07/07/2014 Corina Bulubasa

UPDATE - Google a lansat formularul pentru “dreptul de a fi uitat”

Image blog

Asa cum va povesteam in articolul nostru din data de 16 iunie, ca urmare a deciziei Curtii Europene de Justitie, Google a lansat un formular prin care orice individ, cetatean al Uniunii Europene, putea solicita stergerea din rezultatele cautarii pe acest motor a link-urilor catre pagini ce contin informatii despre sine sau despre o alta persoana.

La acel moment, Google nu a mentionat data de incepere efectiva a procesului de stergere.

Cu toate acestea, se pare ca la inceputul lunii iulie au fost semnalate primele „disparitii” de link-uri de pe Google. Cei care au observat si anuntat acest lucru au fost organizatiile britanice de presa, intre care se afla si BBC si The Guardian.

Acestea au anuntat ca anumite articole nu mai apar in rezultatele de cautare ale Google UK. Cu toate acestea, articolele exista inca pe site si pot fi accesate, insa nu din cautarile pe motorul de cautare. Cu alte cuvinte, stergerea Google presupune doar eliminarea link-ului catre anumite pagini, nu a continutului in sine, ceea ce ar fi fost oricum ilegal si imposibil.
Foarte interesant este faptul ca, asa cum era de asteptat, rezultatul cautarilor este modificat doar pentru motoarele de cautare din tarile europene pe teritoriul carora se aplica Hotararea Judecatoreasca a Uniunii. Asadar, daca cineva doreste sa caute informatii despre o anumita persoana, poate intra pe google.com in loc de google.uk sau .ro si poate afla tot ceea ce doreste.

Presa internationala este insa surprinsa de faptul ca gigantul Google a preferat sa nu faca inca nici un fel de anunt cu privire la acest fapt, desi anterior promisese ca se va anunta data inceperii procesului de stergere.

Surse din interiorul Google, care au dorit sa isi mentina anonimatul, au mentionat faptul ca din 29 mai pana la 30 iunie au fost depuse peste 70.000 de cereri de stergere a datelor.
Intre link-urile sterse deja se numara  si cele catre postarile de pe blogul BBC cu privire la unui dintre cei responsabili cu prabusirea unei banci la inceputul crizei economice, dar si catre articole cu privire la un jucator de fotbal.

Ca urmare a aplicarii acestui noi reguli, in partea de jos a multor pagini cu rezultate de cautare pe Google apare urmatorul mesaj: “some results may have been removed under data protection law in Europe”. Din pacate, acest mesaj nu iti spune daca au fost modificate. Cu alte cuvinte, nu poti fi sigur ca rezultatele cautarii sunt corecte sau complete.