10/03/2015 Corina Bulubasa

Cum si unde utilizam #hashtag-urile?

Image blog

Cum si unde utilizam hashtag-urile?Cu totii am vazut aceste hashtag-uri pe retelele de socializare. Care este insa scopul lor si cat de utile sunt in promovarea online?

Acest simbol – # – este utilizat ca o eticheta aplicata postarilor pe diferite retele de socializare, pentru a fi mai usor de identificat si de categorizat. Desi il vedem din ce in ce mai des, acest hashtag nu este la fel de util sau la fel de mult utilizat pe toate retelele de socializare.

Sa le luam pe rand.

1. Twitter.

Acest simbol pare creat de cei de la Twitter. Simbolul este folosit pentru a marca anumite cuvinte cheie sau subiecte intr-un tweet. Creat organic de catre utilizatorii retelei, # este plasat inaintea unui cuvant sau sintagma ce se doreste a fi cuvantul cheie al postarii sau subiectul postului respectiv. Intre # si cuvant sau cuvinte nu se lasa spatii si nu se pun semne de punctuatie.

De asemenea, in cadrul unei postari, hashtag-ul poate fi plasat la inceput, in text sau la finalul acestuia. Pozitia nu este importanta. Conteaza doar faptul ca aceasta eticheta ajuta utilizatorii atat sa gaseasca pe Twitter informatiile de care au nevoie (cautand dupa cuvintele cheie respective) cat si sa identifice alte postari cu acelasi hashtag ca cel de la postarea ce i-a starnit interesul.

Utilizate corespunzator, aceste hashtag-uri au un impact mare asupra popularitatii Tweet-ului respectiv. Pentru a nu fi considerat spam, un Tweet nu trebuie sa aiba mai mult de 2 hashtag-uri.

Studiile arata ca postarile cu # beneficiaza de de doua ori mai multa interactiune fata de cele ce nu au o astfel de eticheta.

2. Facebook

Si cei de la Facebook au incercat sa introduca acest sistem, insa nu au avut acelasi succes ca in cazul Twitter. Si aici se aplica insa regula mentinerii unui numar limitat de hashtag-uri, desi numarul lor poate fi si de 10+. Cu toate astea, diferentele in ceea ce priveste gradul de interactiune sunt nesemnificative.

3. Instagram

Situatia acestei retele este asemanatoare cu cea de la Twitter. Diferenta, notabila, este aceea ca cea mai mare interactiune se observa in cazul postarilor ce au 11 hashtag-uri sau mai multe. In restul situatiilor, interactiunea este oricum mai mare decat in cazul postarilor ce nu au #, in medie cu 35% peste acestea.

4. Google+

In cazul Google+ situatia este si mai simpla. Daca in cazul celorlalte retele de socializare utilizatorul alegea si plasa singur etichetele #, la Google+ sarcina lor este usurata. Dupa ce un utilizator posteaza o noua actualizare pe Google+, are posibilitatea de a marca cu hashtag continutul. In cazul in care nu introduce o eticheta, reteaua plaseaza de la sine, pe baza continutului, eticheta corespunzatoare. Aceasta poate fi modificata si editata fara nici o problema.

Tot Google+ a introdus si posibilitatea de a plasa # si in comentarii, astfel ca sansele continutului de a fi gasit pe baza acestora creste.

5. Pinterest

Si aici este utilizat acest hashtag, insa rezultatele nu sunt cele asteptate. Daca in cazul Instagram este indicat sa pui multe astfel de #, la Pinterest ele au tendinta de a scoate utilizatorul din zona respectiva si de a-l plasa intr-o cu totul alta pagina, care nu reprezinta mereu ceea ce se cauta. In plus, de pe dispozitivele mobile cautarea in functie de aceste hashtag-uri nu este disponibila, ceea ce aduce un mare minus.

Oricum ar fi, hashtag-urile trebuie alese cu grija, pentru a fi cat mai relevante si mai apropiate de ceea ce transmite continutul respectiv. De asemenea, trebuie sa se tina cont si de interesele publicului caruia i se adreseaza, caci un hashtag tip #musculita nu va atrage un numar insemnat de cititori, asa cum o va face, de pilda, #gradinarit sau #florideapartament.

Asa cum spun de fiecare data, fiecare afacere, fiecare postare, fiecare public are trasaturi aparte, de aceea nu se poate aplica o reteta de succes valabila in toate cazurile. Cel mai bine este sa se incerce mai multe variante, sa se faca teste A/B, sa se analizeze rezultatele si sa se testeze din nou.