23/01/2015 Corina Bulubasa

9 Emailuri pe care trebuie sa le trimita si compania ta (II)

Image blog

Asa cum promiteam in articolul anterior, continuam lista celor 9 tipuri de email pe care trebuie sa le trimita orice companie ce doreste sa isi promoveze afacerea in mediul online, mai ales prin intermediul campaniilor de email marketing.

5. Email cu sfaturi (email de ajutor)
Scopul unui asemenea email este acela de a oferi ajutor si consiliere pentru clienti in legatura cu produsul sau serviciul pe care il oferi clientilor tai. Totodata, acesta va oferi si companiei tale o mai mare autoritate in domeniu si incredere in randul consumatorilor.
Gradul de dificultate al conceperii unui asemenea mail este destul de mare pentru ca trebuie elaborat un text mai amplu, dincolo de alegerea unor sfaturi sau subiecte interesante si, mai ales, utile.
Asadar, pentru a crea un astfel de mail trebuie sa alegem subiecte de interes pentru abonatii nostri, cum ar fi, de exemplu, sfaturi legate de instalarea unui produs achizitionat de la noi (in cazul obiectelor sanitare de exemplu), curatarea si ingrijirea produselor din piele, spalarea anumitor textile, etc.
Pentru a avea efectul scontat, un astfel de email trebuie sa fie centrat pe client si pe nevoile acestuia. Clientul trebuie sa vada faptul ca noi suntem acolo pentru ei, pentru a-i ajuta si pentru a le raspunde la eventualele probleme sau intrebari. De aceea,  un astfel de mesaj trebuie sa cuprinda si informatii despre cum putem fi contactati.

6. Email educational
Desi se aseamana cu cel de tip newsletter, emailul educational este mai amplu si se axeaza pe transmiterea de informatii care sa educe si sa familiarizeze tot mai mult clientii cu brandul si cu serviciile. Informatiile ofera o valoare adaugata companiei si prin legatura pe care o face cu site-ul in sine. Traficul de pe aceste emailuri este directionat catre site, mai exact catre blog, unde poate genera interactiune si discutii interesante. Astfel de emailuri pot incuraja consumul si prin transmiterea de informatii cu privire la alte utilizari decat cele clasice pentru produsele respective. Nu se poate aplica in cazul multor produse, dar merita incercat.
Daca este facut discret, un astfel de mesaj poate contine si informatii mai comerciale, cum ar fi o promotie sau campanie aflata in desfasurare in momentul respectiv. Aceasta trebuie sa ocupe un loc secundar in corpul mailului si sa fie relevanta, pe cat posibil, cu subiectul respectiv.

7. Email de reinnoire a comenzii
Scopul unui astfel de email este, bineinteles, de a aminti oamenilor ca este timpul sa isi refaca stocul sau sa refaca o camanda pentru produsele achizitionate deja de la noi. Desi nu se potriveste in cazul tuturor afacerilor, ideea poate fi preluata si adaptata prin mesaj cam peste tot. Foarte bine se potriveste, de exemplu, in cazul produselor de birotica, papetarie, hrana si suplimente pentru animale, suplimente alimentare pentru oameni, alimente (daca se comanda regulat de la un magazin online), produse cosmetice.
In cazul unui astfel de mesaj este important apelul la actiune. Avand grija sa nu cadem in filtrele anti-spam, este mai mult decat necesar sa includem un apel, o invitatie de a plasa o noua comanda pe site, printr-un simplu click. Putem adauga, cu moderatie, si noile produse relevante, asociate cu produsul initial, sau ofertele zilei.
Un alt lucru de care trebuie sa tinem cont, in crearea unui astfel de mail, este si reamintirea vechii comenzi. Acesta este, in fapt, punctul de plecare. Ai cumparat la data aceasta aceste produse, si acum a venit timpul sa le comanzi din nou. Astfel clientul isi aminteste exact despre ce este vorba si intra mai usor in „actiune”.
Invitatia de a comanda trebuie insotita, discret, si de beneficiile realizarii unei noi comenzi: evitarea problemelor de la birou cauzate de lipsa tonner-ului pentru imprimanta sau a colilor, mentinerea unui mini stoc de medicamente pentru animalele de companie, evitarea diverselor neplaceri cauzate de epuizarea stocului la produse de uz frecvent.

8. Emailul cu testimoniale
Este tot un email promotional, insa se bazeaza pe ceea ce au spus clientii multumiti despre produsele sau serviciile tale. Desi poate dura ceva mai mult sa obtii astfel de „laude”, odata stranse ele aduc valoare adaugata produsului si brandului. Inserate in corpul mailului alaturi de produsul la care se face referire, aceste testimoniale atrag atentia si dau credibilitate. Mesajul trebuie insa insotit de imagini bine alese, de informatii suplimentare si de o grafica atractiva, care sa faca placere ochiului si sa fie, totodata, si usor de parcurs. Este asadar destul de grau de realizat, dar facut bine si fara a se abuza, este o metoda foarte buna de a atrage atentia si a spori increderea publicului.

9. Emailul de chestionare/cercetare
Acest tip de email este cel mai greu de realizat, pentru ca nu presupune doar realizarea emailului in sine, cat si a intrebarilor pentru chestionarul ce urmeaza a fi aplicat asupra abonatilor.
Primul hop in cazul acestui mail este cel de a convinge fiecare om sa raspunda la intrebari. De aceea trebuie sa incluzi in mail cateva elemente:
- Scopul acelui studiu, ce se urmareste a se afla prin completarea de catre abonati a intrebarilor
- Durata aproximativa a chestionarului (pentru a avea sanse mai mari de primi raspunsuri acest timp trebuie sa fie cat mai scurt, dar suficient pentru a afla ceea ce te intereseaza)
- Ce beneficii ar putea avea cel ce alege sa petreaca 5-10 minute pentru a raspunde la niste intrebari (poate fi vorba de un beneficiu virtual, gen imbunatatirea propriei experiente pe site, sau un beneficiu material, ce poate consta intr-un produs disponibil pe site sau o reducere la prima comanda)
- Un link cat mai usor de accesat pentru fiecare abonat, evidentiat in mod corespunzator. Acest link trebuie sa conduca direct la chestionar, care ar trebui sa porneasca automat.

Pentru a face un studiu reusit, care sa colecteze informatiile necesare de la un numar suficient de mare de respondenti, trebuie sa se respecte cateva reguli simple: formularea unor intrebari clare, scurte; includerea de intrebari variate, inchise si deschise, fara a oferi foarte multe variante; limitarea in timp si ca numar de intrebari; specificarea timpului total si a timpului ramas pana la finalul chestionarului.