18/03/2016 Corina Bulubasa

Ce trebuie sa stii despre Facebook Page Insights

Image blog

Una dintre cele mai frecvente intrebari ce ne sunt adresate este legata de Facebook: Cum putem folosi statisticile paginii de Facebook pentru a ne imbunatatii prezenta in online?

Raspunsul este unul simplu: ne ajuta sa ne cunoastem audienta.

Exista cateva lucruri pe care trebuie sa le punctam de la inceput pentru a putea vorbi despre aceste statistici si despre cum le putem folosi in avantajul nostru. In primul rand, pentru a avea statistici, trebuie sa avem o pagina si nu un profil. Dincolo de faptul ca Facebook sanctioneaza astfel de practici si poate chiar inchide contul daca este folosit pentru un produs sau companie si nu pentru o persoana, profilul nici nu ofera date despre activitatea sa. Deci, primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa creati o pagina dedicata companiei, produsului, serviciului sau ideii pe care doriti sa o promovati.

Pentru a putea avea acces la statistici pagina trebuie sa adune un numar minim de 30 de like-uri, ceea ce nu este greu de obtinut daca trimiteti invitatii catre prietenii din lista. Dupa depasirea acestui prag si dupa setarea corecta a orei se va putea efectiv lucra pe statistici. Asa cum este normal, cu cat exista mai multi urmaritori ai paginii cu atat si datele culese vor fi mai relevante si mai utile.

Poti urmari cate like-uri a primit intr-o anumita perioada de timp, daca sunt organice sau platite. In plus, poti urmari implicarea efectiva a oamenilor in ceea ce faci tu pe pagina. Acesta este unul dintre cele mai utile instrumente, caci poti face o comparatie intre tipul de postari, intre orele la care sunt ele afisate, dar si ce anume determina oamenii sa comenteze, sa dea like sau share.

Astfel, puteti publica pe pagina diverse tipuri de continut: imagini, text simplu, linkuri catre diverse site-uri, linkuri catre propriul site sau blog, video sau orice altceva. Puteti – si este bine chiar – sa variati ora, sa incercati mai multe intervale orare, astfel incat sa aveti o plaja cat mai larga de informatii.

La fel de util in aflarea celor mai bune momente in care sa postati pe Facebook  este si graficul urmator

Aici sunt afisate orele la care oamenii interesati de ceea ce publici tu se afla pe Facebook si sunt dispusi sa interactioneze. Astfel, vei stii cand este indicat sa afisezi un anumit continut pentru a ajunge la cat mai multa lume.

Imaginea de mai sus este extrem de relevanta si de importanta. Pe baza acestei statistici afli ce se potriveste cel mai bine audientei tale. Tine minte insa ca nu este general valabila aceasta proportie, ci ca ea depinde foarte mult de tipul afacerii sau ideii promovate.

Tot in functie de specificul afacerii si implicit al paginii poti analiza si publicul din punct de vedere demografic. In exemplul nostru este clara predominanta feminina, dar si pagina este una de gen. Daca, insa, scopul este sa atragi mai multi barbati, de exemplu, dar din analiza rezulta ca sunt mai multe femei, inseamna ca nu faci ceva cum trebuie si este cazul sa iti regandesti strategia.

Si varsta acestora este foarte importanta. In functie de aceasta iti poti ajusta atat limbajul, cat si postarile. Daca publicul este unul tanar, atunci poti fi mai putin formal, poti adauga elemente de ultima generatie, lucruri care ii preocupa pe acestia dincolo de tema exclusiva a paginii tale. 
Ceea ce conteaza insa este sa faci mereu incercari, sa verifici, sa ajustezi si sa verifici din nou. Nimic nu ramane neschimbat, totul se transforma cu repeziciune, asa ca nu este suficienta o verificare periodica. Comparatia permanenta este cheia progresului.