03/09/2014 Corina Bulubasa

Marketing in social media

Image blog

Social media, retelele de socializare, diversele platforme de photo-sharing, toate au ajuns sa fie mai mult decat un mijloc de a socializa si de a afla ce mai e nou in viata prietenilor si cunoscutilor. Acestea au devenit acum mai mult un loc in care sa te faci cunoscut, sa promovezi o imagine, un brand, un produs sau un serviciu. Pentru companiile care doresc sa isi faca reclama, acest fapt reprezinta un lucru bun. Este mai dificil pentru oamenii obisnuiti, care incep, incet-incet, sa fie asaltati de reclame si de anunturi pe care nu le doresc si de care uneori nu pot scapa.

Acest lucru se datoreaza, de multe ori, unor firme, mai mici sau mai mari, care incearca sa obtina audienta pentru site-ul lor cu orice pret, agasand publicul cu ad-uri si mesaje nesolicitate. 

Am mai vorbit noi pe acest blog despre retelele sociale si despre ce se poate face cu ajutorul lor. Astazi vrem sa clarificam cateva aspecte pe care o parte din marketerii de pe piata le-au inteles gresit.

1. Este bine sa fim activi pe retelele sociale, insa nici prea activi nu este bine! Nu trebuie asaltat publicul, chiar daca a dat like paginii noastre, cu multe postari si informatii. Acestea trebuie dozate in anumite momente cheie ale zilei, astfel ca cei interesati sa ajunga usor la continutul tau, dar sa nu piarda timp pentru a cauta ce a toate postarile anterioare. In plus, daca el considera ca deja este prea mult, va da simplu unlike paginii si va rezolva problema.

2. Al doilea lucru ce trebuie evitat pe retelele sociale este postarea de text lung si simplu, fara imagini sau ilustratii a celor ce se doresc a fi transmise. Studiile arata ca oamenii tind sa dea mai repede click pe o imagine decat pe o descriere lunga si anosta. Asadar, concentrati-va asupra unor imagini reprezentative, nu doar de umplutura. 

3. Desi apare pe aceasta pozitie, cred ca urmatoarea eroare ar trebui trecuta pe primul loc: nu toate retelele sociale sunt la fel, deci nu se vor trata la fel! De exemplu, audienta B2B este mult mai prezenta pe LinkedIn, in timp ce cumparatorii B2C se gasesc de regula pe Facebook. De aceea, trebuie sa observi unde se incadreaza cel mai bine afacerea ta si sa acorzi o atentie mai mare acelui canal. Nu spun sa nu fi activ pe toate – asta chiar ar fi o eroare grava – spun doar sa observi reteua care se potriveste cel mai bine afacerii tale si sa te mulezi pe obiceiurile de audienta de acolo. Celelalte retele aduc brand awareness si vizitatori pe site, lucru foarte bun!

4. Multi dintre cei ce posteaza pe Facebook, de exemplu, uita ca se afla in fata unor oameni si ca trebuie sa le vorbeasca lor, nu unui element virtual. De aceea, si pe retelele sociale trebuie sa vorbim oamenilor asa cum trebuie, ca de la om la om, punand nevoile si dorintele lor pe primul plan, si nu doar compania si produsele acesteia. In plus, foarte important este si sa raspundem oamenilor atunci cand suntem abordati, fie ca suntem intrebati, laudati sau criticati. 

5. Pentru a usura munca tuturor si pentru a obtine o mai mare implicare a cititorilor trebuie luate in calcul si evenimentele aflate in desfasurare pe toate planurile vietii sociale si politice. Valabil in orice tip de reclama, asocierea gresita a brandului prin intermediul unor postari sau reclame cu un eveniment sau cu o personalitate poate aduce mari dezavantaje, asa cum profitarea de mari evenimente pozitive pentru a atrage atentia si asupra noastra este indicat. De exemplu, cum ar fi sa faci reclama cu tam-tam unei companii aeriene, cand peste tot se vorbeste despre incidentele aviatice din ultimele zile (cum a fost cazul anul acesta). 

Nu este usor sa fi activ pe internet, pe toate retelele sociale in acelasi timp si totusi cu un continut personalizat pentru fiecare dintre acestea. De aceea, foarte multe firme fie deleaga o persoana care sa faca doar asta, fie apeleaza la servicii profesionale care au experienta, expertiza si pot aduce un plus de valoare campaniilor pe internet.