – poate si altele in plus – si sa le folosite pe cele ce par sa mearga mai bine pentru voi.

1. Cuvintele cheie. Desi am spus ca on-page SEO nu se limiteaza doar la cuvinte cheie, adevarul este ca de aici incepe. Ele vor ramane mereu elementul de baza, iar utilizarea lor se va mentine in punctele esentiale. Cuvintele cheie trebuie folosite in patru puncte cheie: in Titlu, in URL, in corpul textului si in campul ALT al imaginilor utilizate. Bineinteles ca nu vor putea fi fiolosite toate variantele si toate cuvintele, insa trebuie ales cu grija elementul central, cuvantul cheie de baza. Pe de alta parte, trebuie sa se tina cont ca o utilizate agresiva a cuvintelor poate fi considerata spam.

2. TF-IDF – term frequency-inverse document frequency. Aceasta tehnica nu se refera la masurarea frecventei cuvantului cheie, ci la importanta lui comparativ cu frecventa cuvantului cheie intr-un set de documente. Cu alte cuvinte, cu cat cuvantul cheie ales este mai rar folosit, cu atat va avea un scor mai bun. Cuvintele uzuale, gen „si, dar, sau, de, nu, doar” au un scor foarte mic, pentru ca sunt foarte utilizate. In schimb „acizi carboxilici” este o sintagma – cuvant cheie mult mai rar intalnita. Daca pe un site va aparea aceasta sintagma, sunt mai mari sansele ca pagina respectiva sa fie despre chimia organica decat altele.

3. Sinonimele si cuvintele apropiate. Google, ca urmare a celor peste 6 miliarde ca cautari zilnice pe motorul de cautare, a ajuns la concluzia ca cel mai bine introduce si sinonimele si cuvintele apropiate in elementele luate in calcul pentru a afisa cele mai bune rezultate, cu atat mai mult cu cat sinonimele sunt determinante in circa 70% din cautari. Deoarece poate aparea uneori o interpretare eronata a sensului in care este utilizat un cuvant, Google analizeaza si celelalte cuvinte din pagina, pentru a vedea cu ce este asociat termenul si pentru a-l incadra unde trebuie. De exemplu, termenul „calcar” poate duce cu gandul la piatra extrasa din cariere, dar poate fi folosit si de stomatologi, pentru afectiunile dentare.

4. Segmentarea paginii. Cu alte cuvinte, este importanta si pozitia cuvintelor in pagina, nu doar atingerea celorlalte puncte din lista noastra. Desi mereu a fost mai bine ca termenii cheie sa figureze in partea centrala a paginilor, de cand s-a trecut la utilizarea internetului pe mobil, aceasta pozitionare a devenit si mai importanta. Cu alte cuvinte, in Header si in Main body text este cel mai indicat sa figureze cuvintele noastre cheie. Pe mobil, tendinta este sa se ascunda lateralele paginilor, aparand asadar doar cele doua elemente mentionate.

5. Distanta. Chiar daca din punct de vedere al segmentarii paginii continutul este ok, trebuie sa se tina cont si de pozitia in cadrul segmentului. Cuvintele din aceeasi fraza sau acrelasi paragraf vor fi mult mai bine asociate ca relevanta decat daca ele ar fi despartite, fizic, de mai paragrafe. Google calculeaza distanta fizica dintre cuvintele cheie, dintre cuvintele cu variante si sinonime, pentru a vedea legatura efectiva dintre ele.

6. Contextul sau frazele. Pana acum am vorbit despre cuvintele cheie izolate, fie simple cuvinte, fie sintagme, si despre pozitia si distanta dintre ele. Dar in procesul de indexare, Google a introdus o noua tehnica, si anume una legata de contextul in care se gaseste sau este folosit un anumit cuvant cheie. Principiul este unul destul de simplu, si porneste de la ideea ca un cuvant nu apare disparat, si in contextul mai amplu al unui subiect. Altfel spus, daca vrei sa vorbesti despre o reteta de paste cu ciuperci, vei folosi in mod sigur si cuvinte precum „sare, lingura, ulei, paste, foc, minute, apa”. Daca vrei sa vorbesti despre cultura ciupercilor, vei folosi un cu totul alt vocabular: pamant, umiditate, temperatura, sol, plantare, recoltare, timp de crestere, udare, etc.

In acest scop ajuta foarte mult si linkurile folosite, ce trebuie sa provina de la pagini cu acelasi subiect.

Cu siguranta acestea nu sunt singurele metode sau tehnici folosite de catre motoarele de cautare pentru a indexa corect paginile si pentru a oferi cele mai bune si mai concludente rezultate ca urmare a cautarilor efectuate de utilizatori. Insa sigur ajuta intr-o proportie destul de mare. O parte a acestor tehnici a fost contestata de unii, dar in timp si-au dovedit utilitatea.

Daca v-a placut articolul, poate va v-a interesa si:
5 ponturi pentru a crea un continut atractiv pentru site-ul tau sau
Blogul - de la jurnal personal la afacere online