19/06/2014 Corina Bulubasa

Cum s-a dezvoltat o retea de 4 calculatoare (ARPANET - INTERNET)

Image blog

In 1969, patru Universitati americane, spijinite de Armata, au creat prima retea de calculatoare din lume, sub denumirea de Advanced Projects Agency Network (ARPANET). Asa a luat nastere INTERNETUL.

Istoria internetului

Deoarece am observant un interes crescut pentru articolul legat de istoria retelei de socializare Facebook, am hotarat sa va prezentam, din cand in cand, istoria lucrurilor din jurul nostru, lucruri ce nu existau acum cativa ani, dar fara de care nu putem concepe viata noastra din prezent.

Astazi am ales istoria Internetului.

Poate putina lume stie ca aparitia sa se datoreaza Armatei Americane, care a creat o retea de cercetare alcatuita din doar 4 calculatoare. Numele initial era Arpanet, si a durat 15 ani pana sa fie rebotezat sub numele de Internet, in momentul in care a ajuns sa conecteze 1000 de puncte, reprezentate de laboratoare de cercetare independente si universitare.

Internet si retelele socialeAnul 1998 a reprezentat atingerea numarului de 50 de milioane de utilizatori, existand totodata un server la 2 utilizatori.

Daca in 2009 existau 1 miliard de useri, trei ani mai tarziu numarul lor s-a dublat, ajungand la 2,1 miliarde. In doar un an numarul lor a crescut la 2,7 miliarde, ceea ce reprezinta peste 47% din populatia globului.

In ceea ce priveste numarul de site-uri existente, situatia a evoluat fulminant. In 1993 existau doar 130 de site-uri. In 3 ani s-a ajuns la 100.000 de site-uri, pentru ca in 2012 sa fie 634 de milioane.

Daca aceste numere vi se par prea mari, ar trebui sa le vedeti si pe urmatoarele…

Primul email a fost trimis in anul 1971. Mare realizare! Atat de mare, incat in 2001 se trimiteau ZILNIC nu mai putin de 31 de miliarde. Pana in anul 2008 acest numar a crescut de 5,5 ori, pentru ca in 2012 sa fie trimise, tot zilnic, peste 297 de miliarde de email-uri.

Povestea in cifre a incarcarilor de filmulete pe YouTube sau de pe YouTube pe retelele de socializare este fascinanta. In 2013 acest site a devenit motorul de cautare numarul 2 de pe Internet, avand peste un miliard de utilizatori unici zilnic.

Puterea acestor site-uri a devenit uluitoare, tinand cont de faptul ca un filmulet poate fi vizionat de intreaga populatie a planetei, si asta fara eforturi prea mari. De exemplu, celebrul videoclip al piesei Gangnam Style a atins 1 miliard de vizualizari fara a face eforturi in acest sens.

Sursa