Cum poti creste timpul petrecut de cititorii tai pe blog?

26/01/2015

Blogging Content Marketing SEO

Toti cei care au blog au trecut, cel putin la inceput, prin situatia deloc incurajanta in care, dupa ore sau zile de documentare si de redactare a unui articol pentru blog, sa constate ca publicul nu petrece, in medie, mai mult de cateva secunde, un minut, pe articolul respectiv. Este frustrant si demoralizator. Nu trebuie insa sa ne descurajam si sa renuntam. In schimb, se pot aplica o serie de „tehnici” sau strategii prin care sa prelungim timpul petrecut pe blog.

Strategia nr. 1: Pune intrebari si raspunde

Multe bloguri nu ofera cititorilor posibilitatea de a lasa un comentariu la finalul articolelor. Poate pentru ca nu au timp sa raspunda sau, din contra, pentru ca le este teama ca nu va comenta nimeni. Ambele abordari sunt gresite.

Este normal ca, la inceput, sa nu ai un public activ, care sa comenteze la fiecare articol si sa ai o interactiune intensa cu acesta. Dar, daca nu ii oferi aceasta posibilitate, daca nu incluzi la finalul fiecarui articol sectiunea de comentari, nici nu vei avea vreodata interactiune, pentru ca oamenii nu vor putea sa isi manifeste interesul sau aprecierea.

Vine si reversul. Daca ai o sectiune de comentarii, si oamenii incep sa scrie acolo, sa te intrebe diverse lucruri si sa te completeze, este absolut obligatoriu sa le raspunzi. Nu trebuie sa le scrii pagini intregi, nici nu trebuie sa fi in permanenta prezent pe blog, dar o data pe zi este suficient sa iti aloci cateva minute pentru a interactiona cu ei. Astfel oamenii se vor intoarce cu placere de fiecare data.

Am ales un exemplu ilustrativ. Un fragment de comentariu de pe un blog international, in care autorul isi ofera chiar sprijinul pentru cititorul sau, chiar daca acesta nu l-a cerut.

 Blog - conversatie

Revenind la strategie, spuneam ca trebuie sa pui intrebari. La finalul fiecarei postari adreseaza-le o intrebare: Voi ce ati face in situatia asta?, Stiti si alte exemple?, Ce alte destinatii de calatorie din Romania merita vazute in 2015?, sau faceti un apel catre ei: Daca stiti si alte carti pe aceasta tema, va rog sa le impartasiti cu noi, etc..

Astfel cresc sansele ca oamenii sa fie tentati si chiar sa adauge un comentariu. Vor petrece mai mult timp pe blog doar concepand si scriind mesajul. In plus, ei vor citi si raspunsurile celorlalti si vor fi si mai atrasi.

Strategia nr. 2: Ajuta-i!

Asa cum spuneam, unii cititori vor lasa intrebari legate de subiect sau, uneori, fara legatura cu postul respectiv, dar in tema blogului. In functie de domeniul blogului, de numarul de intrebari sau de aploarea subiectului respectiv, poti fie sa raspunzi fiecarui om in parte, ca un reply la postul sau, fie sa creezi un articol nou, in care sa tratezi pe larg subiectul. Oricum ar fi, cititorii trebuie sa fie pe primul loc, sa le acorzi lor atentia si sprijinul de care au nevoie. Ajuta-i pe ei, nu doar pe tine.

Strategia nr. 3: Postarile relevante

Daca doriti ca cititorii sa petreaca mai mult timp pe blog, dati-le sa citeasca! Altfel apus, oferiti-le alte postari interesante pentru ei, pe aceleasi subiecte ca si postul de origine, prin integrarea unui simplu link. Daca ii intereseaza subiectul vor sari din articol in articol si vor petrece mult timp navigand pe mutiple pagini. Aceste trimiteri catre alte articole sau pagini pot fi facute fie in corpul articolului initial, fie la finalul acestuia, in functie de lungimea acestuia si de modul cum se leaga acestea intre ele.

Strategia nr. 4: Evidentiaza-le pe cele mai noi si pe cele mai populare

Ai multe postari pe blog. Foarte bine. Insa oamenii nu au timp sa le parcurga pe toate. De aceea, ii poti ajuta, prin crearea, undeva in stanga, a doua casete speciale, in care sa evidentiezi cele mai noi articole publicate, dar si pe cele mai populare. Cititorii vor fi atrasi de acestea si vor ajunge mai repede la ele. Timpul petrecut pe blog va fi astfel proportional cu interesul pe care acestia il manifesta pentru articolele respective.   

Strategia nr. 5: Colecteaza adrese de email

Cu alte cuvinte, pentru a sta mai mult pe blogul tau, fa-i sa se aboneze la newsletter. Desi am mai vorbit despre acest lucru, trebuie sa il mentionez si aici. Cei ce se aboneaza la newsletter sunt mult mai interesati de site-ul sau blogul tau si de ceea ce scrii acolo. De aceea, este bine sa le soliciti celor ce intra pe blog sa isi lase adresa de email. Fie ca se aboneaza la newsletter direct, fie ca isi lasa adresa de mail in schimbul unui beneficiu, acesti cititori intra in baza de date si vor fi notificati de fiecare data cand se posteaza ceva nou pe blog.

Beneficiul de care vorbeam poate avea forme diferite: un e-book, un pdf. sau un studiu de specialitate sunt doar cateva idei. Daca este un blog al unui magazin online, se poate recurge si la lucruri mai „palpabile”, cum ar fi o reducere de pret.

Strategia nr. 6: Creaza o conversatie

Poate trebuia sa incep cu aceasta idee. Mi s-a parut insa de la sine inteles acest aspect. Daca nu ai un continut de calitate nu va sta nimeni sa il citeasca. Acest lucru este de la sine inteles. Nu mai insistam pe subiect.

Dar conteaza si cum spui, nu doar ce spui. Un articol pe blog nu este o compunere sau un eseu. Indiferent de tematica sau de publicul caruia i se adreseaza. Oamenii trebuie sa simta ca le vorbeste un om. Nu trebuie sa abordam o atitudine superioara sau rece. Si cel mai usor acest fapt se realizeaza prin utilizarea unui limbaj normal, natural, uzual si prin imprimarea unei senzatii de conversatie. Utilizati pronumele personale, asa cum fac si eu: noi, tu, voi, eu.

Tineti cont sa nu ii plictisiti sau enervati pe cititori.

Concluzii

Aceste strategii sunt destul de usor de implementat. Daca sunt respectate, ele pot aduce o crestere a timpului petrecut de catre cititori pe site la peste 2 minute in medie. Rezultatele nu apar imediat, cum se intampla, de altfel, in acest domeniu, ci in 3-6 luni. Rezultatele variaza in functie de modul de implementare si de structura blogului, precum si de tematica acestuia.

Back to List