13/10/2015 Corina Bulubasa

Factori ce influenteaza Ranking-ul site-ului tau

Image blog

Fie ca aveti un site sau doar un blog, optimizarea pentru motoarele de cautare – si nu ma refer doar la Google, ci si la Bing si celelalte – este permanenta. Tinta oricarui site este publicul, iar la acesta se ajunge cel mai usor si cel mai sigur prin intermediul acestor motoare. De aceea toata lumea tinteste catre o pozitie cat mai sus in rezultatele cautarii. Din pacate, multi nu inteleg faptul ca atat Google cat si celelalte trebuie privite doar ca unelte si nu ca si scop final. De aceea foarte multi isi concentreaza atentia asupra atingerii criteriilor impuse de online, fara a se mai gandi la cititorul final, la clientul pe care il vizeaza afacerea sa.

Voi face in continuare o scurta lista a factorilor ce influenteaza Rangink-ul site-ului sau blogului in online

1. Domeniul. De-a lungul timpului importanta domeniului a fluctuat, insa exista cateva caracteristici ce se mentin inca sus in topul elementelor ce influenteaza pozitia unui site. Astfel, este luata in calcul vechimea domeniului, gazduirea sa (gratuita sau platita), numarul posesorilor de-a lungul timpului, istoria sa (a fost penalizat, a fost inactiv, a evoluat constant, etc.), extensia (daca este pe .ro va fi mai bine „vazut” in Romania, insa limitat pentu exterior)

2. Structura URL-urilor. Este bine ca acestea sa fie clare, sa contina cuvinte cheie moderat.

3. User experience. Daca pana acum au fost elemente ce tin mai mult de partea ascunsa, tehnica, acum ne intoarcem la utilizator. Google, chiar daca este o unealta, analizeaza site-ul si din punctul de vedere al unei persoane care il viziteaza si doreste sa obtina informatii, apreciind asadar navigabilitatea sa. Astfel, motoarele de cautare tin cont de viteza de incarcare a paginilor, de felul cum sunt structurate, de cat este de usor pentru o persoana sa ajunga la un anumit continut. Altfel spus, este foarte importanta usurinta in utilizare a site-ului respectiv. Vizitatorul trebuie sa gasesca ceea ce il intereseaza dupa un click sau doua, nu mai departe. De aceea in anumite bloguri si site-uri exista mai multe butoane, categorii, arhive, cataloage, etc., pentru a fi usor de ajuns la informatie. Pentru a imbunatati experienta utilizatorului, trebuie sa se imbunatateasca timpul de incarcare a paginilor, aspectul lor, cursivitatea si aranjarea logica a elementelor, indepartarea continutului inutil sau a imaginilor (indiferent de format), daca acestea nu sunt la randul lor optimizate

4. Linkurile interne - sunt importante, insa la fel de importante sunt si ancorele lor. Google tine cont de acestea si acorda o atentie deosebita acelor expresii ori cuvinte cheie. Acestea trebuie sa fie insa cat mai naturale, evitandu-se formularile fixe (de ex. utilizarea ca ancora a cuvintelor „creare site prezentare” deoarece este mai mult decat evident ca nu poate exista o fraza in care sa se regaseasca exact aceasta formulare).

5. Back-linkurile. Mai bine spus linkurile externe, fie ca sunt catre site-ul nostru sau de la site-ul nostru. Calitatea back-linkurilor influenteaza ranking-ul atat in sens pozitiv cat si negativ. Daca aceste linkuri sunt de calitate, provin de la site-uri de calitate, cu legatura in aria noastra de activitate, cu istoric bun, atunci sunt bine-venite. Pe de alta parte, nu este indicat sa ne populam site-ul cu linkuri catre domenii generaliste sau care sa fie nisate pe un cu totul alt domeniu decat suntem noi. Google va observa discrepanta si va poate penaliza. In ambele cazuri trebuie sa tinem cont si de faptul ca moderatia este mai mult decat necesara.

6. Calitatea continutului. Dincolo de ceea ce am spus mai sus, continutul este foarte important, motoarele de cautare urmarind: calitatea, optimizarea utilizarii cuvintelor cheie, unicitatea, cantitatea si relevanta continutului, calitatea pozelor si imaginilor folosite. Tot aici pot fi trecute si lungimea textelor, lizibilitatea (modul cum este prezentat in pagina, structurarea sa, utilizarea fonturilor, a formatarilor tip bold, a paragrafelor, etc.),

7. Mobile-friendly. Incepand cu luna aprilie a anului 2015, Google a introdus criteriul sau necesitatea ca un site sa fie responsive ori sa aiba varianta pentru dispozitive mobile. Tinand cont de faptul ca tot mai multi utilizatori vin de pe smartphone-uri, aceasta obligativitate este foarte bine venita. Cum spuneam si la inceputul acestui articol, vizitatorul este cel ce conteaza, asa ca noi trebuie sa ne pliem pe asteptarile lui.

8. Traficul. Un site sau blog ce atrage trafic numeros inseamna ca este unul bun si motoarele de cautare il vor considera ca atare (daca nu au semnale negative puternice). Cu cat un site este mai vizitat iar cei ce intra petrec mai mult timp navigand de pe o pagina pe alta, cu atat se imbunateste si ranking-ul paginii. Secretul consta asadar in a atrage trafic de calitate, vizitatorii sa petreaca mult timp citind, chiar comentand sau apreciind continutul, si apoi sa se intoarca.

9. Social Media. Asa cum era normal, in algoritmul utilizat pentru pozitionarea in online s-a implicat si partea de Social Media, fiind relevant aici cantitatea si calitatea interactiunilor pe retelele de socializare: Facebook, Twitter, Google+. Acestea au si avantajul ca pot sa ne aduca si traficul de care vorbeam anterior.

Lucruri de evitat!

Motoarele de cautare pot primi insa si semnale negative din partea site-urilor, atat pe partea mai putin vizibila si uneori mai greu de controlat, cat si din partea actiunilor voite intreprinse de catre posesorii lor.

Ce actiuni pot periclita pozitionarea corecta a unui blog/site:
1. Utilizarea unui domeniu bannat de Google 
2. Actiuni de manipulare rau intentionate
3. Cumpararea de linkuri pe site-uri cunoscute pentru acest lucru
4. Linkuri spam pe diverse site-uri sau pagini
5. Probleme de server: site inactiv mult timp sau in mod repetat
6. Ascunderea de text pe un fundal cu aceeasi culoare (astfel devenind invizibil)
7. Utilizarea acelorasi ancore intr-un text sau o pagina data
8. Incarcarea excesiva in cuvinte cheie a textelor, a titlurilor, a meta-descrierilor

Am trecut aici in revista doar cateva elemente generaliste ce pot afecta ranking-ul in online. O parte a lor poate fi verificata cu usurinta, mai ales daca avem cateva instrumente banale, precum Analytics ori Webmaster Tools. Altele pot fi evitate daca domeniul pe care il folosim este inregistrat direct pe numele nostru si nu cumparat de la o alta entitate.

Oricum ar fi, o pozitionare buna in online presupune multa munca, multa implicare si o actiune permanenta.