27/06/2014 Corina Bulubasa

Cloud Computing - Partea I

Image blog

In ultimul timp se vehiculeaza tot mai multCloud computing ideea de a face copii de rezerva ale informatiilor aflate in format electronic, iar a celor ce se afla inca pe hartie de a le trece in format electronic, mai usor de accesat si, mai ales, mai usor de stocat.

Aceasta stocare presupune insa spatiu si din acest punct de vedere. Hard-disc-uri, stick-uri de memorie, vechile CD-uri sau DVD-uri, toate sunt utilizate, insa parca nu mai sunt de ajuns.

A aparut ideea de a avea mai multe adrese de mail si de a trimite de pe un mail pe celalalt informatiile esentiale, pentru a fi siguri ca le vom avea indiferent de ce se intampla cu computerul de la serviciu sau de locul unde ne aflam. Este insa dificil, dureaza mult si, daca utilizezi frecvent aceste fisiere, este posibil sa te incurci in ele.

Trebuia gasita o solutie fiabila. Astfel a aparut, inca de acum cativa ani, posibilitatea de a stoca datele in mediu virtual. Daca la inceput era un serviciu costisitor si aceesibil doar persoanelor juridice pentru a face backup la informatiile esentiale, acum este accesibil oricui, in schimbul unei taxe lunare. 

Si poarta numele de CLOUD.

Desi majoritatea considera ca acest Cloud ofera doar stocare, adevarul este altul. Prin intermediul acestuia se pot rula si diferite programe sau aplicatii.

Cloud computing este definit de Institutul National de Standarde si Tehnologie din Statele Unite (NIST) ca fiind un model de servicii de acces prin retea (Internet) la sisteme distribuite de resurse de calcul configurabile la cerere (de exemplu servere, stocare de date, aplicatii si servicii) care pot fi puse rapid la dispozitie cu eforturi minime de management si interventie din partea clientului si a furnizorului.

In acest prim articol despre Cloud, ne-am propus sa va prezentam, pe scurt, cateva caracteristici si avantaje ale acestui serviciu, urmand ca in viitor sa facem si o prezentare a istoriei si a evolutiei acestuia. Asadar:
- Principalul avantaj este stocarea in siguranta a datelor. Asa cum spuneam, cu totii vrem ca informatiile cruciale pentru noi sa fie stocate in siguranta, sa nu depinda doar de un calculator obisnuit.
- Al doilea avantaj major este accesibilitatea acestor informatii. Find stocate practic pe internet, ele pot fi accesate de oriunde si de pe orice dispozitiv ce este conectat la internet.
- Sincronizarea datelor. Considerate de multi ca fiind cea mai importanta caracteristica, sincronizarea porneste de la celelalte doua si reprezinta, totodata, noutatea absoluta pe care o aduce cloud-ul. Informatiile modificate de pe un dispozitiv sunt modificate practice pe internet, fara a fi nevoie sa le incarci din nou in cloud si sunt sincronizate automat cu toate celelalte dispositive (computer, laptop, tableta, telefon mobil, etc.). 
- Se utilizeaza foarte putine resurse, deoarece toate programele necesare sunt instalate direct pe server-ul gazda, utilizatorul se autentifica doar si le foloseste. Se beneficiaza deci de un produs complet, fara a fi necesara instalarea si intretinerea altor aplicatii sau programe.

Avantajele si beneficiile cloud computing sunt multiple. Principalul dezavantaj pare a fi insa lipsa de incredere ce poate fi generate de faptul ca nu poti stii in ce loc fizic, in ce tara sau chiar tari se afla serverele pe care sunt stocate datele tale.