11/12/2015 Corina Bulubasa

Cele mai bune inventii ale anului 2015

Image blog

Si anul acesta facem o lista a celor mai bune inventii in materie de tehnologie, inventii care au potentialul de a-si lasa amprenta definitiv asupra evolutiei societatii noastre pe toate planurile. Daca anul trecut vorbeam despre imprimanta 3D si Hoverboard, azi avem noutati din toate domeniile, de la medicina la ecologie.

1. Senzorul care detecteaza glutenul. Exista foarte multe persoane care sunt alergice la gluten si exista multe boli care pornesc de la intoleranta la acesta. Viata acestor persoane este foarte dificila, mai ales din cauza contaminarii accidentale a preparatelor din restaurante cu gluten, fapt ce nu le permite persoanelor afectate sa se aventureze in localuri si sa duca o viata sociala normala. De aceea aparatul Nima permite testarea alimentelor si identifica in mai putin de 2 minute daca acestea au fost contaminate sau contin urme de gluten. Pentru ca experienta sa fie cat mai placuta, aparatul semnaleaza prezenta alergenului prin afisarea unei fete triste, iar daca produsul este sigur se afiseaza un chip zambitor.

2. Tigaia inteligenta. Gatitul a devenit in ultimul timp unul dintre cele mai apreciate sau discutate hobby-uri, iar bucatarii mai mult sau mai putin amatori au devenit adevarate vedete, astfel ca tot mai multi oameni vor sa gateasca sau sa invete sa prepare cateva retete pentru ocazii. Pentru ca nu toata lumea stie sa gateasca si mai ales pentru ca nimeni nu s-a nascut invatat, a fost lansata tigaia inteligenta sau Pantelligent. Aceasta este conectata la un smartphone catre care transmite cu ajutorul senzorilor temperatura si etapele de preparare a mancarii. Utilizatorul trebuie doar sa selecteze reteta dorita si apoi sa urmeze instructiunile afisate de aplicatia in cauza pe telefon.  Aceasta ii va spune cand sa intoarca bucata de carne sau cand ar trebui sa mai amestece ingredientele.

3. Safety Truck. Dezvoltat de Samsung si Leo Burnett, acest sistem de siguranta este dedicat soferilor din intreaga lume, pentru a le oferi drumuri mai sigure. Anual, zeci de mi de oameni mor in accidente de masina, multe din ele generate de lipsa de vizibilitate in trafic, mai ales pe drumurile inguste. In Argentina aceasta problema s-a acutizat in ultimii ani, astfel ca a aparut necesitatea identificarii unei solutii simple si practice de reducere a incidentei acestora. Agentia Leo Burnett a inventat un sistem care presupune montarea unor camere de luat vederi in partea din fata a masinilor, in special a camioanelor, si proiectarea acestor imagini in partea din spate, pentru ca soferii aflati in urma camionului si poata vedea ce se intampla si sa nu se lanseze in depasiri riscante. Acest proiect a fost testat cu succes si rezultatele au fost foarte bune. Acum intregul sistem este rafinat si se pregateste implementarea lui la scara mare.

4. Tesla Model X. Modelul X de la Tesla a fost dezvaluit publicului in septembire 2015 si demonstreaza faptul ca masinile electrice nu mai sunt doar eco, ci pot fi al fel de practice ca si celelalte. Aceasta masina electrica de 7 locuri are o autonomie de 250 de mile (aproximativ 400 de km), astfel ca principala sa problema a fost anulata. Ca performante, masina poate atinge 60 de mile la ora – adica  96,5km – in 3,2 secunde, ceea ce nu este rau deloc.

5. Urechile bionice. Suna complicat, insa menirea lor este sa ne usureze viata in mediiile aglomerate si agitate in care traim. Aceste casti sunt conectate la o aplicatie de smartphone, cu ajutorul careia sunt reglate de utilizator dupa necesitate. Spre deosebire de variantele exsitente deja, care imbunatatesc auzul celui care le foloseste, aceste casti ofera posibilitatea rafinarii auzului. Altfel spus,  putem alege frecventele pe care le dorim amplificate si le putem diminua pe cele care ne deranjeaza. De exemplu, pe strada, putem aplifica sunetul vocii celui de ne insoteste, diminuand in acelasi timp zgomotul de fundal care ne incomodeaza si ne face sa tipam unul la celalat pentru a ne face auziti.

6. Juno sau aparatul pentru ADN. In prezent, pentru a se putea obtine datele necesare din ADN este necesara amplificarea lui, proces ce dureaza cel putin o zi. Juno este insa un aparat revolutionar care grabeste aceasta etapa si o reduce la doar 3 ore, ceea ce usureaza atat munca celor din laborator, cat si pe a celor ce depind de acele rezultate.

Pe langa aceste inventii exista multe altele, precum pantofii sport ai caror sireturi care se pot lega cu o singura mana, cartea ce filtreaza apa, jucaria cu care se poate discuta si multe altele. Fiecare dintre aceste inventii ale anului 2015 ne duc mai aproape de viitor, de ceea ce acum cativa ani nici nu proiectam ca posibil.