29/07/2014 Corina Bulubasa

Istoria de 30 de ani a Mac-ului

Image blog

In momentul aparitiei sale, multa lume nu stia ce este un computer sau cum se foloseste. Nici de Internet nu se prea auzise. Treptat, Apple a reusit sa faca din acest aparat unul dintre cele mai vanate echipamente din lume, inca din primii ani. Am ales sa prezentam mai jos cateva dintre cele mai importante computere pe care le-au lansat cei de la Apple, unele cunoscute la noi poate doar din filme.

1984. Primul model de computer lansat de cei de la Apple se numeaMacintosh 128k Macintosh 128k si a aparut prima data in timpul celei de-a XVIII editii a Super Bowl din anul 1984, intr-o reclama regizata de Ridley Scott, ce facea referire la celebrul roman al lui George Orwell “Nineteen Eighty-Four” (“1984”). Primul computer personal ce avea o interfata grafica pentru utilizatori ce venea la un pret accesibil. Monitorul era integrat unitatii centrale, avand ca periferice un mouse si tastatura.

1987: Macintosh II – o schimbare majora adusa vechiului model. Este primul aparat cu ecran color, oferind posibilitatea de a avea instalata o placa capabila sa suporte pâna la 16,7 milioane de culori.

1991: PowerBook 140. Desi avea un precursor, acest computer este considerat a fi primul calculator portabil oferit de cei de la Apple. Modelul anterior era mult mai greu si putea fi achizitionat la un pret mult prea mare pentru a fi accesibil oricui.

1993 este anul in care apare primul Mac color compact - Macintosh Color Classic.  Aspectul sau continua stilul clasic al computerelor de la Apple.

1998. Acest an a adus modelul iMac G3, poate cel mai cunoscut modeliMac G3 din generatia veche a celor de la Apple. Modelul a adus mai multe noutati, printre care utilizarea USB-ului pentru a instala tastatura si mouse-ul, dar si alte componente. Caracteristica pentru care este el insa cunoscut publicului larg, in special celui din tara nostra, este culoarea distincta a aparatului. Carcasa acestuia era realizata dintr-un plastic translucid ("Bondi Blue"). Era disponobil in mai multe culori, intre care cele mai des intalnite erau indigo, pink, snow (alb transparent), violet, portocaliu si lime (verde).

In 1999 a aparut iBook, computer portabil asteptat cu mare nerabdare de fanii Apple. Caracteristica cea mai noua ?i incitanta a iBook a fost includerea AirPort, un sistem de re?ele fara fir (wireless networking system) bazat pe standardele industriale existente. AirPort a permis ca un numar de pâna la 10 iBook sa se conecteze la o singura sta?ie-baza, care ar putea fi apoi conectata la o re?ea Ethernet existenta sau o linie de telefon standard. IBook avea si o antena încorporata, ?i un slot de dimensiuni standard pentru PC pentru cardul AirPort.

2002: iMac G4. Datorita design-ului sau acest model este cunoscut si sub denumirea de Sunflower (Floarea Soarelui). Unitatea centrala a computerului servea si drept baza si suport pentru monitorul mult mai subtire decat cele anterioare si mai usor.MacBook Air

Anul 2006 a adus o innoire, prin introducerea seriei MacBook Pro, cu carcasa de aluminiu si cu procesor Intel Core 2 Duo, mult mai rapid decat cele anterioare.

Ne oprim cu istoria Apple la anul 2008, cand a fost lansat MacBook Air, noua generatie de laptop-uri. Promovarea sa se baza, in special, pe faptul ca este „cel mai subtire laptop din lume”, cantarind totodata foarte putin.