20/01/2015 Corina Bulubasa

9 Emailuri pe care trebuie sa le trimita compania ta (I)

Image blog

Orice afacere, orice companie, orice mic intreprinzator trebuie sa faca si campanii de email marketing. Am mai vorbit despre aceste subiecte aici si aici, dar acum am decis sa trecem la lucruri ceva mai concrete, si va vom prezenta cateva dintre emailurile pe care trebuie, mai devreme sau mai tarziu, mai la inceputuri sau cand deja este o relatie de lungu durata cu publicul, fiecare companie sa le trimita.

Am realizat o lista a acestor emailuri, oferind tototdata si cateva detalii despre modul de realizare.

1.    Emailul promotional

Scopul acestui email este, asa cum ati anticipat, de a prezenta o oferta promotionala catre clienti, pentru a-i determina pe acestia sa faca o achizitie. Fie ca este vorba de un produs sau serviciu, acest timp de email este foarte utilizat si are o rata de succes foarte buna. Un studiu realizat anul trecut a relevat faptul ca majoritatea oamenilor se inscriu la newsletter pentru a afla despre promotii si pentru a beneficia primii de  acestea. Gradul de dificultate in realizarea acestui tip de email este destul de scazut. Cel mai bine functioneaza cele care au o grafica simpla si „simpatica”, in care sa fie trecute doar acele informatii care se refera la promotia respectiva, si posibilitatile de achizitie. Cu cat este mai usor de parcurs si de inteles, cu atat sunt mai mari sansele ca destinatarul sa il parcurga si sa faca ceea ce doresti.

Iata un exemplu

In acest exemplu nu este specificata o alta caracteristica importanta a acestui tip de email, si anume cea de a da senzatia (si nu numai senzatia) ca este vorba despre o oferta limitata, fie in timp, fie ca stoc. Senzatia ca este ceva urgent determina oamenii sa actioneze mai repede, fara a amana prea mult, de teama epuizarii ofertei respective.

2.    Emailul de noutate

Acest tip de email intra sub incidenta emailului promotional, in senul ca prezinta un produs si se asteapta o vanzare. Emailul de noutate este trimis pentru a instiinta publicul cu privire la noutatile ajunse in magazin in ziua/sapatamana respectiva. Daca, in general, emailurile se trimit cu un anumit program sau calendar, acest tip de email se poate trimite oricand, mai ales daca este vorba de un produs care sa merite demersul.

Pentru a avea succes, un astfel de mail necesita o atentie putin mai mare decat cel anterior, deoarece presupune cateva detalii superioare. Subiectul emailului trebuie sa fie simplu si sa transmita exact despre ce este vorba in mail. Apoi, trebuie realizata sau aleasa o fotografie/imagine foarte buna a produsului respectiv, pentru a-l pune in valoare si a atrage. Emailul trebuie realizat si transmis imediat ce produsul soseste, pentru a demonstra astfel ca esti mereu la curent cu noutatile si, mai ales, ca vrei sa iti mentii clientii informati.

3.    Newsletter

Am tot vorbit despre acest tip de email, deoarece este foarte util si avantajos din punct de vedere al costurilor. Scopul acestor emailuri este acela de a informa publicul cu privire la activitatea firmei, de a face cunoscut brandul si de a intra in contact direct cu cei interesati.

Deoarece trebuie trimis periodic, necesita o anumita implicare, avand un grad de dificultate mai ridicat, deoarece trebuie ales cu grija continutul acestuia si formatul sau. Un newsletter nu trebuie sa fie foarte lung. Niciunul dintre aceste emailuri nu trebuie sa fie lungi. Nimeni nu are timp sa le citeasca in intregime. Trebuie sa fie usor de parcurs. Informatiile este de preferat sa fie structurate in mici paragrafe, care sa faca trimitere pe site.

Totodata, este indicat sa se treaca si modalitatile de contact in email. Publicul va dori poate sa te contacteze direct, si va dori sa te gaseasca imediat.

In plus, informatiile transmise trebuie sa aiba valoare pentru destinatar. Daca acesta nu gaseste nici un folos in emailul tau, a doua oara nu il va mai deschide. Prin newsletter se incearca tocmai stabilirea unei relatii de incredere, de respect si de colaborare. Fiecare obtine ceva prin intermediul acestui email.

Fecventa cu care se trimite acest newsletter, asa cum am mai spus, difera foarte mult de la o afacere la alta, de la un obiectiv la altul. Oricum ar fi, trebuie trimis doar atunci cand ai ceva de spus. Ceva de valoare.

4.    Emailul de Bun venit

Desi poate trebuia trecut primul in aceasta scurta lista, am ales sa trec aici acest tip de email, deaorece este mai dificil de realizat daca nu ai la dospozitie un sistem automat de inregistrare a abonatilor. In cadrul companiilor mici, de multe ori se intampla ca administratorul site-ului (ce corespunde de multe ori cu proprietarul afacerii, cu omul de la marketing si cu cel de la vanzari) sa se ocupe manual de trimiterea emailurilor si de gestionarea bazei de date (ce poate fi un fisier Excell). Poate ca acest lucru pare depasit, dar cu totii am inceput de jos in afaceri si cu totii am facut multe lucruri in cadrul propriei afaceri. Excel-ul a fost pentru multi un prieten apropiat.

Astfel, daca gestionam manual trimiterea de emailuri, este mai dificil sa trimitem imediat celui ce se inregistreaza la noi pe site un mail de multumire ca s-a abonat.

In cazul in care avem un sistem automat, emailul se va trimte usor. Ramane doar sa il concepem. Poate fi realizat in doua moduri: fie foarte simplu, in care ii multumesti pentru abonare si il informezi despre frecventa de trimitere a emailurilor, despre ce vor fi acestea si despre cum te pot gasi in continuare, fie mai amplu, cu informatii suplimentare. Daca se apeleaza la acest model, emailul devine mai mult de unul de multumire, devine un instrument de promovare.

In cadrul acestuia se pot cuprinde oferte speciale pentru noii abonati, reduceri de preturi, sau le poti aminti beneficiile abonarii sau a inscrierii in club, forum, etc.

Continuarea in articolul viitor!