16/09/2014 Corina Bulubasa

Cum sa pornesti o campanie de email marketing? - 5 pasi simpli

Image blog

Email marketingul este o metoda foarte intalnita in promovarea afacerilor in mediul online. Motivele sunt cunoscute de toata lumea: usurinta in utilizare, costuri scazute si beneficii multiple (brand awareness, trafic pe site, etc.). Insa in momentul in care compania se decide ca este momentul sa se inceapa o astfel de campanie, trebuie sa aiba in vedere respectarea catorva pasi foarte simpli, care insa vor spori gradul de reusita si de impact al emailurilor trimise.

1. Stabileste lista celor ce vor primi emailul (lista destinatarilor). Aceasta lista nu trebuie sa fie foarte mare pentru a incepe o campanie de email marketing. Este suficient sa pornesti cu o lista mica, insa cu oameni care sa fie interesati de tine si de ceea ce vrei sa le transmiti. Cum poti sa obtii o lista de abonati interesati de compania ta am detaliat aici. Este relativ usor sa determini oamenii sa se inscrie la newsletter.

2. Stabileste scopul campaniei, adica ce doresti sa obtii in urma trimiterii acelor mailuri. Doresti sa le mentii interesul pentru produsele si serviciile tale, vrei sa le vinzi ceva, vrei sa ii educi (prin articole de blog) sau sa imbunatatesti calitatea relatiilor cu publicul tau? Dupa stabilirea acestor obiective, trebuie sa elaborezi intreaga strategie in jurul lor.

3. Intocmeste un program de trimitere a mailurilor, astfel incat sa respecti o anumita cadenta, indiferent care este aceasta. In functie de scopul propus, frecventa de trimitere poate sa fie lunara (nu foarte indicat), saptamanala sau de 2 ori pe saptamana. Publicul nu trebuie bombardat cu mesaje, dar acestea nu trebuie trimise nici prea rar, caci oamenii au tendinta sa uite de voi. Trimiti mail cand ai ceva de spus.

4. Gaseste cea mai buna modalitate tehnica de a trimite emailurile. Chiar daca lista ta este scurta, trebuie sa ai posibilitatea tehnica de a trimite emailuri astfel incat acestea sa nu intre automat in casuta de spam a destinatarului. Poate parea usor (si din pacate inca se practica) sa trimiti emailuri catre abonati din adresa personala, cate 20-30 odata. Aceasta metoda este eronata din foarte multe motive, intre care amintim doar faptul ca intra direct in casuta de spam a destinatarului si ca acesta nu il va deschide niciodata. Pe piata exista multe firme care ofera servicii de trimitere a emailurilor in masa, intre care acesta ofera servicii complete de email marketing, pornind de la crearea corpului mesajului si pana la realizarea rapoartelor de monitorizare a campaniei.

5. Monitorizarea campaniei. Dupa trimiterea unor emailuri, este indicat sa se urmareasca care dintre acestea au avut un succes mai mare, si sa se faca o analiza a cauzelor/motivelor care au condus la aceasta diferentiere intre emailuri. De aici se pot extrage date importante privind ora, ziua, formatul sau continutul mailului. Desi exista cateva linii generale de urmat, despre care vom vorbi intr-un articol viitor, aceste lucruri depind si se stabilesc in functie de specificul afacerii si de publicul tinta caruia te adresezi.

In concluzie, o campanie de email marketing trebuie planuita, planificata si desfasurata corect pentru a avea rezultatele scontate. Nu este un proces complicat, insa conteaza foarte mult sa existe mijloacele tehnice corespunzatoare.