05/05/2015 Corina Bulubasa

SEO - dupa cat timp se vad rezultatele?

Image blog

Ce este SEO si cu ce ne ajuta in dezvoltarea unui business online am discutat si nu este cazul sa reluam aici. Ne propunem in schimb sa vorbim despre ce inseamna optimizarea pentru motoarele de cautare din punct de vedere al timpilor in care se observa rezultate palpabile.

Foarte multi antreprenori si oameni care isi lanseaza un site nou investesc timp si energie in acest site si in prezenta online, insa asteapta ca rezultatele efective sa apara in cateva zile sau saptamani. Cat dureaza, in fapt, ca activitatea de SEO sa isi faca simtite efectele?

Google

Raspunsul la aceasta intrebare este extrem de greu de oferit. Rezultatele procesului de optimizare depinde de foarte multi factori, cum ar fi: tipul de SEO practicat, strategiile abordate, volumul de munca si suma investita, tipul site-ului, industria din care provine, dar si istoria site-ului si domeniului respectiv. Fiind atat de multi factori, este imposibil de stabilit un termen general, valabil pentru toate site-urile. Perioada variaza si este diferita pentru fiecare site.

In general, dupa  6 luni incep sa apara diferente notabile. Asta nu inseamna totusi ca este un termen general valabil, dar nici ca trebuie sa se renunte la SEO daca nu se observa rezultatele dorite in timp scurt.

Pentru ca rezultatele sa se vada mai repede si motoarele de cautare sa verifice si sa indexeze site-ul corect este necesar sa se lucreze si la optimizarea on site, dar si la cea off site. Crawler-ele de la Google, de exemplu, acceseaza site-ul in func?ie de cat de des este acesta actualizat. Accentul se pune acum si pe calitatea continutului, pe interesul pe care acesta il suscita si pe cum este legat in online.

Optimizarea pentru motoarele de cautare este o activitate absolut necesara, nu mai este un secret. Chiar si dupa atingerea obiectivului propus, aceste eforturi de promovare nu trebuie intrerupte, ci continuate pentru a se mentine rezultatele obtinute si pentru a pastra pozitia ocupata.

SEO este asadar un proces indelungat, ce trebuie realizat cu consecventa. Indiferent de natura business-ului sau a site-ului, optimizarea este esentiala, iar rezultatele nu vor intarzia sa apara. In functie de cuvintele cheie targetate, de concurenta, de bugetul alocat si de trendurile pietei si online-ului, rezultatele scontate pot intarzia sa apara. Cu toate acestea, merita asteptarea.