27/08/2014 Corina Bulubasa

Email Marketing pentru companiile mici (I): Cum sa creezi o lista de abonati?

Image blog

Asa cum am mai spus, pe oriunde am ocazia, inclusiv pe acest Blog sau site, existenta unui site nu este suficienta pentru a fi prezent in online sau pentru a atrage posibilii clienti si acestia sa cumpere produsele sau serviciile companiei. Acest site trebuie promovat la randul sau, pe orice cale.

Daca o persoana a ajuns pe site, inseamna ca ceva l-a atras, i-a placut si probabil il va interesa si pe viitor. De aceea, este foarte util sa se pastreze legatura cu aceste persoane, fie ca au achizitionat ceva de pe site, fie ca nu.

Iar mentinerea legaturii cu un client sau cu un posibil client fara nume se poate face simplu, rapid si necostisitor prin intermediul emailului. Si este valabil pentru magazinele online, cat si pentru un site de servicii, unul simplu de prezentare sau pentru un blog. Tot ce trebuie facut este sa ii ceri adresa de mail.

Si aici incepe partea mai complicata.

Exista mai multe posibilitati de a obtine adresele de mail ale clientilor sau potentialilor clienti. O parte dintre aceste metode este cunoscuta de majoritatea detinatorilor de site. O mare parte este insa ignorata total, cum este, de altfel, si email marketingul. Si aceasta este, in opinia noastra, o mare greseala.

Iata cateva dintre cele mai utilizate si impamantenite modalitati de obtinere a adreselor de mail ce pot fi utilizate apoi in campaniile de email marketing:

1. Inserarea in site a unei casute de Abonare la newsletter. Aceasta casuta este obligatorie pentru toate site-urile, indiferent de profil sau de scopul sau. Oamenii doresc sa fie conectati la lucrurile care ii intereseaza, si asta intr-un mod cat mai simplu si rapid. De aceea, abonarea la newsletter reprezinta o obisnuinta si o cale usoara pentru ambele parti de a mentine legatura. Acum, ca am inserat casuta de Newsletter, trebuie sa ii determinam pe vizitatori sa isi introduca datele personale. In primul rand, pentru a face asta, trebuie sa aiba incredere in noi. Asadar, le castigam increderea prin respectarea catorva reguli de „bun simt”: site ingrijit, curat, sectiunea de Termeni si conditii,  Politica de confidentialitate, etc. In plus, casuta trebuie sa fie vizibila, atragatoare, sa te indemne sa te abonezi si sa fie, totodata, cat mai simpla – in sensul de a nu solicita mai mult decat o adresa de mail.

2. Oferirea de beneficii conditionate de abonarea la newsletter. Pot fi oferite disconturi, pot fi descarcate anumite brosuri in mod gratuit, se pot inscrie intr-un club exclusivist, etc. Mai mult, pot fi anuntate promotii viitoare, despre care vor afla primii prin intermediul emailului. 

3. Clientii care au cumparat ceva de pe site-ul respectiv au lasat, cu siguranta, si adresa de mail. Nu omiteti bazele de date cu clientii mai vechi, deoarece, daca au cumparat o data, este foarte posibil sa cumpere din nou, deci trebuie informati si „bagati in seama”!

4. Retelele sociale. Da, si aici intra aceste retele sociale. Cu un mesaj bine plasat pe retelele sociale, poti starni interesul si atrage astfel mai multi oameni catre casuta ta de abonare.

5. Chiar daca totul se intampla online, adresele de mail pot fi obtinute si offline. Cum? Prin participarea la diverse evenimente, unde poti oferi ceva in schimbul completarii unui formular scurt, care sa solicite si adresa de mail. Daca detii magazine sau spatii fizice, poti solicita celor ce intra in magazin adresa de mail pentru a afla noutatile si a beneficia de promotii. Sunt multe oportunitati si in offline. Nu le subestimati.

Email marketing-ul sau campaniile de email sau newsletter au devenit o obisnuinta pentru toata lumea, atat din pozitia de emitator, cat mai ales din pozitia de receptor. Cheia succesului se afla in delimitarea si evidentiarea din multitudinea de mailuri pe care le primeste o persoana in fiecare zi. Dar despre acest aspect vom povesti intr-un articol viitor.