21/07/2014 Corina Bulubasa

Blogul de la jurnal personal la afacere online

Image blog

Blogul reprezinta azi o constanta a internetului,Blogul de la jurnal personal la afacere online tot mai multa lume fiind atrasa de beneficiile si usurinta cu care se poate utiliza un astfel de serviciu/produs web. Provenit din englezul web blog (jurnal online), termenul de blog desemneaza o publicatie web, un continut text actualizat frecvent, ce respecta in general o anumita tema si au, de cele mai multe ori, un caracter personal.

Aparute oficial in anul 1997, numarul lor a crescut foarte repede, astfel ca in 2005 se ajunsese la 8 milioane de blog-uri, pentru ca 6 luni mai tarziu, la inceputul anului 2006, sa fie inregistrate nu mai putin de 27 de milioane, majoritatea figurand in Statele Unite.

Blogul se deosebeste de un site atat prin natura si scopul sau (cum spuneam, este in general personal), cat si prin modul de administrare.

Va prezentam mai jos cateva caracteristici ale blogului:

1. Poate fi creat pe o platforma online gratuita, deci nu costa nimic nici domeniul (numele site-ului), dar nici gazduirea acestuia. Este cazul cunoscutelor platforme de blogging Wordpress, Blogspot, Blogger. Dezavantajul (daca poate fi numit asa) este dat de faptul ca blogul va avea, de exemplu, o denumire de forma blogulmeu.blogspot.ro, preluand asadar si extensia platformei pe care este gazduit.

2. Datorita primei caracteristici, poate fi creat si intretinut de orice persoana interesata de mediul online, implicand doar resurse de timp si implicare in scrierea si publicarea de articole si posturi.

3. Blogul poate fi creat si gazduit si asemenea unui site obisnuit, avand nume de domeniu si gazduire separata, platite la fel ca in cazul unui site obisnuit. Diferenta este data de continutul publicat si de scopul sau.

4. O alta varianta este cea a integrarii blogului intr-un site de prezentare sau comercial. Un exemplu este dat chiar de blogul pe care cititi acest articol, care este integrat in site-ul www.ludoprogramming.com.

5. Fiecare articol va aparea cronologic in partea de sus a paginii, cu alte cuvinte cele mai recente postari vor fi vizualizate primele de catre vizitator.

6. Temele ce pot fi abordate sunt infinit de variate, fiecare persoana ce decide sa isi creeze un blog poate alege sa scrie despre ceea ce o pasioneaza, despre activitatea sa zilnica, despre mancare, calatorii, sport, crosetat sau sa isi publice poeziile.

7. Un blog poate fi mentinut doar la stadiul de hobby, sau poate fi transformat intr-o afacere online, in cadrul careia sa iti promovezi si sa iti vinzi produsele, fie ele online (e-book, consultanta, etc. – orice se poate face prin intermediul internetului), sau cat se poate de reale (carti, cadouri, tablouri, etc.). in plus, poti vinde si produsele altora, printr-un sistem de afiliere (vom scrie si despre acest subiect intr-un articol viitor).

In concluzie, blogurile reprezinta un mod de manifestare, un mijloc prin care ne putem face cunoscuta viziunea despre lume, despre viata, o cale de a impartasi si celorlalti din experienta, intelepciunea si expertiza noastra sau de a prezenta proiectele, realizarile ori rezultatul muncii noastre.

Intr-un articol viitor vom prezenta mai pe larg cele 3 mari platforme pentru blogging, dar si posibilitatea de a integra un blog site-ului pe care il administrati.