19/05/2014 Corina Bulubasa

Cum sa maresti timpul petrecut de vizitatori pe site

Image blog

4 sfaturi de a mentine vizitatorii mai mult timp pe site-ul sau pe blogul tau

Cum sa maresti timpul petrecut de vizitatori pe siteCu totii ne dorim sa atragem cat mai mult trafic pe propriile site-uri, sa fie cat mai des vizitate si de un public cat mai numeros. Este mai important insa de studiat cat timp petrec acestia pe site, pe fiecare pagina a acestuia sau pe fiecare articol publicat pe blog. In definitiv, conteaza  ce fac vizitatorii pe pagina, daca citesc textele sau inchid pagina dupa primele 5 secunde. Astfel, este esential sa creeazi un site pe care oamenii sa isi doreasca sa petreaca mai mult timp, sa citeasca si sa se intoarca cu aceeasi placere. Rata de abandon (bounce rate) trebuie sa fie cat mai mica. Iata cateva sfaturi pentru a tine oamenii cat mai mult la tine pe site sau pe blog:

1. Utilizeaza link-urile interne care sa ii conduca foarte usor pe vizitatori pe paginile care ii intereseaza si de unde pot afla amanuntele pentru care au intrat pe site de la inceput. Legarea continutului de o alta pagina, pe care se afla informatii de aceeasi natura sau ce poate prezenta  interes pentru vizitator il ajuta pe acesta sa navigheze cu usurinta si sa continue sa se plimbe pe site-ul sau blogul tau, fara a fi nevoit sa se intoarca la pagina anterioara sau, mai grav, sa paraseasca efectiv site-ul. Link-urile trebuie facute spre un alt continut de calitate, legat de tema paginii de origine si valoros.

2. Utilizeaza continut media si grafice pentru a face site-ul cat mai interesant. Filmuletele sunt, prin natura lor, mult mai atractive pentru vizitatori decat un text simplu. Este de preferat ca acesta sa fie integrat fie spre jumatatea articolului, fie la finalul acestuia, pentru ca cei ce il privesc sa fi citit deja si textul pentru a intelege despre ce este vorba in video.
Graficele fac numerele si informatiile in general mai usor de inteles, de aceea vor fi mai multi cei care le vor citi, fie ele insotite si de continut text.

3. Foloseste widget-ul cu articole asemanatoare sau cu ahiva de articole pe laterala sau in partea de jos a fiecarei pagini. Daca acesta ia forma unor fofotgrafii sau imagini in general, vor atrage si mai multi vizitatori. Astfel, din articol in articol, cel care a intrat pentru o informatie ajunge sa petreaca chiar si cateva ore pe site-ul  sau pe blog-ul tau.

4. Imbunatateste timpul de descarcare a paginilor. Articolele tale pot fi de o calitate extraordinara, poti avea link-uri si trimiteri potrivite, insa nimic nu are rost daca nu le vede nimeni. Timpul de incarcare a unei pagini web determina, de multe ori, parasirea ei de catre vizitator inainte ca acesta sa apuce sa citesca ceva. Cu toate acestea, vizita se inregistraza in Google Analytics. Daca acesta nu se incarca imediat, userul va parasi ste-ul fara a mai astepta 2 secunde. De aceea trebuie ca fiecare pagina sa fie optimizata din acest punct de vedere: elimina orice plug-in fara rost, optimizeaza codul si imaginile de pe pagina.

Pe langa aceste sfaturi cu privire la mentinerea vizitatorilor pe site sau blog, trebuie sa se tina cont si de celelalte elemente de SEO on page, optimizarea fiind esentiala si indispensabila. Continutul de calitate, variat si bine documentat este, in fond, cel ce atrage si tine vizitatorul implicat.