23/02/2017 Doru Bulubasa

Cum stam cu viteza de internet?

Image blog

In ultima vreme, tot plecand in delegatii prin alte tari europene, m-am lovit de “marea” problema a vitezei mici de internet. Cu toate ca stiu ca in Europa viteza de internet este mai mica decat cea din Romania, ma tot intreb de ce?

Stiu ca o cauza ar fi faptul ca infrastructura din tarile dezvoltate a fost construita acum multi ani, cand fibra optica inca nu aparuse sau avea un pret atat de mare incat investitia nu merita efortul. In timp ce in Romania, infrastructura de date a fost construita direct pe fibra optica.

Cu gandul la mitul ca ne-am afla undeva in top 5 mondial al vitezei, m-am pus un pic pe documentat din dorinta de a vedea unde ne situam, ca tara, in topul vitezei de internet. Si am aflat ca mitul este doar un mit; sau am fost acolo la un moment dat.

Observ ca Romania, in statisticile sfarsitului de trimestru 3 al anului 2016 (acestea fiind ultimele statistici disponibile online – Akamai), se afla pe un loc 11 in Europa, referindu-ne strict la viteza media a internetului – 14,9 MB/sec.  La capitolul viteza maxima a internetului, putem sa ne mandrim cu un loc 1 cu o viteza de  85 MB/sec.

La nivel global insa, pentru viteza medie suntem pe locul 19, iar la viteza maxima pe locul 10.

Iata cum arata topurile (vom merge pe top 10):

 European Average Connection Speeds (IPv4) European Average Peak Connection Speeds (IPv4) 

Global Average Connection Speeds (IPv4)  Global Average Peak Connection Speeds (IPv4) 

Si totusi putem fi mandri ca depasim multe tari capitaliste si mult mai dezvoltate decat Romania. Dar dupa cum bine stim, e greu sa ajungi in varf, dar este mult mai greu sa te mentii acolo.