23/03/2015 Corina Bulubasa

Ce pierde compania prin lipsa unei prezente in Social Media?

Image blog

Aspect ce poate parea putin ciudat pentru unii, perfect normal pentru altii, utilizarea retelelor de socializare este considerata inca o etapa viitoare a dezvoltarii afacerii, si nu una in plina desfasurare. Cu alte cuvinte, exista inca oameni de afaceri, „patroni”, directori de marketing ce considera retelele de socializare ca fiind un detaliu, un element de care se pot lipsi. Sa fie oare adevarat?

Sa punem problema altfel. Daca pana acum, atunci cand doream sa ne interesam de un anumit produs sau serviciu cautam repede pe Google, acum am trecut la o etapa noua, cand suntem interesati si de pagina de Facebook dedicata produsului respectiv si cautam firma pentru a-i da un Like. Acest trend este in plin avant, si se observa in general la afacerile locale sau la cele ce sunt foarte populare si foarte cunoscute.

Toate firmele trebuie insa sa inteleaga faptul ca, daca prezenta pe Facebook sau pe orice alte retele de socializare aduce un plus considerabil, lipsa acestei prezente aduce efecte negative.

Sa le luam pe rand.

1. Nu vei putea sa arati lumii ce afacere grozava ai si cu ce te ocupi. Asa cum spuneam, daca nu esti pe internet, pe Facebook, nici nu poti comunica oamenilor despre tine, despre afacere si despre produse. Si, mai ales nu vei putea sa le arati ca este ceva cu adevarat bun si de succes.

2. Vei rata o ocazie buna de a economisi bani. Asta pentru ca prezenta pe Social Media este una dintre cele mai putin costisitoare metode de a te promova. Neutilizand acest canal, va trebui sa investesti mai multi bani pentru a recupera diferenta fata de competitori.

3. Nu poti interactiona usor cu potentialii sau actualii clienti. Da, tu le poti transmite mesajul prin diverse alte modalitati, dar este mai greu pentru public sa iti raspunda, sa iti transmita ce le place si ce nu, ce doresc si ce nu. Nu vei sti ce isi doresc. Nu vei putea afla parerea lor despre tine. Si acesta este unul dintre marile minusuri ale acestei lipse de comunicare pe retelele de socializare.

4. Vei rata o buna ocazie de a-ti promova produsele si serviciile. Ce poate fi mai simplu decat sa promovezi pe Facebook cele mai noi produse, sa anunti ofertele si promotiile din magazin (fie el online sau traditional) sau sa mentii viu interesul oamenilor pentru tine, pentru afacere si pentru ceea ce va aparea. Clien?ii pot fi invitati sa testeze anumite produse, sa  participe la concursuri cu premii diverse sau sa ofere un feedback pentru anumite schimbari sau upgrade-uri.

5. Este mai greu sa iti creezi o reputatie in online. Chiar daca ai produse foarte bune, chiar daca esti un profesionist desavarsit, insa nu faci public acest lucru, cine poate afla? Trebuie sa iti faci cunoscute calitatile, produsele, serviciile, pentru a crea o imagine, o reputatie, un brand. Lumea trebuie sa afle de tine si de firma ta.

6. Este mai greu sa gasesti angajati de calitate. Poate parea ciudat, dar lipsa unei prezente pe retelele de socializare poate influenta candidaturile celor aflati in cautarea unui loc de munca. Acest lucru se aplica in special in domeniile cu vizibilitate maxima, cu posturi foarte bine platite si in cadrul carora brandul si pozitia in piata sunt foarte importante.

7. In momente de criza, lipsa unei prezente pe Social Media poate avea efecte negative majore. Chiar daca firma in cauza nu este una mare, cu un brand foarte puternic, asta nu inseamna ca duce lipsa de competitori sau de persoane care doresc sa o scoata de pe piata, cu orice pret. Atacurile pot fi foarte dure si total neanuntate, iar lipsa unei comunitati pe retelele de socializare poate fi devastatoare pentru aparare. Acest canal de comunicare, intretinut si foarte activ poate bloca si descuraja orice actiune de defaimare. Zvonurile si barfele aruncate in online dar si in offline pot fi mai usor demontate printr-o comunicare corecta si prompta pe aceste canale.

In concluzie, daca prezenta pe retelele de socializare este importanta, lipsa unei prezente poate fi cel putin la fel de importanta. Trebuie tinut cont – asa cum spun de fiecare data – de specificul fiecarei afaceri si a produselor pe care le comercializeaza.