18/07/2014 Corina Bulubasa

Cloud Computing - partea a II-a. Google Drive, Dropbox sau Microsoft OneDrive

Image blog

Acum ceva timp va povesteam despre Cloud Computing,Cloud Computin 2 oferindu-va cateva informatii de baza, pentru a intra putin in lumea stocarii online a datelor.

Astazi am decis sa continuam articolul anterior, prezentandu-va cele mai utilizate Cloud-uri disponibile in tara noastra. O parte a acestora este folosita deja de multi utilizatori, poate fara a sti exact ca este vorba de cloud sau de altceva.

Google Drive. Lansat in anul 2012, acest serviciu ofera spatiu de stocare pe serverele sale, in anumite limite, impuse de abonamentele disponibile contra cost. Stocarea online la Google este partajata intre serviciile Drive, Gmail si Google+ Photos. El poate fi accesat si de pe orice iDevice-uri prin intermediul unei aplicatii universal disponibila in App Store.

Punctele tari ale Discului Google (cum apare in Romania) sunt reprezentate de: integrare cu Google Docs, Google+, sistemul de search extrem de avansat, cu o viteza mare de cautare.

Optical Character Recognition este un alt atu al Doogle Drive, fiind o tehnologie ce permite recunoasterea textului din documente scanate, dar si identificarea automata a fotografiilor.

DropBox. ofera spa?iu de stocare virtuala sincronizata, care pastreaza totul in foldere, pentru o partajare usoara si regasire de pe orice dispozitiv. Un bonus este upload-ul prin Dropbox Camera, ce sincronizeaza automat fotografii de pe camera, telefon sau tableta prin intermediul App Dropbox, PC sau Mac.

OneDrive. Cunoscuta anterior sub denumirea de SkyDrive, solutia oferita de cei de la Microsoft este foarte asemanatoare cu Google Drive, permitand editarea in suita Office, sincronizarea datelor si partajarea editarii cu un alt utilizator. Prin integrarea OneDrive în Windows 8, utilizatorii au, de asemenea, acces exclusiv la caracteristici cum ar fi sincronizarea inteligenta, si la realizare unei copii de rezerva a computerului ?i integrare Windows Store. Acum, cei de la Microsoft ofera 15GB in mod gratuit in momentul in care se face inregistrarea in Cloud.

iCloud. Serviciile actuale oferite de iCloud includ partajare de continut si fotografii, Gaseste iPhone-ul meu, integrare iWork, precum si posibilitatea de a face backup-uri de e-mail, calendar, contacte ?i depozitare. Mai multe caracteristici vor fi disponibile in toamna acestui an, cand se va lansa o noua versiune, mai ampla.

In present, cea mai utilizata solutie este Google Drive, cu atat mai mult cu cat ea este integrate cu Gmail, si majoritatea utilizatorilor de internet detin si un cont si o adresa de mail pe Gmail. Avantajul OneDrive este dat de usurinta de utilizare a pachetului Office in Cloud, iar cei de la DropBox se mandresc cu simplitatea pe care o ofera.

Din punct de vedere financiar, cei de la Google au redus in primavera acestui an preturile considerabil, cee ace face ca pentru 100GB la Google sa platesti aproape cat pentru 50GB pe OneDrive (1,99$ vs. 2,08$ /luna). Prin comparatie, la DropBox tariful pentru 100GB este de 9,99$/luna.