Site-ul tau este pregatit pentru noul update de la Google?

20/04/2015

SEO News

Asa cum probabil stiti, pe data de 21 aprilie se vaAlgoritmul Googlelansa noul algoritm de la Google, care va afecta din pacate un numar impresionant de site-uri, in special cele mai vechi.

Acest nou update de la Google vizeaza site-urile care nu sunt mobile-friendly, adica acele site-uri care nu se incarca in mod corect atunci cand sunt accesate de pe un dispozitiv mobil, fie el smartphone sau tableta. Aceasta modificare va duce la penalizarea site-urilor care nu corespund din acest punct de vedere, astfel ca traficul lor va avea puternic de suferit.

Trebuie facuta o precizare foarte importanta. Acest algoritm afecteaza doar cautarile ce se realizeaza de pe acest tip de dispozitive, si nu si pe cele facute de pe un computer sau laptop normal. Cu toate acestea, desi pentru unii poate parea nesemnificativ sau ca nu este o problema foarte grava, trebuie sa se tina cont de faptul ca in jur de 50% dintre utilizatori intra acum de pe un dispozitiv mobil. Daca ne raportam la o cifra mare de vizitatori, sa spunem 100.000 de unici/zi, iar in urma acestei penalizari se pierd 50% dintre ei, atunci raman doar 50.000 de utilizatori, deci pierderea este mai mult decat importanta.

Ce inseamna un site mobile-friendly, dincolo de incarcarea corecta a paginii?
- Lipsa unor software-uri care sunt incompatibile cu partea de mobile, precum tehnologia si aplicatiile Flash
- Text accesibil, lizibil si usor de observat
- Design responziv – continutul sa se ajusteze singur in functie de dispozitivul pe care este incarcat si de dimensiunile acestuia, fara a fi necesara derularea sau marirea ori miscorarea sa manuala
- Meniuri usor de accesat si linkuri care sa permita accesul facil

Daca nu sunt bifate toate aceste cerinte, este posibil ca site-ul tau sa nu fie optimizat pentru dispozitivele mobile si astfel sa fie afectat de noul algoritm Google.

Pentru a verifica mai usor status-ul site-ului sau blog-ului tau, poti sa apelezi la cateva unelte care il verifica si iti afiseaza raspunsul in timp real.

Cel mai bun test este chiar cel oferit de cei de la Google, pe care il puteti gasi aici.

O alta posibilitate este utilizarea contului de Webmaster Tools. In sectiunea Search Traffic exista optiunea Mobile Usability, care indica exact cate pagini prezinta erori. Daca numarul lor este mare sau, mai bine spus, daca exista, atunci trebuie sa luati masuri si sa optimizati mai bine site-ul si sa indreptati acele probleme ce sunt specificate. Ambele tool-uri indicate ofera si detalii cu privire la tipul erorilor, la natura lor si chiar ofera indicatii despre modul cum pot fi acestea indreptate.

Daca site-ul tau este mai vechi, atunci exista o mare probabilitate ca acesta sa fie afectat de noile update-uri de la Google, pentru ca tehnologia si criteriile s-au schimbat foarte mult in ultimele luni.

Back to List