15/01/2015 Corina Bulubasa

Titlurile - mic ghid despre cum trebuie scrise titlurile pentru a obtine conversii

Image blog

David Ogilvy spunea ca, in medie, de cinci ori mai multi oameni citesc titlul decat corpul unui articol sau mail. Si este pe deplin adevarat. Poate chiar mai putini.

Orice copywriter poate confirma faptul ca titlurile reprezinta un element esential in succesul textului tau. Cei mai multi oameni nu trec mai departe de titlul afisat, iar atunci cand o fac, se datoreaza unui cuvant sau unui element al titlului care i-a atras atentia in mod deosebit.

Da, de multe ori diferenta este facuta de un singur cuvant. Un studiu/test facut de cei de la quicksprout.com le-a demonstrat faptul ca un cuvant schimbat in cadrul unui subiect de email trimis a dus la o crestere a gradului de deschidere a mailului cu 46%. Diferenta este mai mult decat semnificativa, iar daca o raportam la un numar de 100.000 de destinatari, beneficiul este mai mult decat consistent.

Deci, de ce este titlul atat de important? Pentru ca este primul element cu care intra orice client in contact. Acesta poate fi atras sau, din contra, poate fi total indiferent fata de continut. Titlul da tonul pentru restul continutului. Chiar daca acesta este de foarte buna calitate, daca nu este citit de nimeni, nu are valoare. De aceea, un articol, un mesaj publicitar, anunt sau email poate fi usor anulat de un titlu neinspirat.

Primul scop al unui titlu este acela ca cititorul sa ajunga la prima fraza din text. De aici incepe practic etapa a doua, de a-i face sa citeasca pana la capat. Pana la urma, ceea ne intereseaza este obtinerea de conversii, fie ele simpla citire a articolului, deschiderea mail-ului, vizualizarea unei imagini, a unui anunt, accesarea unei pagini sau orice altceva.

Cele 4 reguli „de aur” ale elaborarii unui titlu

Majoritatea celor ce creeaza texte de acest fel au elaborat, in timp, un set de 4 reguli pe care trebuie sa le respecte un titlu pentru a fi atragator.
•    Titlul tau trebuie sa fie unic
•    Titlul tau trebuie sa fie foarte specific
•    Titlul tau trebuie sa dea impresia de urgenta
•    Titlul tau trebuie sa fie folositor

Nu se pot aplica toate aceste reguli in cazul aceluiasi titlu decat in cazuri foarte rare. Pe cat posibil, este indicat sa se incerce aplicarea a cel putin 1-2 din ele. Incet, va deveni o rutina si nu va mai parea atat de complicat.

Sa le luam pe rand.

Titlul tau trebuie sa fie unic. Pare rezonabil si de la sine inteles. Sau nu? Titlul trebuie sa fie unic, adica sa se diferentieze usor in marea masa a mesajelor transmise pe toate mediile. Nu este usor. Insa este foarte important. Daca titlul tau nu se deosebeste de cele ale concurentilor, afacerea ta nu va iesi in evidenta, nu se va face remarcata. Si nu va da eventualilor clienti motive sa aleaga afacerea ta in locul oricarei alta, cu un mesaj similar.

Studiile arata ca publicul deja este mult prea asaltat de mesaje de orice fel, incat nu le mai acorda atentia pe care acestea o solicita. Astfel, trebuie sa te evidentiezi. Si uneori acest lucru implica un risc. Dar daca nu riscam, si mergem pe drumul batatorit, nu ne vom atinge scopurile propuse. Asumarea de riscuri atrage atentia si, totodata, da personalitate afacerii si brandului respectiv. Oamenii au apreciat si vor aprecia in permanenta lucrurile cu personalitate. Iar daca oamenii te plac, vor fi cu siguranta mai atrasi sa faca afaceri cu tine decat cu orice alta firma care prezinta un tipar.

Titlul tau trebuie sa fie foarte specific. Dincolo de a fi unic, titlul trebuie sa fie si foarte specific, adica sa prezinte suficiente informatii pentru ca cititorul sa poata aprecia daca respectivul continut este sau nu de interes pentru el. Lipsa informatiilor va duce la eliminarea anuntului, deoarece clientii nu vor sti daca ceea ce vinzi le este necesar sau nu.

De exemplu, un titlu precum „Ce a facut Maria saptamana trecuta” distribuit pe o retea de socializare nu ne ofera nici o informatie. Nu stim nici cine este Maria, nici de ce ar trebui sa ne intereseze despre ea, nici ce beneficiu avem noi daca citim articolul.

Titlul de aici este mult mai specific. Este mentionat beneficiul tau, (atragerea de vizitatori si trafic), pe site-ul tau si, in plus, iti spune si ca tu nu stii dar poti afla. Este un fel de call-to-action fara a fi efectiv asta. Daca nu ar fi inclus si „to your site”, nu te-ar interesa mai deloc.

Titlul tau trebuie sa dea impresia de urgenta. Acest pont nu poate fi aplicat in toate cazurile, dar acolo unde poate fi aplicat, are succes real. De exemplu, in cazul de mai sus, tonul titlului te indeamna sa te gandesti: ce stiu ei si eu nu stiu? Trebuie sa aflu acum, pentru a remedia cat mai repede situatia. Desi nu este ceva amenintator sau care sa te oblige sa faci ceva, titlul este atragator si captivant.

Cu toate astea, nu trebuie sa se abuzeze de acest tip de titluri, pentru ca isi pierd din valoare si din interes. Pe de alta parte, trebuie sa avem in vedere si faptul ca articolul spre care se face trimiterea trebuie sa ofere ceea ce promite prin titlu.

Titlul tau trebuie sa fie folositor. Din titlu trebuie sa rezulte ce beneficiu are cititorul daca parcurge textul respectiv. Oamenii doresc sa stie ce avantaje au daca isi petrec 10 minute citind, si nu mai sunt dispusi sa piarda timpul incercand. Cu alte cuvinte, in goana dupa informatii pretioase contra timp limitat, oamenii doresc sa stie de la inceput la ce sa se astepte cand dau click.

Aici se greseste cel mai des, pentru ca oamenii scriu titluri interesante, dar care insa nu atrag pentru ca oamenii, cum spuneam, nu mai au timp sa citeasca tot ce li se pare interesant, ci ceea ce le este folositor.

Concluzii
Scrierea unui titlu atragator, a unui text care ne face sa dam click si sa citim tot articolul in sine, pare, pentru multi, un lucru banal si tratat ca atare. Din pacate, aceasta este o greseala majora, deoarece, asa cum am aratat, titlul este cel ce duce la succesul sau insuccesul unui email, a unei campanii de promovare sau, pur si simplu, a blogului tau.